11. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 119 Cevapları Cem Yayınları

11. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 119 Cevapları Cem Yayınları
11. Sınıf Cem Yayınları Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 119 Metni Anlama ve Çözümleme Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Okuduğunuz “Bilişim Dünyasının Dili: Sanal Ortam Türkçesi” metninde anlamı verilen kelime ve kelime gruplarının dışında bilmediklerinizi metindeki bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi sözlükten kontrol ediniz.

bilişim

  • tahminim: Bilgisayarla ilgili bilgi teknolojisi
  • sözlük anlamı: Bilişim, bilişim bilimi ya da bilgisayar bilimi, bilgi ve hesaplamanın kuramsal temellerini ve bunların bilgisayar sistemlerinde uygulanabilmeleri sağlayan pratik teknikleri araştıran bir yapısal bilim dalıdır.

özenti

  • tahminim: Birini taklit etmek, taklit
  • sözlük anlamı: kişinin, beğendiği şeye benzeme heves ve çabası ya da beğendiği bir duruma ulaşma hevesi.

2. Metin ile konusu, amacı ve hedef kitlesi arasında nasıl bir ilişki vardır? Açıklayınız.

  • Cevap: Bu makale, sosyal bilimler alanında yazılmış bir makaledir. Makalede günümüzde teknolojinin gelişimiyle birlikte genel ağ imkânıyla sıkça kullanılan sosyal medyanın Türkçe üzerindeki etkisine yer verilmiştir. Makalede açıklayıcı anlatım türü ağır basmış ve örneklemelere yer verilmiştir. Hedef kitlenin bilişim alanındaki bilgisi arttırılmak istenmektedir.

3. Metnin ana düşüncesi ve yardımcı düşüncelerini belirleyiniz.

Ana düşünce: Bilişim alanında ve sosyal medyada zaman kullanımının kontrolü
Yardımcı düşünce: Bilişim alanındaki yenilikler, sosyal medya bağımlılığı, teknoloji de zaman kavramı

4. Metinde başvurulan anlatım biçimleri ve düşünceyi geliştirme yollarını belirleyiniz. Bunların metindeki işlevlerini açıklayınız.
Cevap
: Metinde açıklama anlatım biçiminden ve örnekleme, sayısal verilerden yararlanma gibi düşünceyi geliştirme yollarından faydalanılmıştır.

5. Metinde, metnin yazıldığı dönemin gerçekliğini yansıtan unsurları ve metnin dönemin gerçekliğiyle ilişkisini açıklayınız.
Cevap
: Metin yazıldığı dönemin gerçekliğini yansıtır, çünkü metinde verilen bazı bilgiler o dönemde yapılan araştırmalardan bilimsel verilerden faydalanılarak verilmektedir. Bundan dolayı tutarlı ve geçerli bilgilerdir.

6. Metinde ortaya konan bilgileri, görüşleri; gerekçe, kanıt, tutarlılık, geçerlilik ve doğruluk açısından değerlendiriniz.
Cevap
: Metinde verilen bilgiler bilimsel verilere dayanmaktadır. Örneğin yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda elde edilen bulgulardan faydalanılmaktadır. Yazar bu bilgileri okurlarıyla paylaşır.

7. Metinde yazarın/anlatıcının konu ve okuyucuya yönelik tavrını belirleyiniz.
Cevap
: Metinde yazar okura bilgi vermeyi amaçlamakta okurun bilişim alanında karşılaşacağı tehlikeleri önceden uyararak önlemeye çalışmaktadır.

8. a) Aşağıdaki parçada kullanılan noktalama işaretlerinin görevlerini açıklayınız.

(…)
Terim; bir bilim, sanat, meslek dalıyla veya bir konu ile ilgili kavramı karşılayan kelimedir. Eskiden terim, “ıstılah” adıyla adlandırılırdı. “Çeşitli bilim dallarının, sanat ve meslek kollarının özel kelimeleri olarak tanımladığımız terim sözü, Lâtince ‘sınır, son’ anlamına gelen terminus kelimesine benzetilerek derlemek fiilinin eski şekli olan termek fiilinden -im eki getirilerek türetilmiştir. Türk Cumhuriyetlerinde ise, bu terim Rusçadaki biçimiyle termin olarak kullanılmaktadır.” (Zü\f\kar 1991: 20).
(…)

Cevap: Üç nokta: Açıklama yapılan ve devamı olduğunu anlatan kısımlar yerine kullanılmıştır.

  • Nokta: Biten cümlelerin sonuna getirilmiştir.
  • Parantez işareti: Verilecek bilgiler için kullanılmıştır.

b) Yukarıdaki parçada herhangi bir yazım veya noktalama hatası olup olmadığını belirleyiniz.
Cevap
: Yukarıdaki yazıda yazım ve noktalama hatasına rastlanmamıştır.

3
0
1
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.