10. Sınıf Tuna Felsefe Sayfa 58 Cevapları

10. Sınıf Tuna Felsefe Sayfa 58 Cevapları
10. Sınıf Tuna Matbaacılık Felsefe Kitabı Sayfa 58 Düşünelim Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Düşünelim

Aşağıdaki metni okuyup soruları cevaplayınız.

Sorular

1. Platon’a göre gerçek olan dünya hangisidir?
Cevap: Platon, bu dünyayı ideai (İdealar) dünyası olarak isimlendirir. Platon’a göre gerçek, tek bir şey değil, pek çok şeyden meydana gelir, bunlar da İdeaların kendileridir. Değişmez ve kalıcı olan da madde değil, formdur. Duyulara konu olan fizik dünyada, her şey her an bir değişme ve oluş içindedir. Platon’a göre içinde yaşadığımız duyular dünyası, gerçek varlığın bulunduğu idealar dünyasının yansımasıdır.

2. Mağara duvarına yansıyan gölgeler Platon’a göre hangi dünyayı temsil etmektedir?
Cevap
: Benzetmede, mağaradaki gölgeler görünür nesneleri, Güneş ise ideaları, en başta da İyi ideasını temsil eder. Platon, bu benzetmeyle insanları zincirlerinden kurtulmaya, görünür evrenin ötesinde olan ve ancak yöntemli bir akıl yürütmeyle yani diyalektik yöntemle erişilebilecek olan idealara yönelmeye çağırmaktadır.

3. Platon’un mağara benzetmesinde ateş neyi temsil etmektedir?
Cevap
: Platon’un mağara benzetmesinde ateş sistemin bilgi ve algıları çarpıtan en önemli değişkenidir. Platon’un Mağarası’nın dışındaki dünya ise sonsuz bilgi, deneyim ve gelişmeyi temsil eder. Her şeyi aydınlatan güneş ise bilimin gücüdür.

60
550
39
112
74
31
397
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.