10. Sınıf İlke Yayınları Tarih Haçlı Seferleri ve Sonuçlar Cevapları

10. Sınıf İlke Yayınları Tarih Haçlı Seferleri ve Sonuçlar Cevapları
10. Sınıf Tarih Ders Kitabı İlke Yayınları 1. Ünite Yerleşme ve Devletleşme Sürecinde Selçuklu Türkiyesi Sayfa 31, 32, 33, 34, 35, 36 Haçlı Seferleri ve Sonuçlar Etkinlik Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı İlke Yayınları 1. Ünite Yerleşme ve Devletleşme Sürecinde Selçuklu Türkiyesi Sayfa 31, 32, 33, 34, 35, 36  Haçlı Seferleri ve Sonuçlar Etkinlik Soruları ve Cevapları

Haçlı Seferleri ve Sonuçlar

10. Sınıf İlke Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 31 Cevabı

1. Kudüs’ün Müslümanlar, Hristiyanlar ve Yahudiler için önemi hakkında neler biliyorsunuz? Açıklayınız.

Kudüs'ün tarihi, bilinene göre milattan önce 2000'lere kadar uzanmaktadır. Tarihi boyunca iki kez yok olma kaderini tadan şehir, 23 işgale, 52 saldırıya tanıklık etmiştir. Hz. Muhammed (s.a.v.)'in İslamiyet'in yayılmasında önemli bir nokta olan Kudüs'ten Miraç'a yükseldiği ve Mescid-i Aksa'nın burada inşa edildiği bilinmektedir. İslam için önemli olduğu kadar Yahudi ve Hristiyan dinleri için kabul gören bazı yapıtaşları burada bulunmaktadır. İsa'nın burada çarmıha gerildiği rivayeti ve bu nedenle buranın hac noktası olarak kabul görmesi Hristiyanlar için, Milattan önce 10. Yüzyılda Kral Davud'un ele geçirmesi ise Kudüs'ü Yahudiler için anlamlı kılmıştır.

2. Haçlı kavramı size ne ifade ediyor? Belirtiniz.

Haçlı kelimesi bana ne ifade ediyor, buna bakalım:- Hristiyan inancı ile ilgilidir.- Hristiyanlığı yaymak amacında olabilir.

– Haç adına yapılan fetihler, misyonerlik hareketleri olabilir.

– Papa tarafından yönetilirdi, papa tarafından yönetildiği için Katolik mezhebi ile ilgilidir.

– Geçmişte Haçlı Seferleri birçok yere, yerleşim yerine ve insanlara zarar verdi.

HAÇLI SEFERLERİ

Hristiyan dünyasının birleşerek Orta Çağ’da Kudüs ve çevresini alma bahanesiyle Türk İslam dünyası üzerine yapmış olduğu saldırılara “Haçlı Seferleri” denir. Seferlere katılanların savaşa giderken elbiselerinin ön kısmında, seferden dönerlerken ise sırtlarında bir haç işareti bulunmasından dolayı bu seferlere “Haçlı Seferleri” adı verildi.

Yukarıdaki sebepler dikkate alındığında Haçlı Seferlerinden Türklerin diğer İslam devletlerine oranla daha fazla etkilenmelerinin sebepleri neler olabilir?

10. Sınıf İlke Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 32 Cevabı

Haçlı Seferleri ile ilgili aşağıda verilen diyaloğu sınıfta canlandırınız. Bu işlemi yaptıktan sonra Haçlı Seferleri’ni Müslümanlar ve Hristiyanlar açısından arkadaşlarınızla değerlendiriniz.
Haçlı Seferleri tüm acımasızlığıyla devam etmekteydi. Papa’nın cennet vaadine kanmış askerlerden biri olan Wilhem, II. Haçlı seferi esnasında Eyyubilere esir düşmüştü. Zamanla Eyyubili Müslüman Türk askerlerinden Hasan’la da dost olmaya başlamışlardı. Bir ara savaşın bütün çirkinliğinden nasıl olduysa kurtulmuş, bir ağacın altında sohbet etmeye başlamışlardı.
Haşan merak içinde:
— Bizim kutsal topraklarımızda ne işiniz var?
Wilhem haklı olduğuna inanan bir sesle:
— Kudüs sizin için ne kadar kutsalsa bizim için de o kadar kutsaldır. Hristiyanlık Kudüs’ten dünyaya yayıldı. Hz. İsa, Kudüs’te çarmıha gerildi. Bu yüzden bu kutsal mekân Müslümanların elinden alınmalıdır.
Haşan, Wilhem’in bu cevabını yeterli bulmamıştı.
— Amacınız sadece Kudüs’ü bizim elimizden almak mı?
Wilhem:
— Benim amacım ve benim gibi düşünen arkadaşlarımın amacı bu. Bu yüzden ailemizi, tarlalarımızı ve bütün varlığımızı bırakıp buraya geldik. Çünkü kazanırsak Hristiyan dünyasına hizmet etmiş olacağız, ölürsek cennete gideceğiz. Zaten Papa ve Kluni tarikatı da bize bu yönde güvence verdi.
Bunları söylerken Papa’nın kendilerine, esir düştüklerinde durumlarının ne olacağını söylemediği aklına geldiyse de üzerinde fazla düşünmedi. Çünkü Müslümanlardan hiç eziyet görmemişti.
Haşan:
— Peki diğerlerinin asıl amacı nedir?
Wilhem:
— Diğerleri derken kimleri kastediyorsun?
Haşan:
— Krallar, derebeyler, şövalyeler, Batı’nın halk üzerinde söz sahibi olan diğer grupları.
Wilhem, cennete gitme hayali ve Hristiyan dünyasına hizmet etme amacıyla coşku içinde olduğundan bunları hiç düşünmemişti. Derin bir sessizliğe daldı. Kafasını yavaşça kaldırınca Hasan’ın cevap bekleyen gözleriyle karşılaştı.
Wilhem:
— Evet. Krallar bu bölgenin zenginliğini ele geçirmek, derebeyler ekonomik sıkıntılarını gidermek, şövalyeler ise şan ve şöhret için katılıyorlar bu sefere.
Wilhem’in bu cevabı karşısında Haşan, endişelerinin gerçek olduğunu öğrenmenin acısını yüreğinde hissetti.
Haşan:
— Kilise senin temiz duygularından yararlanarak seni kandırmış. İslamiyet de bu topraklar üzerinde doğmuştur. Biz Müslümanlar şu anda burada yaşamaktayız. Varlığımızı devam ettirmek için de sonuna kadar malımızı, canımızı ve inancımızı savunacağız. Bu uğurda ölürsek şehit, kalırsak gazi olacağız. Umarım, gözlerini hırs bürümüş insanların bencillikleri ve çıkarları yüzünden yarattıkları bu savaşlardan hiçbir suçu olmayan masum insanlar etkilenmez.

10. Sınıf İlke Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 35 Cevabı

Selahaddin Eyyubi’nin Kudüs’ü Haçlılardan alması, İslam ve Hristiyan dünyasında nasıl bir etki yaratmıştır? Belirtiniz.

Selahaddin Eyyubi, Kudüs üzerine sefer yaparak şehri fethetmeyi başarmıştır. Haçlı birliklerinin iç karışıklıklar yaşadığı dönemde fırsattan istifade ederek ordularıyla birlikte büyük bir komuta birliği oluşturup şehir üzerine yürümüştür.

Kudüs’ün fethedilmesi sonrasında İslam dünyasında bir şahlanış başlarken, Haçlı dünyasında bir gerileme, güç kaybı yaşanmıştır. İslam coğrafyalarında yeni devletler kurulmaya ve birlikler oluşmaya başlarken, Haçlı dünyasında devletlerin iç kargaşaları artarak devam etmiştir. 

Selahaddin Eyyubi bu bakımdan tarihe geçmiş, tarihin akışını değiştirmiş ve yüzyıllar boyunca Müslümanlara örnek, Hristiyanlara ibret olacak bir işi gerçekleştirmiştir. Selahaddin Eyyubi, büyük komutan olarak anılır.

10. Sınıf İlke Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 36 Cevabı

HAÇLI SEFERLERİ’NİN SONUÇLARI CEVAPLARI

Haçlı Seferleri’nin sonuçlarını Müslüman ve Hristiyan dünyası açısından arkadaşlarınızla değerlendiriniz.

Dini Sonuçlar:
1- Hıristiyan din adamlarına duyulan güven azaldı.
2- Kudüs, Antakya vb. kutsal kentler Müslümanların elinde kaldı.

Siyasi Sonuçlar:
1- Haçlılarla başarı ile savaşan Türklerin, İslam dünyasındaki saygınlığı arttı.
2- Bizans, Anadolu üzerindeki hâkimiyetini iyice kaybetti. Ama ömrü uzadı.
3- Avrupa’da Feodalite zayıfladı.

Ekonomik Sonuçlar:
1- Haçlılar dönerken yanlarında Müslümanlar da gördükleri barut, pusula, kâğıt, matbaa gibi icatları da götürdüler. Bu durum Coğrafi Keşiflere, Rönesans ve Reforma ortam hazırlamıştır.
2-  Akdeniz limanlarının önemi arttı.

31
31
31
34
40
34
57
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.