10. Sınıf SDR Dikey Kimya Sayfa 60 Cevapları

10. Sınıf SDR Dikey Kimya Sayfa 60 Cevapları
10. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Kimya Sayfa 60 Hazırlık Çalışmaları Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

1. Saf madde, karışım, bileşik, maden, cevher gibi sık duyduğunuz kavramların anlamlarını araştırınız.

  • Saf madde: Element ve bileşiklerden oluşur. Fakat; maddelerin çoğu ne tek bir elementtir, ne de tek bir bileşiktir.
  • Karışım: Birden fazla maddenin kimyasal özellikleri değişmeyecek şekilde bir araya gelmesiyle oluşan madde topluluğudur. Saf maddeler element ve bileşiklerden oluşur.
  • Bileşik: Bileşik, iki ya da daha fazla cinste atomun bir araya gelerek oluşturduğu saf maddelere denir. Bileşiklerin en küçük yapı taşı moleküllerdir.
  • Maden: Maden cevheri ya da kısaca maden, yer kabuğunda iç ve dış doğal etkenlerle oluşan, ekonomik yönden değer taşıyan minerallere verilen ad.
  • Cevher: Bir maddenin özü.

2. Doğada saf olarak bulunan madde var mıdır? Araştırınız.

Cevap: Evet var. Su, oksijen, karbondioksit, atom, altın, bakır, demir, helyum, şeker, sodyum (Na), oksijen (O2), helyum (He), tuz, cam, altın, alüminyum. Saf maddenin tanımı: Saf maddeler element ve bileşiklerden oluşur. fakat; maddelerin çoğu ne tek bir elementtir, ne de tek bir bileşiktir

3. Deniz suyundan sofra tuzunun, barajlarda biriken sudan ya da deniz suyundan içme suyunun nasıl elde edildiğini araştırınız.

Cevap: Deniz Tuzu üretimi, herhangi bir kimyasal katkı ya da ısıl işlem olmadan tamamen doğal şartlarla güneş ve rüzgâr gücü sayesinde deniz suyunun buharlaştırılmasıyla gerçekleştirilmektedir. Deniz suyunu tuzundan arındırmanın bir yöntemi, suyu basınçlayıp içinden metan gazı pompalamak. Suyun yüzeyinde hemen, metan ve su moleküllerinden oluşan kristaller beliriyor. Bu kristalin yapısı yalnızca su ve metan moleküllerini barındırdığından, tuz geride kalmış oluyor. Kristalleri ayırıp erimeye bırakmak ve metan gazı buharlaşırken, oluşan saf suyu bir başka kapta toplamak mümkün.

4. Kışın yollara tuz dökülmesinin, otomobillerin radyatörlerine antifriz konulmasının nedenini araştırınız.

Kışın çok kar yağışı alan bir bölgede, karayolları görevlileri yollardaki buzlanmayı gidermek için tuz kullanırlar. Buzlanmış yollara tuz döküldüğü zaman, tuz önce buz ile çözümlenir. Böylece buzlu su tabakası oluşturur ve bu çözeltinin donma noktası düşük olur. Sıfırın altındaki sıcaklıklarda bile donmadan kalabilir. 

Antifriz, bir alkol çeşididir ve alkol renksizdir. Temel olarak motorun ve motor bağlantılarının donmasını ya da kaynamasını engelleyen sıvıdır.

Kaynak:Eğitim Sistem

1
0
0
0
0
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.