10. Sınıf Meb Matematik Sayfa 72-74 Cevapları

10. Sınıf Meb Matematik Sayfa 72-74 Cevapları

10. Sınıf Meb Yayınları Matematik Olasılık Kavramı Sayfa 72, 73, 74 Ölçme ve Değerlendirme 1 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

10. Sınıf Meb Yayınları Matematik Olasılık Kavramı Sayfa 72, 73, 74 Ölçme ve Değerlendirme 1 Cevapları

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME 1

A) Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere doğru sayıyı yazınız.

1. 3 farklı roman ve 5 farklı şiir kitabı arasından 1 adet roman veya şiir kitabı 3+5 = 8 farklı şekilde seçilebilir.
2. 3 farklı roman ve 5 farklı şiir kitabı arasından 1 roman ve 1 şiir kitabı 3x5=15 farklı şekilde seçilebilir.
3. 3 farklı kitap düz bir rafa 3!=6 farklı şekilde dizilebilir.
4. 123 sayısının rakamlarının yerleri değiştirilerek 3!=6 farklı sayı elde edilebilir.

B) Aşağıda numaralarla verilen ifadeler ile harflerle verilen matematiksel ifadeleri eşleştirip eşleşenleri alttaki
kutulara yazınız.

5- 1-a 2-b 3- b 4- e
6- 1-d 2-c 3- a 4- b
7- 2 + 3 x 4 = 14

8. denklemini sağlayan n değerini bulunuz.

(n+1)! - 10 . (n+1)! / (n+2)! = n+1

(n+1)! . ((n+2) . (n+3) -10) / (n+1)! . (n+2) = n + 1
n2 + 5n + 6 - 10 = n2 - 3n + 2
2n = 6
n = 3
9- 3 farklı matematik, 4 farklı fizik ve 2 farklı kimya kitabı düz bir rafa dizilecektir. Fizik kitapları yan yana ve kimya kitapları yan yana olmak üzere 9 kitabın bu rafa kaç değişik şekilde dizilebileceğini bulunuz.
F1 F2 F3 F4 4!
K1 K2 2!
M1 M2 M3
5! . 4! . 2!

C) Aşağıdaki açık uçlu soruların cevabını ilgili alana yazınız.

10 -12. soruları aşağıda verilen bilgilere göre cevaplandırınız.

10. Siparişi ilk veren Ali’nin kaç farklı seçeneği olduğunu bulunuz.
4 . 3 . 3 = 36

11. Ali’nin yemek siparişi Adana kebabı, Ezo Gelin çorbası ve baklava olduğuna göre Ayşe’nin yemek siparişinin kaç farklı şekilde olabileceğini bulunuz.
3 . 2 . 2 = 12

12. Ahmet en az hesap ödeyecek şekilde sipariş verdiğine göre Ahmet’in kaç farklı sipariş seçeneği olduğunu bulunuz.

2 . 1 . 1 = 2

D) Aşağıdaki çoktan seçmeli soruların doğru seçeneğini işaretleyiniz.

13. a!/b! = 72 eşitliğini sağlayan a ve b pozitif tam sayılarının toplamının alabileceği en küçük değer kaçtır?
A) 16 B) 17 C) 142 D) 143 E) 144

a!/b!=72

a!/b!=9.8

Burada a=9 ve b=7 şeçilirse;

9!/7!=9.8.7!/7!=9.8=72 elde edilir.

a+b toplamının alacağı en küçük değer 9+7=16

Cevabınız 16 dır.

14. A = {2, 4, 6, 8, 9} kümesinin elemanları kullanılarak üç basamaklı, rakamları farklı, 600 den küçük kaç farklı doğal sayı yazılabilir?
A) 48 B) 36 C) 32 D) 24 E) 18

600'den küçük rakamları farklı üç basamaklı doğal sayı yazmak için, yüzler basamağının 2 veya 4 olduğu iki farklı seçenek vardır. Bu seçenekleri değerlendirelim:
4 _ _ diye başlayabilir. Yüzler basamağının 1 ihtimali vardır. Kalan 4 sayıdan birini onlar basamağına yerleştiririz. Kalan 3 sayı da birler basamağında olur. Yani:
1*(4,1)*(3,1)=12 ihtimal 4 ile başlayan sayılar için yazılabilecek ihtimallerdir.
2 _ _ şeklinde de yazılabilir. Öyleyse onlar basamağına kalan 4 sayıdan biri, birler basamağına ise kalan 3 sayıdan biri yazılır. İlk basamak için tek seçenek kullandık.
1*(4,1)*(3,1) = 12 ihtimal de burada vardır.
Yani toplamda üç basamaklı, rakamları farklı, 600'den küçük 12+12=24 sayı yazılabilir.

15. 13 kişilik bir sınıftan bir başkan ve bir başkan yardımcısı kaç farklı şekilde seçilebilir?
A) 66 B) 132 C) 156 D) 164 E) 189

13 . 12 = 156

16. A = {2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9} kümesinin elemanları kullanılarak üç basamaklı, rakamları farklı, 3 ile tam bölünen kaç farklı doğal sayı yazılabilir?
A) 100 B) 110 C) 120 D) 130 E) 140

Rakamları toplamı 3 ve 3'ün katı olan toplam 20 tane var
herbirisinde 3! = 6
6 . 20 = 120

17- Yukarıdaki şekilde verilen çizgiler üzerinden sadece sağa veya aşağıya hareket edilerek A noktasından B noktasına kaç farklı yoldan gidilebilir?
A) 13 B) 14 C) 15 D) 16 E) 17

A - C -> 3
C - B -> 3
A - D -> 4
A - B = 3 . 3 = 9
4! / 3! = 4
4 + 4 + 9 = 17

18. a, b, c, d, e, f harflerinin tamamı birer kez kullanılarak yan yana oluşturulan sıralamalarının soldan sağa okunuşlarının kaçında a harfi e harfinden önce gelir?
A) 90 B) 120 C) 180 D) 360 E) 720

6! / 2 = 360

19. A = {0, 1, 2, 4, 5} kümesinin elemanlarını kullanarak rakamları farklı, 4 basamaklı, 4 ile tam bölünen kaç farklı doğal sayı yazılabilir?
A) 24 B) 26 C) 28 D) 30 E) 36

--04--20--40 --> 3.6 = 18
--12--24--52--> 3.4 = 12
18 + 12 = 30

20. 6 kız, 4 erkek öğrenci yan yana sıralanacaktır. Bu öğrenciler, başa ve sona birer kız öğrenci gelmesi ve erkek öğrencilerin birbirinden ayrılmaması koşuluyla kaç farklı biçimde sıralanabilirler?
A) 4! $ 5! B) 4! $ 6! C) 6! $ 5! D) 6! $ 6! E) 6 $ 6!

K1---EEEE----K2
5!.4!.(6 2).2!
5!.4!.30 = 5! . 4! . 5. 6 = 5! . 6!

21. MENEMEN kelimesinin harfleri yer değiştirilerek elde edilen 7 harfli kelimelerin soldan sağa okunuşunun kaçında M harfinden hemen sonra E harfi gelir?
A) 30 B) 60 C) 90 D) 120 E) 150

N ME ME EN
N x x EN --> 5
5! / 2!.2! = 120 / 4 = 30

22. TAKATUKA kelimesindeki harflerin yerleri değiştirilerek T ile başlayan fakat U ile bitmeyen 8 harfli kaç farklı kelime yazılabilir?
A) 260 B) 360 C) 420 D) 440 E) 460

E_ _ _ _ _ _ _
E _ _ _ _ _ _ U
(7! / 3! . 2!) - (6! / 3! . 2!) = 6 . 6! / 3! . 2! = 360

23. 9 998 870 sayısındaki rakamların yerleri değiştirilerek birbirinden farklı, 7 basamaklı kaç çift sayı yazılabilir?
A) 160 B) 480 C) 540 D) 600 E) 660

_ _ _ _ _ _ 0 --> 6! / 3! . 2! = 60
9 9 9 8 8 7
_ _ _ _ _ _ 8 --> 6! / 3! . 5 / 6 = 100
9 9 9 8 7 0

100 + 60 = 160

24. Hediyelik eşya satan bir mağazada, alınan bir hediyeyi paketlemek için 3 farklı desende hediye paketi ve bu paketlere yapıştırılmak üzere 2 farklı renkte kurdele vardır. Bu mağazadan 2 farklı hediye alan bir müşteri,
bu hediyeleri kaç farklı şekilde paketlettirip üzerlerine kurdele yapıştırtabilir?
A) 10 B) 12 C) 24 D) 36 E) 48

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME 1 CEVAPLARI

1. 8 2. 15 3. 3! 4. 6 5. 1.a, 2.b, 3.d, 4.e 6. 1.d, 2.c, 3.a, 4.b 7. 14 8. 3 9. 4! . 2! . 5! 10. 36

11. 12 12. 2 13. A 14. D 15. C 16. C 17. E 18. D 19. D 20. C 21. A 22. B 23. A 24. D

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
463
261
125
125
73
71
231
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
7 Yorum