10. Sınıf Meb Kimya Ders Kitabı Sayfa 180-182 Cevapları

10. Sınıf Meb Kimya Ders Kitabı Sayfa 180-182 Cevapları
10. sınıf Kimya ders kitabı MEB Yayınları sayfa 182 değerlendirme cevapları. Sakkaroz ve sodyum klorür çözeltilerinde çökelme hesabı, yansıtma notu ve deney değerlendirmesi kısa ve anlaşılır şekilde sunuldu.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları | MEB Yayınları | Sayfa 180–181

Etkinlik: Çözünürlük Cevapları


Sayfa 180 – Etkinlik Açıklaması

Adı: Çözünürlük
Amacı: Bazı katı maddelerin sudaki çözünürlüklerini belirlemek
Süresi: 40 + 40 dakika

Kısa Açıklama: Kanıt kartları incelenerek farklı katıların suda çözünme miktarları karşılaştırılır. Değerlendirme soruları bir sonraki sayfada cevaplanır.

Cevap: Bu etkinliğe ait değerlendirme sorularının cevapları sayfa 181’de yer almaktadır.


Sayfa 181 – Değerlendirme Soruları


Soru 1: Farklı katıların 100 g suda çözünen miktarlarının neden farklı olduğunu açıklayınız.

Ayrıntılı Cevap: Her katı maddenin tanecikleri arasındaki çekim kuvveti ve kristal yapısı farklıdır. Ayrıca sıcaklık, çözünürlük üzerinde etkilidir. Bu nedenle aynı sıcaklıkta ve aynı miktar suda, farklı maddeler farklı miktarlarda çözünür.


Soru 2: 100 g suda maksimum çözünme miktarını belirlemek için bir deney planlayınız.

Deney Planı

Deneyin Adı: Katı Maddelerin Suda Çözünürlüğünün Belirlenmesi

Malzemeler: Beherglas, su, hassas terazi, termometre, ısıtıcı, cam çubuk, NaCl, KNO₃, CuSO₄

Güvenlik Önlemleri: Deney sırasında gözlük ve eldiven kullanılmalı, sıcak sıvılar dikkatle tutulmalıdır.

Deneyin Yapılışı:

  • 100 g su beher içine konur ve belirli bir sıcaklığa kadar ısıtılır.
  • Katı madde azar azar eklenip karıştırılır.
  • Dibe çöken katı oluştuğunda eklenen miktar not edilir.
  • Aynı işlem diğer katı maddeler için tekrarlanır.

Bulgular ve Sonuç

Soru 1: Deney Tablosu

Katı madde Eklenen miktar (g) Çökelme durumu Çözünen miktar (g/100 g su)
NaCl 40 Çökelme yok 36
KNO₃ 60 Çökelme var 32
CuSO₄ 25 Çökelme yok 23
CaCO₃ 10 Çökelme var 0,001

Soru 2: Deney sonuçlarına göre çözünürlük nedir?

Ayrıntılı Cevap: Bir katının çözünürlüğü, sıcaklık sabitken suda çözünebileceği maksimum miktarı ifade eder. Bu değer her madde için farklıdır.


Soru 3: Bilimsel çözünürlük tanımı ile kendi tanımınız arasındaki farkı açıklayınız.

Ayrıntılı Cevap: Bilimsel çözünürlük tanımı, belirli sıcaklık ve basınçta herhangi bir çözücüde çözünebilen maksimum madde miktarını kapsar. Benim tanımım ise yalnızca 100 g suyu esas aldığı için daha sınırlıdır.


10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları | MEB Yayınları | Sayfa 182

Değerlendirme Cevaplar


Soru 1: 60 °C’de hazırlanan sakkaroz ve sodyum klorür çözeltileri 20 °C’ye soğutulduğunda hangisinin dibinde daha fazla katı oluşur? Neden?

Ayrıntılı Cevap: 60 °C’de 100 g suda 288,9 g sakkaroz çözünürken, 20 °C’de bu değer 201,9 g’a düşer. Soğutma sırasında 288,9 − 201,9 = 87,0 g sakkaroz çöker.
Sodyum klorürde ise 60 °C’de 37,1 g, 20 °C’de 35,7 g çözünür ve yalnızca 1,4 g çökelti oluşur. Bu nedenle sıcaklık azalmasıyla sakkaroz çözeltisinde daha fazla katı birikir.


Yansıtma Notu

Soru 1: Ders öncesi ve sonrası çözünürlükle ilgili görüşlerinizi özetleyiniz.

Ayrıntılı Cevap: Ders öncesinde çözünürlüğün sabit bir özellik olduğunu sanıyordum. Ders sonrasında ise aynı maddenin farklı sıcaklıklarda farklı miktarlarda çözünebildiğini ve bu durumun çökelti oluşumunu etkilediğini kavradım.


Soru 2: Yaptığınız çözünürlük deneyini ve süreci değerlendiren bir metin yazınız.

Ayrıntılı Cevap: Deney sürecinde farklı katı maddelerin suda çözünme miktarlarını karşılaştırdık. Bazı maddelerin tamamen çözüldüğünü, bazılarının ise sıcaklık azaldığında çökelti oluşturduğunu gözlemledim. Doğru tartım, sabit sıcaklık ve dikkatli karıştırma yapılmadığında sonuçların değişebileceğini gördüm.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.