11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 168 Cevapları Meb Yayınları

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 168 Cevapları Meb Yayınları
11. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 168 Uygulama Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Haritadaki numaralandırılmış alanlarda ortaya çıkan ilk kültür merkezlerini yazınız
Cevap
: 5-ÇİN, 4- HİNDİSTAN, 8-MAYA/İNKA, 6-KIZILDERİLİLER, 1-PERS, 2- MISIR, 3-YUNAN kültür merkezleridir.

Haritadaki ilk yerleşme alanları ile bu alanlarda görülen ilk kültür merkezlerinin ortaya çıkmasında etkili olan faktörler nelerdir?
Cevap
: Uygarlığın ortaya çıkmasında öncelikle coğrafi koşullar etkili olmuştur. İklimi insan yaşamına ve üretime uygun, verimli toprakların ve su kaynaklarının olduğu yerler insanların yerleştikleri, köyler ve şehir kurdukları ilk yerler olmuştur.

Numaralandırılmış şekilde gösterilen kültür merkezlerinden hangisi diğerlerine göre daha önce ortaya çıkmıştır? Burada kurulan medeniyet dünya kültür mirasına ne gibi katkılar sunmuştur?
Cevap
: Mısırlılar en eski uygarlığa sahip kültür merkezlerini oluşturmuşlardır. Matematiğin gelişimi, kütüphanecilik, tarım ve yönetim sisteminin ilk ortaya çıkışı Mısırlıların dünya kültür mirasına kazandırdıklarından sadece birkaçıdır.

Numaralandırılmış merkezlerde yer alan medeniyetlerden hangisi deniz ticaretine yönelmiştir? Bunda etkili olan coğrafi faktörler nelerdir?
Cevap
: Özellikle Yunan kültürü deniz ticaretine açılmıştır. Bunda kuruldukları coğrafyaların deniz ticaretine uygunluğu ile ticaret hacimlerinin ve pazara yakın olmalarının rolü büyüktür.

Numaralandırılan kültür merkezlerinden hangilerinin diğerleriyle etkileşimi daha az olmuştur? Bunda etkili olan coğrafi faktörler nelerdir?
Cevap
: Özellikle Kızılderililerin az olmuştur. Çünkü en yeni keşfedilen kıta Amerika kıtasıdır. Bu yüzden de burada yaşayan Kızılderililer çok fazla diğer medeniyetlerle iletişime girmemişlerdir.

Yerleşmelerin dağların yüksek kesimlerinde yer aldığı kültür merkezini ve bunda etkili olan nedenleri belirtiniz.
Cevap
: Maya-İnka uygarlığı ile Çin uygarlığı yeryüzü şekillerinden ve dini inanıştan dolayı yükseğe kurulmuşlardır. Çünkü gökyüzüne yakın olma inancı ve güvenlikli olması dolayısı ile yüksek yerlere yerleşen toplumların tipik yapısı budur. Tıpkı İran yani Pers uygarlığında görüldüğü gibi.

4 ve 5 numara ile gösterilen kültür merkezlerinde ortaya çıkan medeniyet, dünya kültür mirasına ne gibi katkılar sunmuştur?
Cevap
: Özellikle ticaret ve din anlamında bütün dünyayı etkileyen inanç sistemlerinin ortaya çıkmasını sağlamışlardır. Mesela Hindistan’daki Hinduizm ile Çin’deki Budizm Maniheizm Taoizm gibi inançlar bugün bütün dünyaya yayılmıştır. Ayrıca kağıt pusula ve barut gibi dünyayı değiştiren yenilikler de hep bu coğrafyadan üremiştir.

1
0
2
0
1
1
7
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.