11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 187 Cevapları Meb Yayınları

11. Sınıf Coğrafya  Ders Kitabı Sayfa 187 Cevapları Meb Yayınları
11. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 187 Uygulama Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

UYGULAMA

Aşağıda yer alan haritada dünyadaki ticaret hacmine ait veriler bulunmaktadır (Tümertekin, E., Özgüç, N., 2013). Aşağıdaki soruları haritadan ve atlaslarınızdan yararlanarak cevaplayınız.

• Ticaretin yoğunlaştığı yerleri nedenleriyle birlikte açıklayınız.

Ham madde ülkeler ve bölgeler arasındaki ticarette önemli bir yere sahiptir. Üretimin ve ekonominin temel kaynağını oluşturur. Dünya geneline baktığımızda hammadde alanları, üretim alanları ile pazar alanlarının bulunduğu yerler farklılık göstermektedir. Ülkelerin birbirleriyle ticaret yapmalarının temel nedeni, kendi ülkelerinde üretilmeyen ya da çok büyük maliyetler gerektiren malları daha ucuza almaktır. Dünyada hiçbir ülke kendi ihtiyaçlarını kendisi üretecek kaynak ve kapasiteye sahip değildir. Ülkeler, sahip oldukları fazla kaynakları ve ürettikleri malları başka ülkelere satarlar. Bu olay sonucunda uluslararası (küresel) ticaret ortaya çıkmıştır. Uluslararası ilişkilerde ticaret ve yatırım ağlarının etkisi gittikçe önem kazanmaktadır.

• Yukarıda verilen haritayı ham madde, üretim ve pazar bölgeleri yönünden değerlendirdiğinizde neler söyleyebilirsiniz?
Teknoloji, ulaşım ve iletişim sistemlerinin gelişip yaygınlaşması, ticaretin hızlı bir şekilde ve daha uzak yerlere yapılmasını sağlamıştır. Böylece dünya üzerindeki ticaretin hem hız hem de etki alanı bakımından önemli bir aşama kaydettiği söylenebilir. Haritayı incelediğimiz zaman çıkaracağımız şey Dünya’nın artık çok daha yakın ilişkiler kurabildiği ve ticaretin hemen her yere ulaşabilme potansiyeline sahip olduğudur. Biz buna küreselleşme diyoruz.

1
0
1
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.