11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 150 Cevapları Ata Yayıncılık

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 150 Cevapları Ata Yayıncılık
11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 150 Değerlendiriniz ve Etkinlik Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Değerlendiriniz

Londra Antlaşması, Osmanlı Devleti’nin egemenlik haklarını nasıl etkilemiştir? Açıklayınız.
Cevap
: Londra Antlaşması, Osmanlı Devleti’nin egemenlik haklarını Karadeniz Boğazları üzerinde sınırlamış ve bu boğazların uluslararası bir rejime tabi olmasını öngörmüştür. Bu, Osmanlı Devleti’nin tam denetimini kaybetmesine neden olmuştur.

Değerlendiriniz

Londra Boğazlar Sözleşmesi hangi devletin çıkarlarını korumaya yönelik yapılmıştır? Belirtiniz.
Cevap
: Londra Boğazlar Sözleşmesi özellikle Rusya’nın çıkarlarını korumaya yönelik yapılmıştır. Rusya, Karadeniz’den sıcak denize erişimini sağlamak amacıyla bu sözleşmeyi desteklemiştir.

Etkinlik

Aşağıdaki kavram haritasında verilen örnekten hareketle Boğazların uluslararası sorun hâline gelmesindeki faktörleri yazınız.
Cevap
: Boğazların uluslararası sorun hâline gelmesindeki faktörler arasında büyük güçlerin bölgedeki çıkarları, ticaret yollarının önemi, stratejik konum ve Osmanlı Devleti’nin zayıflaması etkili olmuştur. Bu faktörler Boğazlar’ın statüsünün uluslararası bir mesele haline gelmesine yol açmıştır.

40
13
0
1
1
0
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.