10. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 227 Cevapları Meb Yayınları

10. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 227 Cevapları Meb Yayınları
10. Sınıf Meb Yayınları Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 227 Hazırlık Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Hazırlık

Lise son sınıfta iken, takvim yaprağında şair Ömer Bedrettin Uşaklı’nın ölüm yıl dönümü için yazılmış kısa bir anma yazısı gözüme çarpmıştı. Babama şairimiz hakkında sorular sormuştum. Bana Server İskit’in yayımlamış olduğu “Aylık Ansiklopediden ve “Ülkü” dergisinden faydalanabileceğimi söylemişti. O gün büyük bir heyecanla ansiklopedi ve dergi sayfalarını hızla çevirdim. Baki Süha Edi- boğlu’nun hazırladığı biyografik bilgileri okudum. Daha sonra “Ülkü” dergisinde A. G. rümuzlu “Ömer Bedrettin’i Kaybettik” başlığında duygu yüklü bir yazıyla birlikte şairin “Kim Bilir” şiirini içim burkularak okudum. (A. G. [Ali Gündüz] Ülkü, c. 9, sayı: 107. 1 Mart 1946).
(…)
İçimdeki merak ve sevgi dolayısıyla şairimizin arkadaşlarının kimler olduğunu veya onu tanıyanların ağzından dinlemek için bir dizi röportaj yapmaya karar verdim. Ömer Bedrettin’i en iyi tanıyan emekli öğretmen ve eski Uşak maarif memuru Münir Çakaloz’la görüşme yollarını aradım. 1970’in ağustosunda İzmir’e gittim. Karşıyaka istasyonunun şirin bir kıraathanesinde Münir Çakaloz’la ‘anıların ışığında’, şairimiz üzerine röportaj yaptım. Ömer Bedrettin’in “kan kardeşim” diye andığı yılların öğretmeni Münir Çakaloz, daldan dala atlayan sorularımın cevaplarını buğulu gözlerle bana anlattı. Yılların ardından hüzünler, sevinçler, arkadaşlıklar, şairimizin genç yaşta ölümü, hocayı derin bir üzüntüye sevk ediyordu. (…) Sohbetimizin ortasında evine gidip üç fotografı bana gösterdi. Yıpranmış fotografla ı heyecanla aldım, uzun uzun inceledim. Konuşmamızı bir süre daha devam ettirdikten sonra kendisine teşekkür ederek yanından ayrıldım.

1. Yukarıdaki metinde yazar ile anlatıcının aynı kişi olup olmadığını tartışınız.
Cevap
: Yukarıdaki metinde yazar, kendi deneyimlerini ve duygularını doğrudan aktardığı için anlatıcıyla aynı kişidir.

2. Anı türünde yazılan eserlerin sanat ve siyaset dünyasında gizli kalmış gerçekleri aydınlatmadaki rolünü değerlendiriniz.
Cevap
: Anı türünde yazılan eserler, o dönemin yaşanmış olaylarını ve kişisel deneyimleri doğrudan bir kaynaktan aktararak, tarihsel ve kültürel gerçekleri aydınlatma kapasitesine sahiptir.

3. Atatürk’ün askerî ve siyasi alandaki liderlik özellikleri hakkında bildiklerinizi söyleyiniz.
Cevap: Atatürk, askerî alanda stratejik zekası ve kararlılığıyla, siyasi alanda ise yenilikçi vizyonu ve ulusal birlik bilinci oluşturma becerisiyle tanınır.

2
2
2
1
2
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.