10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 131 Cevapları Başak Yayınları

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 131 Cevapları Başak Yayınları
10. Sınıf Başak Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 131 Kendimizi Deneyelim 3.5 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Kendimizi Deneyelim 3.5

1. Aşağıdaki çizelgede sembolleri verilen metallerin HCI, H2SO4 ve NaOH’in sulu çözeltileri ile tepkime verip vermediklerini, tepkime veriyorlarsa tepkimede hangi gazların açığa çıktığını çizelgeye yazınız.

Metalin SembolüHCl ile TepkimeH2SO4 ile TepkimeHCl ile Açığa Çıkardığı GazH2SO4 ile Açığa Çıkardığı GazNaOH ile TepkimeNaOH ile Açığa Çıkardığı Gaz
FeVerirVerirH2H2Vermez-
AlVerirVerirH2H2VerirH2
KVerirVerirH2H2Vermez-
CuVermezVerir-SO2Vermez-
MgVerirVerirH2H2Vermez-
ZnVerirVerirH2H2VerirH2
NaVerirVerirH2H2Vermez-
AuVermezVermez--Vermez-

2. Sizce kezzap ve tuz ruhu çözeltileri, gümüş (Ag) ve altın (Au) metaliyle kaplanmış kaplarda saklanabilir mi? Açıklayınız.
Cevap
: Kezzap (HNO3), gümüş ile tepkime verir, altın ile tepkime vermez. Bu sebeple kezzap, gümüş metalinden yapılmış kapta saklanamaz, altın metalinden yapılmış kapta ise saklanabilir. Tuz ruhu (HCI), hem gümüş hem de altın metaliyle tepkime vermez. Bu yüzden her iki metalden yapılan kapta da saklanabilir.

3. Zaç yağı ve potas kostik çözeltisi, kalay (Sn), magnezyum (Mg) ve bakır (Cu) metallerinden yapılmış kaplara ayrı ayrı konulduğunda kaplarda aşınma olur mu? Arkadaşlarınızla tartışınız.
Cevap
: Zaç yağı (H2SO4), Sn, Mg ve Cu metalleriyle tepkime verir. Dolayısıyla bu metallerden yapılmış kaplara konulursa kaplarda aşınma olur. Potas kostik çözeltisi (KOH), bu metallerden amfoter olan Sn ile tepkime verir. Bu sebeple, Sn metalinden yapılan kaba konulursa kapta aşınma olur. Diğer metallerle (Mg ve Cu) tepkime vermez. Dolayısıyla da bu metallerden yapılmış kaplara konulduğunda kaplarda aşınma olmaz.

2
2
2
2
2
2
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.