11. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 66-67-68 Cevapları SDRİpekyolu Yayıncılık
2. Ünite Değerlendirme Soruları ve Cevapları
1. Kur’an-ı Kerim’de, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) beşeri özellikleri hakkında ne gibi bilgiler verilir? Açıklayınız.
Kur’an-ı Kerim’de Hz. Muhammed’in (s.a.v.) de diğer insanlar gibi beşeri özelliklere sahip olduğu belirtilmiştir. O da insanlar gibi doğmuş, büyümüş, yemek yememiş, üzülmüş ve sevinmiştir. Ancak, Allah tarafından vahiy alarak peygamberlik görevi verilmiş ve üstün ahlaki meziyetlerle donatılmıştır. Kur’an-ı Kerim’de, onun diğer peygamberler gibi bir insan olduğu ve Allah’ın elçisi olarak insanlara doğru yolu göstermekle görevli olduğu vurgulanmıştır.
2. Hz. Muhammed (s.a.v.), hangi ahlaki özellikleri nedeniyle örnek bir şahsiyettir? Bilgi veriniz.
Hz. Muhammed (s.a.v.), adaleti, güvenilirliği (el-Emin), merhameti, hoşgörüsü, sabrı, dürüstlüğü ve cömertliği ile örnek bir şahsiyettir. O, her zaman doğruluktan ayrılmamış, düşmanlarına bile adaletle davranmış, yetimlere ve fakirlere yardım etmiş ve insanlara karşı her zaman güzel sözlü ve nazik olmuştur. Onun bu güzel ahlakı, hem Müslümalar hem de gayrimüslimler tarafından takdir edilmiştir.
3. “Ben ancak ahlaki güzellikleri tamamlamak için gönderildim.” (Muvatta, Hüsnü'l-Hulk, 8.) hadisinde verilmek istenen mesaj nedir? Düşüncelerinizi ifade ediniz.
Bu hadis, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) peygamber olarak gönderiliş amacının ahlaki değerleri en yüksek seviyeye çıkarmak olduğunu ifade etmektedir. İnsanları sadece ibadet etmekle değil, aynı zamanda güzel ahlaklı, dürüst, merhametli ve adil bireyler olmaya teşvik etmiştir. O, insanların hayatına doğrudan dokunarak, örnek davranışlarıyla ahlaki güzellikleri yaşatarak öğretmiştir.
4. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) peygamberlik yönünü doğru bir şekilde öğrenebilmemizde Kur’an-ı Kerim’in önemi nedir? Bilgi veriniz.
Kur’an-ı Kerim, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) peygamberlik görevini, onun getirdiği vahiyleri ve tebliğini en doğru şekilde anlatan kaynaktır. Onun Allah’tan aldığı vahiyleri insanlara nasıl ulaştırdığı, ahlaki ve toplumsal yönlendirmeleri, sabrı, hoşgörüsü ve adalet anlayışı Kur’an ayetleriyle detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Kur’an, onun hayatının ve misyonunun en güvenilir kaynağıdır.
5. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) peygamberlikle ilgili görevleri nelerdir? Maddeler hâlinde yazınız.
- Tebliğ (Bildirme): Allah’ın vahiylerini insanlara iletmek.
- Tebyin (Açıklama): Kur’an-ı Kerim’deki hükümlerin detaylarını açıklamak.
- Temsil (Örnek Olma): İslam’ın emirlerini bizzat yaşayarak insanlara örnek olmak.
- Teşri (Hüküm Koyma): Kur’an’ın izin verdiği konularda hükümler koymak.
- İrşad (Rehberlik Etme): İnsanları doğru yola yönlendirmek ve onlara rehberlik etmek.
6. Hz. Peygamber’e (s.a.v.) niçin itaat edilmelidir? Örnekler vererek açıklayınız.
Hz. Peygamber’e (s.a.v.) itaat edilmelidir çünkü o, Allah’ın elçisidir ve onun sözleri, davranışları İslam’ın doğru şekilde anlaşılması için gereklidir. Kur’an-ı Kerim’de, “Kim Peygamber'e itaat ederse Allah'a itaat etmiş olur.” (Nisa Suresi, 80. Ayet) buyrulmuştur.
Örnekler:
- Namazın kılınışı, Kur’an’da emredilmiş ancak nasıl kılınacağı Hz. Muhammed (s.a.v.) tarafından öğretilmiştir.
- Zekâtın miktarı, Hz. Peygamber’in (s.a.v.) uygulamaları ile belirlenmiştir.
- Toplumsal ahlak, onun merhameti, hoşgörüsü ve adalet anlayışıyla şekillenmiştir.
7. Peygamberimizin (s.a.v.) tebyin görevi ne anlama gelir? Açıklayınız.
Tebyin, Kur’an-ı Kerim’in hükümlerini açıklamak ve detaylandırmak anlamına gelir. Hz. Muhammed (s.a.v.), Allah’tan gelen vahiyleri insanlara sadece aktarmakla kalmamış, aynı zamanda onların nasıl uygulanması gerektiğini de açıklamıştır. Örneğin, namaz, oruç, zekât ve hac gibi ibadetlerin nasıl yapılacağını sahabelerine bizzat göstermiştir.
Çoktan Seçmeli Sorular ve Cevapları
1. Aşağıdaki ifadelerden kaç tanesi doğrudur?
I. Hz. Muhammed (s.a.v.) merhametlidir.
II. Hz. Muhammed (s.a.v.) adil ve güvenilirdir.
III. Hz. Muhammed (s.a.v.) haksız da olsalar akrabalarını desteklerdi.
IV. Hz. Muhammed (s.a.v.) biyolojik ihtiyaçları olan bir insandı.
V. Hz. Muhammed (s.a.v.) peygamber olarak seçilmiştir.
Cevap: D) 4 (Çünkü III. madde yanlıştır.)
2. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) peygamberlik görevleriyle ilgili olmayan seçenek hangisidir?
A) İnsanlara İslam’ı tebliğ etmesi
B) Evlenip aile kurması
C) Kur’an-ı Kerim’in ayetlerini açıklaması
D) Bazı konularda yeni hükümler koyması
E) Vahiyleri insanlara duyurması
Cevap: B (Evlenmek peygamberlik görevi değil, kişisel tercihtir.)
3. Aşağıdaki nitelemelerden hangisi Peygamberimiz (s.a.v.) için kullanılamaz?
A) Aydınlatıcı
B) Müjdeleyici
C) Şahit
D) Uyarıcı
E) Zorlayıcı
Cevap: E (Hz. Muhammed (s.a.v.), insanları dine zorlamamıştır.)
4. Peygamberimiz (s.a.v.) neden en güzel örnektir?
A) Hılfu’l-Fudul
B) Hatemü’n-Nebiyyîn
C) Üsve-i Hasene
D) Ravza-i Mutahhara
E) Daru’n-Nedve
Cevap: C - Üsve-i Hasene (“En güzel örnek” anlamına gelir.)
Soru 5 : Peygamberimiz (s.a.v.), Allah’tan (c.c.) aldığı vahiyleri insanlara bildirmiş, dinimizin emir ve yasaklarını onlara açıklamıştır. Hz. Peygamber (s.a.v.), Kur’an-ı Kerim’de açıkça belirtilmeyen bazı konularda da hüküm koymuştur. Peygamberimizin (s.a.v.) dinimizde hüküm koyma görevine ne ad verilir?
A) Tebliğ B) Tebyin C) Temsil D) Teşri E) Tevhid
Cevap: D - Teşri
(Teşri, İslam dininde Peygamberimizin (s.a.v.) Kur’an’da yer almayan bazı konularda hüküm koyma yetkisine sahip olmasını ifade eder.)
Soru 6: Kur’an-ı Kerim’de, Peygamberimizin (s.a.v.) bizim için en güzel örnek olduğu ifade edilir. Allah Resulü (s.a.v.), güzel ahlakıyla, erdemli davranışlarıyla ve İslam’ın ilkelerini hayatına uygulamasıyla bize örnek olmuştur. Onun bu özelliği aşağıdaki kavramların hangisiyle ifade edilir?
A) Hılfu’l-Fudul
B) Hatemü’n-Nebiyyîn
C) Üsve-i Hasene
D) Ravza-i Mutahhara
E) Daru’n-Nedve
Cevap: C - Üsve-i Hasene
(Üsve-i Hasene, "en güzel örnek" anlamına gelir ve Kur’an’da Hz. Muhammed’in (s.a.v.) müminler için en güzel örnek olduğu belirtilmiştir.)
C- Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına ise “Y” yazınız.
İfade | Doğru / Yanlış |
---|---|
1. Hz. Muhammed (s.a.v.) bütün Müslümanlar için en güzel örnektir. | (D) |
2. Hz. Muhammed (s.a.v.) sadece bir millete peygamber olarak gönderilmiştir. | (Y) (O, tüm insanlığa gönderilmiş bir peygamberdir.) |
3. İslam tarihinde tebyin görevi gereği ayetleri ilk açıklayan Hz. Muhammed’dir (s.a.v.). | (D) |
4. İbadetlerin nasıl yerine getirileceği ayrıntılı bir şekilde Kur’an-ı Kerim’de belirtilmektedir. | (Y) (İbadetlerin detayları Kur’an’da genel hatlarıyla açıklanmış, ayrıntıları ise Hz. Muhammed’in (s.a.v.) sünneti ile belirlenmiştir.) |
5. Müslüman, Hz. Muhammed’i (s.a.v.) insanüstü bir varlık olarak görmelidir. | (Y) (O, beşerdir ancak vahiy alan bir peygamberdir.) |
6. Kur’an-ı Kerim, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) yüce bir ahlak üzere olduğunu belirtir. | (D) (Ahzab Suresi 21. ayette Hz. Muhammed’in (s.a.v.) en güzel ahlak sahibi olduğu bildirilmiştir.) |
7. Hz. Muhammed (s.a.v.), Müslüman olmaları için insanları zorlamıştır. | (Y) (O, insanlara İslam’ı tebliğ etmiş ancak hiçbir zaman zorlamamıştır. Bakara Suresi 256. ayette “Dinde zorlama yoktur.” buyrulmuştur.) |
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.