10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 118 Cevapları Ata Yayıncılık

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 118 Cevapları Ata Yayıncılık
10. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 118 Yorumlayalım Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Yorumlayalım

BURSA

Bursa’da (Görsel 4.29) bulunan iç kalede, iki bin ev ve kat kat yüksek saraylar vardır. Amma bağ bahçeleri yoktur. Kalede, yedi mahalle, yedi mihrap ve bir de hamam vardır. Ayrıca yirmi dükkânlı bir çarşısı vardır. İç kalede bulunan en önemli mimari yapı Sultan Orhan Camii’dir. Caminin tek şerefeli bir minaresi vardır. İç kalenin caddeleri büyük taşlar ve kaldırımlarla döşelidir. Evleri eski usuldür. Taş ve tuğla duvarlarında tarihler yazılıdır ki bu evlerin ne zaman yapıldıklarını gösterir. Evleri kâgir binalar olup baştan başa kiremitle örtülüdür.(…)

Bu şehirde 176 Müslüman, 7 Ermeni, 9 Rum mahallesi vardır. Ayrıca altı cemaat Yahudi, bir mahalle Kıpti, Muradiye Yolu üzerinde bir de Miskinler mahallesi bulunur. Bu şehir, düz bir yere kurulmuş olup yüksek kale eteğinde evler, imaretler ve Ulu Cami semtleri yukarıda kalmıştır. Uludağ eteğindeki bu şehrin mavi kurşun ile süslenmiş olan hamamlarını, mescitlerini, selatin camilerini, kat kat sokaklarını seyredenler hayran kalır.(…)

1. Bursa’nın, Osmanlı Devleti tarafından fethinden sonra şehirde ne gibi değişimler olmuştur? Belirtiniz.
Cevap
: Bursa’nın Osmanlı Devleti tarafından fethinden sonra şehirde mimari yapılar, camiler ve çarşılar gibi ticari alanlar inşa edilmiş, ayrıca çeşitli etnik ve dini cemaatlerin mahalleler halinde yaşadığı bir yapı ortaya çıkmıştır.

2. Metin ve görselden hareketle Osmanlı şehirleri ve özellikleri hakkında ne gibi çıkarımlarda bulunabilirsiniz? Değerlendiriniz.

Cevap: Metin ve görselden, Osmanlı şehirlerinin mimari açıdan zengin, etnik ve dini çeşitliliği barındıran, ticaret ve dini yapılarla donatılmış, planlı ve fonksiyonel alanlara sahip olduğunu çıkarabiliriz.

  • Bursa'nın Osmanlı Devleti tarafından fethedilmesiyle şehirde iç kalede ve çevresinde önemli değişimler yaşandı.
  • Osmanlı şehirlerinin tipik özellikleri arasında surlarla çevrili iç kaleler, organik yapılaşma, çarşılar, camiler, hamamlar ve mahalleler bulunmaktadır.
  • Osmanlı döneminde şehirlerde demografik çeşitlilik ve çok kültürlülük görülmekte, farklı etnik gruplardan insanlar bir arada yaşamaktadır.
  • Osmanlı şehirlerindeki yapılar, toplumsal ve dini ihtiyaçları karşılayan camiler, hamamlar ve imaretler gibi yapılarla zenginleştirilmiştir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.