10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 88 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 88 Cevapları Ekoyay Yayıncılık
10. Sınıf Ekoyay Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 88 Etkinlik Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soruları Cevaplayınız

• Huni, 1,5 L’lik özdeş kaplarda bulunan su ve tuzlu su içerisine aynı derinliğe daldırıldığında U borusunun açık kolundaki suyun yükselme miktarları neden farklı oldu? Hangi sıvı, U borusundaki suyun daha fazla yükselmesine sebep oldu?
Cevap
: Sıvılarda basınç derinlik ve sıvının özkütlesine bağlıdır. Tuzlu suya daldırdığımızda daha fazla basınç oluştu. Çünkü tuzlu su daha yoğundur.

Huni, tuzlu suyun içine daldırıldığında U borusundaki su seviyesi daha fazla yükseldi. Bu, tuzlu suyun yoğunluğunun saf suya göre daha yüksek olmasından kaynaklanır. Yoğun sıvılar daha fazla kaldırma kuvvetine sahiptir. Bu nedenle tuzlu su, U borusundaki su seviyesinin daha fazla yükselmesine sebep olur.

• Huni, içinde su bulunan biri 5 L diğeri 1,5 L’lik kaplarda aynı derinliğe daldırıldığında U borusunun açık kolundaki suyun yükselme miktarları arasında bir fark gözlemlendi mi? Kaplardaki sıvı miktarı U borusundaki su seviyesini etkiledi mi?
Cevap
: U burusundaki değerler aynı kaldı. Sıvılarda basınç kabın şekline değil derinliğe bağlıdır.

Kaplardaki sıvı miktarı U borusundaki su seviyesini etkilemez. Her iki kap da aynı derinliğe daldırıldığında U borusundaki su seviyesi aynı yüksekliğe ulaşır. Bu, bir kapta daha fazla sıvı bulunsa da, bu sıvının tüm kapta aynı seviyeye ulaştığı anlamına gelir. Su seviyesi, daldırılan derinlikle ve sıvının yoğunluğuyla ilgilidir.

Bu deney, sıvıların basınç ve kaldırma kuvveti konseptlerini anlamak için harika bir örnek sunuyor.

0
1
0
0
0
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.