11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Sayfa 90-91-92 Cevapları Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Sayfa 90-91-92 Cevapları Gezegen Yayıncılık
11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 90, 91, 92 Cevapları Gezegen Yayıncılık 3. Ünite Bilgilerimizi Ölçelim Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

3. Ünite Bilgilerimizi Ölçelim

A. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Ünite çerçevesinde öğrendiklerinizden hareketle Kur’an-ı Kerim’de geçen temel kavramlar hangileridir? Listeleyiniz.
Cevap
: Kur’an-ı Kerim’in ana konuları arasında yer alan kıssalar, insanlar için öğüt ve ders niteliğindedir. Kıssalarda, peygamberlerin kavimlerini tevhid inancına davet etmeleri, tebliğ yaparken karşılaştıkları zorluklar, inkârcıları ikna etmek için gösterdikleri mucizeler, inananların ve inkâr edenlerin akibeti anlatılır. Ahiret, salih amel, iyilik, cennet, Tanrı buyruğu gibi kelimeler çokça kullanılır.

2. Kur’an-ı Kerim’de geçen kavramları öğrenmenin İslam’ı doğru anlamadaki önemi nedir? Örneklerle açıklayınız.
Cevap
: Kur’an’da geçen kavramları tanımak bizim için önemlidir. Eğer bu kavramları tanırsak İslam’ı daha doğru bir şekilde anlar ve ona göre yaşarız.

3. Cihat nedir? Kur’an’da cihat hangi anlamlarda kullanılmaktadır? Açıklayınız.
Cevap
: Arapçada cihad sözcüğü c-h-d kökünden türemiştir. Cehd, “gayret etme”, “bütün gücünü kullanma” mânâsında, cihad ise geleneksel anlamda silah ve savaşları da kapsayan “mücadele” anlamında Kur’an ayetlerinde de kullanılan Arapça bir kelimedir.

4. Kehf suresi 107-110. ayetlerden çıkarılabilecek mesajlar nelerdir? Belirtiniz.
Cevap
: İnanmayanlara karşı inanan insanların nasıl bir sonla karşılaşacaklarına dair önemli bilgilerin verildiği ayetleri incelediğimizde, Allah’a (c.c) gerçek manada iman edenlerin gerçekten büyük bir kurtuluşa ereceklerini ve mükâfatların en güzel olun Firdevs cennetleri ile buluşacağını görebiliyoruz.

B. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan noktalı yerleri uygun kavramlarla tamamlayınız.

“cihat – salih amel – hidayet – ihtida – ihsan – ihlas – takva’’

1. Kişinin küfür ve şirk gibi kötü yollardan kurtularak Allah’ın (c.c.) gösterdiği doğru yola girmesi ve hayatını buna göre sürdürmesine hidayet denir.
2. Yapılması gereken şeyi en iyi şekilde bilmeye ve güzel bir şekilde yerine getirmeye, başkasına iyilik etmeye, her görevi en iyi şekilde önemseyerek hakkıyla yapmaya ihsan denir.
3. İnsanın inancında, ibadetlerinde, bütün söz ve davranışlarında yalnızca Yüce Allah’ın (c.c.) rızasını gözetip ikiyüzlülükten uzak olmasına ihlas denir.
4. Müminin Allah’ın emir ve yasaklarına uyup tüm tutum ve davranışlarında Allah’a (c.c.) kulluk bilinciyle hareket ederek onun koruması altına girmesine takva denir.
5. Kişinin, Allah’a (c.c.) inanmanın gereği olarak bilinçli bir şekilde hem kendine hem topluma hem de tüm insanlığa faydalı olacak iş, eylem, tutum ve davranışlarda bulunmasına salih amel denir.

C. Aşağıdaki sorulardan her biri için beş cevap seçeneği verilmiştir. Seçeneklerden yalnızca biri doğrudur. Doğru seçeneği bularak işaretleyiniz.

1. Kur’an-ı Kerim’de hidayet kavramı aşağıdakilerden hangisine nispet edilerek kullanılmaz?

A) İlahi vahiy B) Kur’an C) Melekler
D) Cinler E) Hz. Peygamber (s.a.v.)
Cevap: D

2. “Kim hidayet yolunu seçerse bunu ancak kendi iyiliği için seçmiş olur; kim de doğruluktan saparsa kendi zararına sapmış olur. Hiçbir günahkâr, başkasının günah yükünü üstlenmez. Biz, bir peygamber göndermedikçe (kimseye) azap edecek değiliz.” (İsrâ suresi, 15. ayet.) Bu ayetten hidayetle ilgili aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir?

A) Hidayet doğuştandır.
B) Hidayete ulaşmak insanın elinde değildir.
C) Hidayete ulaşmak insanın kendi tercihidir.
D) Hidayet şükretmektir.
E) Hidayet başkasının sorumluluğunu yüklenmektir.
Cevap: C

3. Kur’an-ı Kerim’de yaptığı işi güzel yapan ve başkalarına iyilik eden kişi, aşağıdaki kavramlardan hangisiyle nitelendirilir?

A) Müttaki B) Muhsin C) Mücahit D) Salih E) Muhlis
Cevap: B

4. İhlasın zıddı olan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A) Zulüm B) Fısk C) Riya D) Dalâlet E) Fücur
Cevap: C

5. Aşağıdakilerden hangisi, bir iş veya davranışın salih amel olması için taşıması gereken şartlardan biri değildir?

A) Kur’an-ı Kerim’de bildirilmesi
B) İman
C) Kur’an-ı Kerim’e ve sünnete uygunluk
D) Samimiyet
E) Allah’ın (c.c.) rızasını kazanmak için yapılması
Cevap: A

D. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına (D), yanlışların olanların başına da (Y) yazınız.

1. (D) Kur’an-ı Kerim’de hidayet kavramı, öncelikle Allah’ın (c.c.) insana akıl, kavrayış ve zaruri bilgiler vermesi ve böylece ona yol göstermesi anlamında kullanılır.
2. (Y) Hidayet kavramının zıddı adavet yani düşmanlıktır.
3. (D) İhlas, Kur’an’da Allah’ın (c.c.) emir ve yasaklarına riayet etmek anlamında kullanılır.
4. (D) Sırat-ı müstakim, İslam dışı her türlü inançtan, Kur’an ve Hz. Peygamber’in (s.a.v.) sünnetine aykırı davranışlardan uzak durmayı ifade eder.
5. (D) Kur’an’da Allah’a (c.c.) iman ile birlikte en fazla kullanılan kavramlardan biri salih ameldir.

E. Defterinize “İslam Barış İçinde Yaşamayı Öğütler” konulu bir kompozisyon yazınız.

İslam Barış İçinde Yaşamayı Öğütler

İslam dini barış dinidir. İslam kelimesinin anlamı Arapçada barış demektir. Bu bile aslında İslam’ın tüm insanlara barış ve muhabbet içinde yaşamaları için yol gösterici olduğunu göstermektedir. İnsanlar birbirlerini yiyeceklerine birbirlerine düşmanlık besleyeceklerine barış içinde saygı çerçevesinde huzurlu bir dünya kurmak için çalışsalar savaşlar da ortadan kalacaktır der. Yeter ki insan nefsine hakim olup doğru yoldan şaşmadan Tanrı’nın gösterdiği yolda yürümesini doğru bir şekilde becerebilsin. Gerisi zaten Barışın olduğu ortam demektir.

857
12
643
12
32
55
756
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.