10. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Yeryüzündeki Toprak Örtüsü Cevapları

10. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Yeryüzündeki Toprak Örtüsü  Cevapları
10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Gün Yayınları 1. Ünite Doğal Sistemler Sayfa 112, 120 Yeryüzündeki Toprak Örtüsü Etkinlik Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

10. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 112 Cevabı

Toprakların farklı renklerde olmasının nedenlerini araştırınız. Elde ettiğiniz bilgileri sınıfta paylaşınız.

Bunun en büyük nedeni iklim şartlarıdır. Çünkü farklı iklim şartlarında farklı sıcaklık ve yağış şartları vardır. Bitki örtüleri ve toprağa verdikleri organik madde miktarları da farklıdır.

Genel olarak bitki örtülerinin gür olduğu bölgelerde bitki kalıntıları toprağa karışarak koyu renk almasına yol açmaktadır. Buna karşılık bitki örtüsünce fakir alanlarda humus miktarı az olan sahalarda toprak açık renkli olmaktadır.

Soğuk ve nemli bölgelerde bitki örtülerinin kalıntıları sıcaklık yetersiz olduğu için ayrışamamakta ve toprağın üst kısmında organik madde katı olarak birikip koyu renkli toprakları oluşturmaktadır.

Ayrıca sıcak ve yağışlı bölgelerde toprak aşırı şekilde yıkanmaktadır. Buda bitki kalıntılarını götürmektedir ve rengi açmaktadır. Bundan başka bir olayda sıcak kuşak alanlarında toprak içinde bulunan demir ve alüminyum elementler oksitlenerek toprakların kızıl renk almasına yol açmaktadır.

Ana kayanın farklı yapılarda olması da üzerinde oluşan topraklara damgasını vurabilmektedir. Özellikle bu durum kurak ve yarı kurak bölgelerde daha etkili olabilmektedir.

Fotoğraftaki toprağın katmanlı bir yapıda olmasının nedenleri neler olabilir? Bu konudaki düşüncelerinizi defterinize yazınız.

10. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 120 Cevabı

1. Soğuk ve nemli bölge toprağıdır. Kanada ve Sibirya’da geniş yer kaplar. (PODZOL)
2. Taban suyu seviyesinin yüzeye yakın olduğu yerlerde görülen intrazonal topraklardır. (HİDROMORFİK)
3. Rüzgârın taşıyıp biriktirdiği topraklardır. (LÖS)
4. Karasal iklim bölgesinde çayır bitki örtüsü altında oluşan zonal toprakların en verimlisi. (ÇERNOZYOM)
5. Dönen topraklar olarak da bilinen intrazonal toprak. (RENDZİNA)
6. Akdeniz iklim bölgesinde kalkerli arazide oluşan toprak. (TERRAROSSA)
7. Ekvatoral bölge toprağı (LATERİT)
8. Ilıman karasal iklim bölgesi toprağı. (KAHVERENGİ BOZKIR)
9. Akarsuların taşıyıp biriktirdiği topraklar. (ALÜVYON)

820
765
463
198
49
65
211
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum