10. Sınıf Gezegen Din Kültürü 3. Ünite Bilgilerimizi Ölçelim

10. Sınıf Gezegen Din Kültürü 3. Ünite Bilgilerimizi Ölçelim
10. Sınıf Gezegen Yayınevi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 3. Ünite Bilgilerimizi Ölçelim Sayfa 98, 99, 100 Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

3. ÜNİTE BİLGİLERİMİZİ ÖLÇELİM

A. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. İslam’ın aileyle ilgili öğütleri nelerdir? Sıralayınız.

Dinimiz aile içinde bireylerin birbirlerine karşı sevgi, saygı, şefkat, merhamet ve güler yüzle hitap etmelerini, kırıcı, eziyet edici tavır ve davranışlardan da kaçınmalarını istemektedir. Eve girildiğinde aile efradına selam verilmeli, onların hatırları sorulmalıdır. Peygamberimiz bir hadisinde “Oğlum, ailenin yanına girdiğinde selam ver ki sana ve ev halkına bereket olsun” (Riyazüs-salihin, s347) buyurmuştur.

Eşlerin birbirlerine sevgi ve muhabbet içerisinde olmaları tavsiye edilerek “Bir Müslüman eşine sevgiyle baktığı, eşi de aynı şekilde ona baktığı zaman Allah her ikisine de rahmetle bakar” (500 hadis, s83) buyrulmuştur.

2. İslam’ın kültürümüz üzerindeki etkileri nelerdir? Örneklerle açıklayınız.

  • İnsanlar hoşgörülü, misafirperver ve yardımsever olmuşlardır.
  • İnsanlar dinin kurallarına göre hareket ederek ahlak kurallarını dikkate almıştır.
  • Mutlu toplumlar oluşmuştur.
  • Allah’ın hoşnutluğu kazanıldığı için kavimler devam etmiştir.

3. İslam ve sosyal değişim arasında nasıl bir ilişki vardır? Örnekler vererek açıklayınız.

Din bilimle ters düşmez. Çünkü bilimin gerçekçi olarak ifade ettiği konularda dinle tamamen ittifak etmektedir. Bu bakımdan dinimiz mutlak doğru olan bilimsel çalışmaları hiç bir zaman reddetmediği gibi aksine kabul etmektedir. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de geçen bir çok bilimsel ayetler mevcuttur ve bu gün bilim de bunu teyid etmektedir.

4. İslam dininin ekonomik hayata ilişkin getirdiği temel ilkeler nelerdir? Listeleyiniz.

Başkalarının malını haksız yollarla almama İslam için önemlidir. Bunun yanında Başkalarına haksızlık yapmadan, haram kılınmış yöntemleri kullanmadan ve yasak ürünler satmadan karşılıklı rızaya dayanan alım satım ve ticârî faaliyetlerde bulunmak helaldir.

5. Sosyal adalet nedir? İslamın sosyal adalete verdiği önem nedir? Açıklayınız.

Sosyal adalet, toplumun bir üyesi olarak kabul edilen bireylerle toplum arasındaki sosyal ilişkilerin ortaklaşa iyinin gerçekleştirilmesi amacıyla düzenlenmesine verilen addır. Asgari ücret kavramını ilk kez kullanan John A. Ryan tarafından tanımlanmıştır.

Müslümanların gerçek İslâmiyet’i, asli kaynaklarından öğrenip yaşamalarına mani olan ve onları sefahate teşvik ederek dinden uzaklaştıran ve ülkelerini insafsızca sömürerek onları fakirliğin pençesine düşüren mihraklar, bu kimselerin anarşi afetine düşmelerinden birinci derecede sorumludurlar. Bu menfaat şebekelerinin, başkalarını suçlamak yerine, bir nefis muhasebesi yapmaları ve vicdanlarını sorgulamaları daha isabetli olur.

6. Âl-i İmrân suresinin 103 -105. ayetlerinden günümüze yönelik ne gibi mesajlar çıkarılabilir? Belirtiniz.

B. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan noktalı yerleri uygun kavramlarla tamamlayınız.

1. Aynı çatı altında birlikte yaşayan, manevi, ekonomik, sosyal ve koruyucu faaliyetler ile çocukların bakımında işbirliği yapan, çekirdeğini iki yetişkinin oluşturduğu temel sosyal birime aile denir.
2. Arap harfleriyle bir yazıyı estetik ölçülere bağlı kalarak güzel bir şekilde yazma sanatına hat sanatı denir.
3. İnsanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları fiziki, biyolojik, sosyal, ekonomik ve kültürel ortama çevre denir.
4. Bir toplumun sosyal yapılarında, alışkanlıklarında önceki hâline göre gözlemlenebilen farklılıklara sosyal değişim denir.
5. Toplumun değişik kesimlerinde hayat standardı, gelir düzeyi gibi birtakım ölçülerin fırsat eşitliği çerçevesinde dikkate alınmasıyla sosyal alanda sağlanan denge durumuna sosyal adalet denir.

C. Aşağıdaki sorulardan her biri için beş cevap seçeneği verilmiştir. Seçeneklerden yalnızca biri doğrudur. Doğru seçeneği bularak işaretleyiniz.

1. Cevap: D
2. Cevap: C
3. Cevap: A
4. Cevap: E
5. Cevap: D

Ç. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına (D), yanlış olanların başına da (Y) yazınız

1. (D) İslam, aile kurumunun korunması ve devamlılığı üzerinde önemle durur.
2. (D) “Rabbin, sadece kendisine kulluk etmenizi, ana babanıza da iyi davranmanızı kesin bir
şekilde emretti. Onlardan biri veya her ikisi senin yanında yaşlanırsa kendilerine “of!” bile deme. Onları azarlama. İkisine de güzel söz söyle.” ayeti çocukların anne ve babaya karşı görev ve sorumlulukları olduğunu belirtir.
3. (Y) Din ve kültür arasında doğrudan bir ilişki yoktur.
4. (D) İslam medeniyetindeki sanatlardan biri de tezhiptir.
5. (D) İslam dininde çalışıp üretmek kadar bunun helal ve meşru yollardan olması da önemlidir.

D. Defterinize “İslam ve Aile” konulu bir kompozisyon yazınız.

İslam, aileye büyük önem vermektedir. Bu nedenle, toplumun ve gelecek neslin yetişmesinin sağlam olabilmesi için, işi tam başından, ailenin kurulmasından sağlam tutmaktadır. Sağlam aileye ulaşabilmek için ailenin esasını teşkil edecek olan karı- kocanın iyi meziyetlerle bezenmiş olmasını tavsiye etmektedir.

İslâm, aile yuvası kuracak erkek ve kadının nikah ile evlenmelerini, kurdukları yuvada karşılıklı sevgi ve saygı hisleriyle yaşamalarını, gerek ferdi, gerekse sosyal vazifelerini bilerek nizam ve intizam içerisinde devamını sağlamalarını, birlik bağlarını koparacak, aile saadetini bozacak ve yuvayı yıkacak her türlü kötü hareketten sakınmalarını emretmiştir.

Ailenin ortamı tek kelimeyle sevgi olmalıdır. Aile ortamı sevgi, saygı, şefkat ve dayanışma temelleriyle yükselmelidir. Aksi takdirde aile içerisinde huzursuzluklar yaşanır ve örnek bir aile hayatı yaşanamaz.

245
11
50
7
8
12
45
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.