11. Sınıf Meb Tarih Sayfa 90 Cevapları

11. Sınıf Meb Tarih Sayfa 90 Cevapları
11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Sayfa 90 Hazırlanalım Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

1. Osmanlı Devleti’nin XVIII.yüzyıldan itibaren AvrupalI devletlere karşı güç kaybetmesinin sebepleri nelerdir?

Cevap: Birincisi batıdaki yani Avrupa’daki sınırlarının doğuya doğru gerilemesi, diğeri ise sosyal, ekonomik ve siyasal gerilemedir.

2. Avrupalı devletlerin Osmanlı Devleti’ne yönelik politikalarında Şark Meselesi’nin etkileri nelerdir?

Cevap:  19. yüzyılın ilk yarısında Şark meselesi, genel olarak, Osmanlı İmparatorluğu’nun toprak bütünlüğünün korunması, aynı asrın ikinci yarısında Türklerin Avrupa’daki topraklarının paylaşılması, yirminci yüzyılda da imparatorluğun bütün topraklarının bölüşülmesi manasında kullanılmıştır. Bu mesele üzerine politika yürütmüşlerdir. Bazen Osmanlının yanında bazen de karşısında yer almışlardır.

3. XVIII. yüzyıldan itibaren Osmanlı Devleti ile Rusya arasında yaşanan mücadelenin sebepleri nelerdir?

Cevap: Rusya bu yüzyılda sıcak denizlere açılmak için iki siyasal güçle, Osmanlı Devleti ve İsveç’le mücadele etmiştir. Osmanlı ise hem kendi topraklarında halkın Rusların kışkırtmalarına gelmemesi hem de Rusya’ya karşı topraklarını koruma isteğinden dolayı Rusya ile mücadeleye girişmiştir.

Kaynak:Eğitim Sistem

2
4
1
1
0
2
3
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.