10. Sınıf Ekoyay Fizik Sayfa 60 Cevapları

10. Sınıf Ekoyay Fizik Sayfa 60 Cevapları
10. Sınıf Ekoyay Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 60 Bölüm Değerlendirmesi Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Bölüm Değerlendirmesi

Kelimeleri Kullanınız

ÔÔ Mıknatıs, mıknatıslanma, manyetik alan, manyetik alan kuvvet çizgileri, domain ve kutup kavramlarının tanımlarını kendi cümlelerinizle yapınız.

Mıknatıslar hakkında bir sayfalık bir kompozisyon yazınız. Yazınızda,
• “Mıknatıs türleri nelerdir? Doğal mıknatıslarla yapay mıknatıslar arasında ne gibi farklar vardır?
• Bir mıknatıs parçalandığında ne olur? Tek kutuplu bir mıknatıs elde edilebilir mi?
• İki mıknatısın sırasıyla aynı ve zıt kutupları birbirine yakın olacak şekilde yerleştirilirse aralarında nasıl bir etkileşim gerçekleşir?
• Manyetik alan nedir? Bir mıknatısın manyetik alanı görülebilir mi? Manyetik alanın şeklini görmek mümkün müdür? Hangi maddeler manyetiktir?
• Hangi ürünlerin yapısında mıknatıs bulunur?” gibi soruların cevabını veriniz.

Açıklayınız

1. Aşağıdaki görsel, bir metal çubuğun iki farklı zamandaki domainlerinin durumunu göstermektedir. Domainlerin II. şekilde gösterildiği gibi hizalanmasının sebebi nedir? Açıklayınız.

2. Bir çivi, bir atacı çekmez. Buna karşılık çivinin bir ucu mıknatıs ile temas hâlinde ise, diğer ucu atacı çeker. Neden?

3. Şekilde mıknatıslar arasında oluşan manyetik kuvvetin etkisiyle
askıda kalan halka mıknatıslar görülmektedir.
En üstteki mıknatısın kuzey kutbu yukarı bakan kısmı olduğuna göre diğer mıknatısların her birinin üst tarafında hangi kutup yer alır?

4. Elektriksel alan ile manyetik alanı karşılaştırınız

Uygulama

5. Yandaki şekilde verilen noktaların her birinde manyetik alanın yönünü
ve göreceli büyüklüğünü vektör çizerek gösteriniz, manyetik alan şiddetinin en büyük ve en küçük olduğu noktaları belirtiniz.

6. Özdeş iki çubuk mıknatıs, aynı kutupları yan yana olacak biçimde bir masa üzerine yerleştirilmiştir. Sistemdeki mıknatısların manyetik alan çizgileri nasıl sıralanır? Çizerek gösteriniz.

25
99
9
30
30
20
172
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.