11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 197-198 Cevapları Meb Yayınları

11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 197-198 Cevapları Meb Yayınları
11. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 197, 198 Çözerek Öğrenin Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

ÇÖZEREK ÖĞRENİN

1. X2(g) + 3/2 Y2(g) → X2Y3(g) tepkimesinin geri aktivasyon enerjisi 51 kJ/mol, tepkimenin entalpisi 33 kJ/mol’dür.

a) Tepkimenin endotermik mi yoksa ekzotermik mi olduğunu gerekçesi ile açıklayınız.
Cevap
: ΔH pozitif olduğu için tepkime endotermiktir. Eai daha büyüktür.

b) İleri tepkimenin aktivasyon enerjisini hesaplayınız.
Cevap
: Eai = 84 kJ/mol

c) Tepkimenin potansiyel enerji-tepkime koordinatı grafiğini çiziniz.
Cevap
: Bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

Yangın devam ederken rüzgârın çıkması yangının hızını nasıl etkiler?
Cevap
: Rüzgarın çıkması yangının hızını artırır. Rüzgar, yangının yayılmasını hızlandırarak alevlerin daha hızlı ilerlemesine neden olur ve yangını kontrol altına almayı zorlaştırır.

5.1. YORUM SİZDE

Yönerge: Aşağıdaki metin ve görselden yararlanarak soruları cevaplayınız.

11. sınıf öğrencisi Sıla, tepkime hızının ölçülmesine ait deney yapmak için üniversite öğrencisi ağabeyi Yaman’dan kendisine yardımcı olmasını ister. Ağabeyi ile yaptıkları araştırma sonucunda kalsiyum karbonat katısının hidroklorik asit çözeltisi ile olan tepkimesini yapmaya karar verir. Öğretmeninin gözetimi altında kimya laboratuvarında aşağıdaki deney düzeneğini kurar ve laboratuvar kurallarına dikkat ederek deneyi gerçekleştirir.

Sıla, erlenmayerin içine HCI çözeltisi doldurur ve çözeltiye kalsiyum karbonat katısı ilave eder. Erlenmayerin ağzını tek delikli lastik tıpa ile kapatır. Erlenmayerin içinde aşağıdaki tepkime gerçekleşir.
CaCO3(k) + 2HCl(suda) → CaCl2(suda) + CO2(g) + H2O(s)

Tepkime gerçekleşirken oluşan karbon dioksit gazı ters çevrilmiş dereceli silindir içine dolmaya başlar. Dereceli silindire dolan karbon dioksidin hacmini 10 dakika aralıkla ölçen Sıla aşağıdaki tabloyu elde eder:

1. Sıla, tepkime hızını nasıl belirlemiş olabilir?
Cevap
: Her 10 dakikada bir oluşan karbon dioksit hacmini bulmuştur.

2. Sıla’nın elde ettiği verilere göre oluşturduğu tabloyu kullanarak karbon dioksidin hacminin artmasını gösteren hacim-zaman grafiğini çiziniz.

1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.