11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 121-122 Cevapları Meb Yayınları

11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 121-122 Cevapları Meb Yayınları
11. Sınıf Meb Yayınları Fizik 5. Bölüm Sonu Sayfa 121, 122 Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

5. BÖLÜM SONU SORULARI

1. Hava direncinin ihmal edildiği ortamda K cismi 80 m yükseklikteki duvarın üstünden V hızıyla yatay olarak atılmaktadır. Aynı anda L cismi de yerden 50 m/s büyüklüğünde hızla ve yatayla 53° açı yapacak şekilde eğik atılmaktadır.

Cisimler bir süre sonra çarpıştığına göre

a) Cisimler atıldıktan kaç s sonra çarpışma gerçekleşir?

Cevap: 2 s

b) Çarpışmanın olduğu noktanın zemine ve düşey duvara dik uzaklığı kaç m olur? (sin 53o=0,8; cos 53o = 0,6 ve g = 10 m/s2 alınız.)

Cevap: Zemine 60 m – Duvara 40 m

2. Hava direncinin ihmal edildiği ortamdaki iki kuleden biri h1, diğeri 20 m yüksekliğe sahiptir ve iki kule arasındaki yatay uzaklık 60 m’dir. h1 yüksekliğindeki kulenin K noktasından yatay olarak 15 m/s büyüklüğünde hızla atılan cisim, 20 m yüksekliğe sahip kulenin L noktasına düşmektedir. Buna göre h1 yüksekliği kaç m olur? (g = 10 m/s2 alınız.)

Cevap: 100 m

3. Hava direncinin ihmal edildiği ortamdaki K ve L cisimleri sırasıyla 4h ve h yüksekliğinden VK ve VL hızlarıyla yatay olarak atılmaktadır. K cismi yatay düzlemde x, L cismi ise 3x uzaklığa düşmektedir. Buna göre cisimlerin hızlarının büyüklükleri VK/VL oranı kaçtır?

Cevap: 1/6

4. Hava direncinin ihmal edildiği ortamda bir cisim şekildeki gibi K noktasından L noktasına doğru yatayla 45o lik açı yapacak şekilde ve 30√2 m/s büyüklüğünde hızla atılmıştır.

Cisim, 120 m uzaktaki kulenin M noktasına çarptığına göre

a) Cisim atıldıktan kaç s sonra M noktasına çarpar?

Cevap: 4 s

b) LM arasındaki uzaklık h kaç m olur?

Cevap: 80 m

c) Cismin M noktasına çarpma hızının büyüklüğü kaç m/s olur?

Cevap: 10√10 m/s

5. Hava direncinin ihmal edildiği ortamda K ve L cisimleri aynı noktadan ve aynı büyüklükteki hızlarla şekildeki gibi eğik olarak atılmaktadır. L cismi yatayla a, K cismi (40 + a) açısı yapacak şekilde atıldığında cisimler aynı noktaya düşmektedir. Buna göre a açısı kaç derecedir? (g = 10 m/s2 alınız.)

Cevap: 25o

6. Hava direncinin ihmal edildiği ortamda bir cisim yer düzleminden, yatayla a açısı yapacak şekilde yukarı doğru fırlatılmaktadır. Cisim, hareketi sonunda bir duvarın üstüne düşmektedir. Cismin hareketi boyunca yatay ve düşey hızlarının zamanla değişim grafiği şekildeki gibidir.

Buna göre

a) Cisim duvara yatay olarak kaç metre uzaktan atılmıştır?

Cevap: 300 m

b) Duvarın yüksekliği kaç metredir? (g = 10 m/s2 alınız.)

Cevap: 60 m

7. Hava direncinin ihmal edildiği ortamdaki bir cisim yatayla 37o açı yapacak şekilde aşağı yönde 50 m/s büyüklüğünde hızla atılmaktadır. Cisim, atıldığı noktanın düşeyinden 120 m uzakta yere düşmektedir.
Buna göre cisim kaç m yüksekten atılmıştır?
(sin 37o=0,6; cos 37o = 0,8 ve g = 10 m/s2 alınız.)

Cevap: 135 m

8. Bir hava balonu, hava direncinin ihmal edildiği ortamda 10 m/s büyüklüğünde sabit hızla yükselmektedir. Balondaki bir yolcu, şekildeki konumdayken yolda yere göre sabit V hızıyla ilerleyen bir kamyoneti fark etmiştir. Yolcu elindeki topu kamyonetin hareket yönünde ve balona göre 20 m/s büyüklüğünde hızla yatay olarak atmıştır. Top kamyonetin K noktasına düştüğüne göre kamyonetin hızının büyüklüğü kaç m/s olur? (g = 10 m/s2 alınız.)

Cevap: 30 m/s

1
5
1
1
1
1
4
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.