10. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 99 Cevapları Ata Yayıncılık

10. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 99 Cevapları Ata Yayıncılık
10. Sınıf Ata Yayıncılık Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 99 Yazalım Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

“Biriniz (din) kardeşine danıştığı zaman, danışılan kişi ona (yararlı gördüğü) görüşünü belirtsin.” (İbn Mâce, Edeb, 37.)
“Kendisine danışan (din) kardeşine, doğruyu bildiği hâlde yanlış fikir veren kimse kardeşine ihanet etmiş olur.” (Ebu Dâvûd, İlim, 8.)
“Akıllı kimselerle istişare edin, doğruya erersiniz. Onlara karşı muhalefet etmeyin, pişman olursunuz.” (Alauddin Aliel-muttaki el-Hindİ, Kenzu’l-Ummal, C 3, s. 409.)

Yukarıdaki hadisler çerçevesinde istişarede uyulması gereken ilkeleri belirleyerek noktalı yerlere yazınız.

Cevap: Din kardeşi, doğru söz sahibi ve akıllı kimseler olması. İstişarede uyulması gereken temel ilkeler şunlardır: Doğruyu söylemek, ihanetten kaçınmak, akıllı kişilerle istişare etmek ve karşı çıkma, muhalefetten kaçınma. Bu ilkeler, istişare sürecinde sağlıklı kararlar alınmasını ve toplumsal uyumun artmasını sağlar.

  • Doğruyu Söylemek: Danışılan kişi, doğru ve yararlı gördüğü görüşünü açıkça belirtmelidir.
  • İhanetten Kaçınmak: Danışılan kişi, bilerek yanlış bir fikir vermemeli ve doğruyu bildiği halde yanlış yönlendirmemelidir.
  • Akıllı Kişilerle İstişare: İstişare yaparken akıllı ve bilgili kişilerle görüş alışverişinde bulunmak önemlidir.
  • Karşı Çıkma ve Muhalefetten Kaçınma: Danışılan kişinin görüşüne karşı çıkmamak, istişare sonucunda alınan kararı etkili ve sağlam kılar.

Bu ilkeler doğrultusunda yapılan istişareler, daha sağlıklı ve doğru kararlar alınmasını sağlar, toplumda güven, adalet ve iş birliği duygularının güçlenmesine katkıda bulunur.

6
1
15
1
2
7
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.