10. Sınıf SDR Dikey Kimya Sayfa 108 Cevapları

10. Sınıf SDR Dikey Kimya Sayfa 108 Cevapları
10. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Kimya Sayfa 108 Araştıralım-Öğrenelim Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Karışımların ayrılmasının ülke ekonomisine katkısı oldukça fazladır. Özellikle atıklar üzerinde uygulanan karışımları ayırma yöntemleri geri dönüşümün bir aşaması olarak ülkemiz ekonomisine bir katkıda bulunur. Atık karışımlarının ayrılmasıyla doğal kaynakların israfı da önlenmiş olur. İsraftan kaçınmak bir sorumluluktur, bir vatandaşlık görevidir ve vatanseverlik gereğidir. Karışımların ayrılmasının, ülke ekonomisine katkısını ve kaynakların etkili kullanımı bakımından önemini bilişim teknolojileri, ansiklopedi, dergi vb. kaynaklardan araştırınız. Araştırmanızın sonuçlarını bir rapor hâlinde sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Katı atıkların ayrılmasının, sadece çevre korumaya yönelik bir çalışma asla değildir, bu atıkların ayrılmasının enerji tasarrufu, ekonomiye katkı, doğal kaynakların tasarruflu kullanımı gibi çeşitli konularda dolaylı olarak faydaları bulunmaktadır.Ülkemizde çıkarılan birçok maden başka maddeler ile bir arada bulunur. Bu maddeler birbirinden ayrılmalı ki madenler kullanılabilir hale gelsin. İçimdeki diğer madde karışımı yarılan madenlerin saflık derecesi artmakta ve ekonomik açıdan daha değerli olmaktadır.

Atıkların; cam, plastik, kâğıt ve metal şeklinde ayrılarak geri dönüşüm yapılması, dünya üzerinde zaten sınırlı olan doğal kaynakların etkili kullanılması ve bu maddelerin yapımında kullanılan ham maddelerin elde edilmesi için harcanan enerji, zaman ve paradan tasarruf edilmesi anlamına gelir. Geri dönüşümden elde edilen 1 ton kâğıt ile 17 ağacın kesilmesini, 1 ton cam atık ile 100 litre petrol tasarrufu, 1 metal içecek kutusunun geri dönüşümünden elde edilen enerji ile 100 wattlık bir ampulün 20 saat çalıştırılması gibi çeşitli konularda, hem ekonomik katkı sağlanır, hem de enerji tasarrufu sağlanmış olur.

Karışımların ayrılması ve geri dönüşümü ile bu ürünlerin sıfırdan üretilmesi için harcanacak enerjiden tasarruf edilir. Bu ürünlerin üretilmesi için gerekli olan hammadde ve madenlerin çıkarılması için harcanacak enerji, zaman ve iş gücünden tasarruf edilir. Bu tasarrufların her biri ekonomik kazanç demektir. Geri dönüşüm yapıldığı için gezegenimiz kaynakları daha verimli ve az kullanılmış olur. En önemlisi de atıkları geri dönüşüm ile yeniden kullandığımız için doğa ve çevre daha az kirlenmiş olur.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum