11. Sınıf Meb Coğrafya Sayfa 21 Cevapları

11. Sınıf Meb Coğrafya Sayfa 21 Cevapları
11. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 21 Uygulama Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

UYGULAMA

Aşağıdaki dünya haritasında bazı alanlar numaralarla gösterilmiştir. Canlıların yeryüzüne dağılışını etkileyen faktörleri göz önünde bulundurarak soruları cevaplayınız.

• Biyoçeşitliliğin 3 numara ile gösterilen alanda 4 numara ile gösterilen alana göre daha fazla olmasının nedenlerini açıklayınız.
Cevap
: Çünkü yer yüzü şekilleri ve yaşam koşulları 4 numaraya göre daha olumludur. Canlıların daha farklı türde ve daha fazla sayıda yaşayabilecekleri yeşil renk ile gösterilen alanların fazlalığı göze çarpar.

• Son jeolojik zamanda 1 numara ile gösterilen, yerde bulunan Bering Boğazı ile Alaska-Sibirya arasında gerçekleşen canlı geçişlerinin nedeni nedir?
Cevap
: son jeolojik zamanda deniz seviyesinin alçalmasıyla Bering Boğazı kara hâline gelerek Alaska ile Sibirya’yı birbirine bağlamış ve buradan canlı geçişleri gerçekleşmiştir .

• 2 numara ile gösterilen yerde Süveyş Kanalı’nın açılması hangi denizler arasında canlı geçişini sağlamıştır?
Cevap
: Süveyş Kanalı ise esas olarak Akdeniz havzasını Kızıldeniz ve dolayısıyla Hint Okyanusuna bağlayan bir kısa yol müdahalesidir.

• 5 numara ile gösterilen alanda canlı çeşitliliğinin azalmasında hangi faktörler etkili olmuştur?

  • Soğuk hava koşulları
  • Buzulların varlığı
  • Ulaşım koşullarının elverişsizliği

• 6 numaralı alanda bulunan Hindistan, kuzeye doğru hareket ederek Asya Kıtası ile birleşmiştir. Bu hareketin canlı yaşamına olan etkilerini açıklayınız.
Cevap
: Çok farklı türde canlıların aynı ekosistemde beraber yaşamaları normal hale gelmiştir. Bu da canlı sayısının artmasına farklı türlerin ortaya çıkmasına vesile olmuştur.

10
5
14
2
4
4
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.