11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 241 Cevapları Meb Yayınları

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 241 Cevapları Meb Yayınları
11. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 241 Uygulama Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

UYGULAMA

Kâğıtta Geri Dönüşüm Yılda 25 Milyon Ağacı Kurtarıyor

Günlük hayatta sık kullanılan ve atık hâle gelen kâğıtların geri dönüşümü, hem ekonomiye katkı sağlıyor hem de yıllık ortalama 25 milyon ağacın kesilmesini engelliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından edinilen bilgiye göre Türkiye'de atık yönetimi sektörüne ait özellikle geri dönüşüm ve geri kazanım faaliyetlerindeki büyük kapasite artışı, kaynak verimine de katkı sağlıyor.

Cam şişenin 4 bin yıl, plastiğin bin yıl, alüminyum kutunun 10 ila 100 yıl, sakızın 5 yıl, sigara filtresinin ise 2 yıl süreyle doğada yok olmadığı tespit edilmiştir. Bu verileri göz önünde bulunduran bakanlık, bu kapsamda geri dönüştürülebilir nitelikli atıkların diğerlerinden ayrı biriktirilmesi ve belediyeler tarafından kurulacak bir sistem dâhilinde ayrı olarak toplanması ve gerekli lisansa sahip tesislerde geri kazanımlarının sağlanmasına yönelik tüm süreçler için ilgili mevzuata uygun yasal altyapılar oluşturdu.

Özellikle kâğıt-karton, plastik, metal, cam, ahşap gibi malzemeler başta olmak üzere atık elektrikli ve elektronik eşyalar, pil ve akümülatörler ile bitkisel atık yağlar (kızartmalık yağlar) gibi diğer geri dönüştürülebilir atıklar, bakanlık mevzuatı doğrultusunda ayrı olarak toplanıyor.

Atıkların düzenli depolanması, kaynağında ayrıştırılması, enerji elde edilmesi ve geri dönüşüm çalışmaları sayesinde atıkların doğayı tehlikeye atması engellenerek ekonomiye kazandırılması sağlanıyor. Bu çalışmalar kapsamında 2015'te 2 milyon 400 bin ton ambalaj atığı toplanarak geri dönüştürüldü. Böylece bir ton atık kâğıdın geri dönüştürülmesi ile 17 ağaç kurtarılırken kâğıt ve kartonun geri dönüşümü sayesinde her yıl ortalama 25 milyon ağacın kesilmesi önleniyor. Ayrıca 2015'te 21 bin 40 ton bitkisel atık yağdan biyodizel ve biyogaz, 57 bin 800 ton atık madeni yağdan yeniden kullanılabilir madeni yağ elde edildi. Bunların dışında 28 bin ton atık elektrikli ve elektronik eşya, 630 ton atık pil ve 71 bin 744 ton atık akümülatör toplanarak plastik, metal gibi ikincil ham madde nitelikli malzeme geri kazandırıldı. (Basından, 26/11/2016)

• Geri dönüşüm çalışmalarının doğadaki kaynakların sürdürülebilir kullanımına faydaları nelerdir?
Cevap
: Hem sosyal hem de ekonomik anlamda dünya genelini etkileyebilecek bir potansiyele sahiptir. Bu faydalardan ilki çevre sağlığıdır. Geri dönüşüm sayesinde doğaya bırakılan atık madde miktarı büyük oranda azalır ve buna ek olarak israfın da önüne geçilmiş olur. Ancak sağladığı faydalar bunlarla da sınırlı değildir

• Geri dönüşüm çalışmalarına yönelik herhangi bir etkinlikte yer aldınız mı?
Cevap
: Evet yer aldım, atık pil toplama etkinliğine katılmıştım okulda.

• Geri dönüşüm uygulamalarında bireylere düşen görevler nelerdir?
Cevap
: Bu nedenle bizlerin çevremizde istemediğimiz katı atıkların geri dönüşüme kazandırılması için yapabileceği ilk şey, evlerimizde bu katı atıkları öncelikle plastik, cam, kağıt, metal, pil ve organik katı atıklar olarak ayrı ayrı biriktirip uygun geri dönüşüm araçlarına kazandırmaktır.Bu yüzden bizler, öncelikle çöplerimizin hepsini aynı yere değil, uygun olduğu farklı yerlerde biriktirip sokaklarda bulunan geri dönüşüm kutularına ayrı ayrı atmalıyız.Örneğin evde kullandığımız ve çöpe atacağımız kağıt ve kartonları, cam şişe ve kavanozları, pilleri, plastik şişe ve ambalajları sokaklardaki uygun geri dönüşüm kutularına bırakmalıyız.

• Çevrenizde geri dönüşümle ilgili hangi faaliyetler yürütülmektedir?

Atık kağıt, cam ve pil kutuları vardır. Bunun yanında evsel atıkları ayrıştıran tesisler de mevcuttur.

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.