11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 272-273 Cevapları Meb Yayınları

11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 272-273 Cevapları Meb Yayınları
11. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 272, 273 1. Bölüm Sonu Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

1. BÖLÜM SONU SORULARI

1. Aralarında d kadar uzaklık bulunan -q yüklü K ve L küreciklerine etki eden elektriksel kuvvetlerin büyüklükleri F kadardır. Yüklü noktasal parçacıklardan M yalnız N ile, P yalnız R ile ve S yalnız T ile etkileşmektedir.
Buna göre noktasal parçacıklara etki eden elektriksel kuvvetleri F cinsinden bulunuz.
Cevap
: Öğrencinin çizim yapması beklenir.

2. Elektrik yüklerinin etrafında oluşan elektrik alan çizgileri neden birbirlerini kesmez?
Cevap
: Elektrik alan çizgileri, bir yükün etrafında elektrik alanın yönünü gösteren çizgilerdir. Her çizgi, bir yükün etrafında başlar ve sonsuzluğa kadar uzanır. Bu çizgiler, birbirlerini kesmez çünkü her bir çizgi, bir noktadan başlayıp diğer bir noktada sonlanır ve her noktada yönü belirli bir şekilde belirlenir. Bu nedenle, elektrik alan çizgileri birbiriyle kesişmez.

3. Zıt yüklü K ve L küreleri aynı düşey düzlemde ve ağırlıklarının büyüklüğü sırayla 2G ve 7Gdir. K küresinin asılı olduğu ipteki gerilme kuvvetinin büyüklüğü 5G olduğuna göre
a) Yükler arasındaki elektriksel kuvvetin büyüklüğü kaç G olur?
Cevap
: 3G

b) Yatay düzlemin L cismine uyguladığı tepki kuvvetinin büyüklüğü kaç G olur?
Cevap: 4G

c) Ortamın elektriksel geçirgenliği daha büyük alınırsa ipteki gerilme kuvvetinin büyüklüğü ilk duruma göre ne şekilde değişir? Açıklayınız.
Cevap
: T küçülür.

4. Yalıtılmış yatay düzlemde aynı doğrultu üzerindeki q1 ve q2 yükleri arasındaki uzaklık d, q2 ve q3 yükleri arasındaki uzaklık 2ddir.
Buna göre q2 yüküne etki eden kuvvetin büyüklüğü F ise q3 yüküne etki eden kuvvetin büyüklüğü kaç F olur?
Cevap
: 1 / 2

5. Yükleri +q ve +2q olan noktasal parçacıklar sürtünmelerin ihmal edildiği ve yalıtkan yatay düzlemde şekildeki gibi esnemeyen yalıtkan iplerle birbirine ve duvara bağlanmıştır.
Buna göre yükler aynı anda serbest bırakıldığında iplerde oluşan T1,T2 ve T3 gerilme kuvvetlerini büyüklüklerine göre sıralayınız.
Cevap
: T2 > T, = T3

6. Yükleri q1 ve q2 olan küreciklerin etrafında oluşan elektrik alan çizgileri ve bazı çizgilerin yönleri şekildeki gibidir. Kesikli çizgi iki yükün orta hizasından geçmektedir. Buna göre
a) q1 ve q2 yüklerinin büyüklüklerini ve işaretlerini karşılaştırınız.
Cevap
: q1, (-) ve q2 (+) yüklü olup eşit büyüklüktedir.

b) K, L, M ve N noktalarına yük büyüklükleri aynı olan tanecikler yerleştirildiğinde bu noktalardaki taneciklere etki eden elektriksel kuvvetlerin büyüklüklerini sıralayınız.
Cevap
: fm > fn > Fl > Fk

7. Eşit büyüklükte kare bölmelere ayrılmış yalıtkan düzlem üzerindeki q1 ve q2 yüklü noktasal cisimler şekildeki gibi tutulmaktadır. Yüklü cisimlerin K noktasında oluşturduğu bileşke elektrik alan E dir.

Buna göre yüklerin büyüklükleri oranı nedir?
Cevap
: – 8

8. Noktasal q1f q2 ve q3 yükleri sırasıyla -2q, +q ve +4q değerlerine sahip olup şekildeki konumlarına sa- bitlenmiştir. q1 yükünün K noktasında oluşturduğu elektrik alanın büyüklüğü E’dir.
Buna göre üç yükün K noktasında oluşturduğu bileşke elektrik alanın büyüklüğü kaç E olur?
Cevap
: 3

1
10
3
11
1
2
80
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.