1. HABERLER

  2. COĞRAFYA

  3. 10. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Doğal Afetlerin Dağılış Cevapları
10. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Doğal Afetlerin Dağılış Cevapları

10. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Doğal Afetlerin Dağılış Cevapları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Gün Yayınları 4. Ünite Çevre ve Toplum Sayfa 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249 Doğal Afetlerin Dağılış Etkinlik Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Doğal Afetlerin Dağılış

10. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 243 Cevabı

Yeryüzünde tsunamilere ve çığ olaylarına nerelerde rastlandığını araştırınız. Araştırma sonucunu sınıfta paylaşınız.

Cevap: Eğimli yamaçlardan yuvarlanan ve yuvarlandıkça da büyüyen kar kütlesine çığ denir. Çığ olayı, kar yağışının ve yamaç eğiminin fazla olduğu, bitki örtüsünden yoksun yerlerde görülür. ığ olayına etki eden etmenlerden biri de bitki örtüsüdür. Bitki örtüsünden yoksun yamaçlarda ya da kaygan bir zemin oluşturan nemli otlarla kaplı yamaçlarda çığ olayı daha çok görülür. Çığ olayına yeryüzünde daha çok dağlık bölgelerde rastlanır. Avrupa ile Asya arasında uzanan Alp-Himalaya dağ kuşağı, Güney Amerika’da And Dağları, Kuzey Amerika’da Kayalık ve Sierra Nevada Dağları bu tür olayların görüldüğü başlıca yerlerdir.

10. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 245 Cevabı

Aşağıdaki volkanları araştırarak bulundukları ülkeleri bir harita üzerine işaretleyiniz. Bu volkanların patlaması, hangi ülkelerde ne tür felaketlere neden olabilir? Bu konudaki düşüncelerinizi defterinize yazınız. Çalışmanızda Genel Ağ’dan ve yabancı kaynaklardan da yararlanınız.
Yeryüzündeki Bazı Aktif Volkanlar
Merapi Volkanı, Java, Endonezya; Rabaul, Papua Yeni Gine; Pinatubo Volcano, Central Luzon, Filipinler; Avachinsky Volcano, Kamçatka, Rusya; Mt Unzen, Japonya; Akutan Volcano, Aleutian Adaları; Santa Mana Volcano, Guatemala; St Helens Dağı, Amerika Birleşik Devletleri; Stromboli, İtalya.

10. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 249 Cevabı

Haritada numaralarla gösterilen yerlere göre aşağıdaki soruları yanıtlayınız. Cevaplarınızı soruların altındaki noktalı yerlere yazınız.

1. Heyelan bakımından riskin çok olduğu alanlar hangileridir?

Cevap: I, IV. ve VII. yerler

2. Tsunami bakımından riskli alanlar hangileridir?

Cevap: I., V, ve VII yerler

3. Kuraklığın sürekli olarak etkili olduğu alanlar hangileridir?

Cevap: III. ve VI. yerler

4. Volkanizma bakımından riskli alanlar hangileridir?

Cevap: I, III. ve IV yerler

5. Kasırga bakımından riskli alanlar hangileridir?

Cevap:I ve IV yerler

6. Çığ bakımından riskli alanlar hangileridir?

Cevap:I ve IV yerler

7. Su baskınları bakımından riskin az olduğu alanlar hangileridir?

Cevap: III. ve VI. yerler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.