11. Sınıf Meb Peygamberimizin Hayatı Sayfa 73 Cevapları

11. Sınıf Meb Peygamberimizin Hayatı Sayfa 73 Cevapları
11. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Sayfa 73 Hazırlık Çalışmaları Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

1. “Yarattıklarımızdan, hakka sarılarak doğru yolu gösteren ve hak ile adaleti gerçekleştiren bir topluluk vardır.” (A’raf suresi, 181. ayet.) Bu ayetten hangi çıkarımları yapabilirsiniz?

Allah’ın yarattıklarından Allah’ın yolundan ayrılmayan, Allah’ın emirlerini yerine getirerek onun yolundan giden topluluklar vardır.

2. Peygamber Efendimiz görevlendirmelerinde liyakati esas almıştır. Bu uygulaması, sizce yönetimde nasıl bir önem arz etmektedir?

Cevap: Liyakat kelimesinin sözlük anlamı layık olma, yaraşma, yaraşırlık, uygunluk, yeterlilik, yetenektir. Hz. Muhammed (s.a.v.) bir kişiye bir görevi verirken onun bu işe layık olma ve yeterlilik durumuna bakmıştır. Bunun sebebi ise o işle ilgili herhangi bir aksaklık yaşanmamasını istemesidir.

3. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) savaşta kadın, çocuk, hasta ve yaşlıları öldürmeyi yasaklaması size ne düşündürmektedir? Günümüz savaşlarındaki sivil kayıplarını göz önüne alarak açıklayınız.

Cevap: Hz. Muhammed (s.a.v.) kadın, çocuk, hasta ve yaşlılara ayrı bir merhamet duymuştur. Bu onun ne kadar merhametli ve kalbinin insan sevgisiyle dolu olduğunu gösterir.

4. Sulh kelimesinden ne anlıyorsunuz?

Sözlükte “iyi olmak, iyi hal üzere bulunmak, durumu düzeltmek ve fesadın yok olması” anlamlarındaki “s-l-h.” kökünden türeyen “sulh”; anlaşmak, barışmak ve barış demektir. Kur’ân’da “sulh” kelimesi bir âyette geçmiştir. Bu âyette, karı ile kocanın aralarında çıkan anlaşmazlığa son verip barışmaları söz konusu edilmiş ve sulhun hayırlı olduğu bildirilmiştir. Karı-koca arasında olduğu gibi fert ve toplumların aralarındaki sorunları çözüp barış içinde olmaları hayırdır.

5. İdeal bir yöneticide hangi özellikler bulunmalıdır?

– Temsil ettiği kurum veya işletmenin amaçlarını ve hedeflerini, misyon-vizyonunu, stratejilerini, tarihçesini, kurumsal ilkelerini, değer önermelerini çok iyi bilmelidir.

– Yönetici olarak bulunduğu kurum veya işletmenin bünyesinde görev yapan tüm personelin (mavi/beyaz yaka ayrımı olmaksızın) insani duruş, iş etiği ve kişisel değer yaklaşımlarını iyi tanıması gerektiğini bilmelidir.

– İyi bir yönetici, insanları dinlemesini bilir. Öyle ki iş gören veya hizmet alan ayrımı yapmadan vakit ayırıp kendisine başvuran her insanı dinler ve notunu kaydeder.

– Görevini yaparken amirlik edasıyla değil, “Bunlar benim görevlerim ve dolayısıyla ben de görevimi yerine getiriyorum” diye düşünmeli ve astlarına bu mesajı vermelidir.

– Yönetici olmanın gerekliliklerinden birinin rahatlık alanı dışına çıkmak ve bünyede herhangi bir sorun olmadan tüm lokasyonları ve çalışmaları zaman zaman ziyaret etmesi gerektiğinin bilincinde olmalıdır. Bu alanlarda gerekirse fotoğraf çekmelidir.

– Kontrol ve denetimlerde yapıcı tutum sergilemeli, hata gördüğünde düzeltip rehberlik etmeli, bir hasarı onarmaya çalışırken yeni hasarlara yol açmamayı prensip edinmelidir.

– Yönetme yetisinin tamamen formel düzeyde çok etkili olamayacağını bilmeli ve ast/üst ayrımı olmaksızın ekip arkadaşlarının sevinçli veya üzüntülü özel zamanlarında yanlarında olmaya özen göstermelidir.

– İyi bir yönetici, öncelikle karar vermenin yöneticinin en temel yetkinliklerinden olduğunu aklından çıkarmamalıdır. Bununla beraber yönetici karar verirken önce sorunun teşhisinin doğru yapılması, sonrasında çözüm için alternatiflerin belirlenmesi, bu çözümlerin birbirlerine göre avantajlarını inceledikten sonra nihayet sorumluluk üstlenip karar alması ve bu kararın ardında kararlılıkla durmasının önemini bilmelidir.

– Tebessümlü olmalı, ekibine ve temsil ettiği göreve ilişkin yakın çevresine güven vermelidir.

– İyi bir yönetici önyargı ve eleştirel tutumdan uzak durmalı ve esnek olmalıdır.

– Sürekli öğrenme ve kendisini geliştirme yönünde farkındalık sahibi olmalı, ayrıca sürekli okuyan ve öğrenen yönüyle iyi bir rol model olacağını unutmamalıdır.

– “Ben” kelimesini dağarcığından çıkarıp, yönetimin her şeyden önce ekip ruhu ve yakalanacak senkronize uyumla oluşacak sinerjiden beslendiğini asla göz ardı etmemelidir.

– Başarılı bir yöneticinin zamanının en önemli bölümü iletişim odaklı olmalı, en üstün becerilerinin ilk sırasında etkili iletişim becerisi yer almalıdır.

– Mutlaka sosyal zekası gelişmiş bir insan olmalı, hitabet becerisini özenle güçlendirmelidir.

102
31
77
26
37
56
22
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.