11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 156 Cevapları Ata Yayıncılık

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 156 Cevapları Ata Yayıncılık
11. Sınıf Ata Yayıncılık Tarih Ders Kitabı Sayfa 156 Yorumlayınız Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Yorumlayınız

I. Dünya Savaşı ve Osmanlı Devleti
I. Dünya Savaşı öncesinde Osmanlı Devleti bir taraftan ordu ve donanmasını yeniden yapılandırırken diğer taraftan da bloklaşan Avrupa’da yalnız kalmamak için birtakım diplomatik girişimlerde bulunmaya başladı.
Zaten önünde iki seçenek vardı:
İtilaf Devletleri safına katılmak veya İttifak Devletleri yanında yer almak. Önce Fransa ve İngiltere ile ittifak yapılmak istendiyse de bu iki devlet, çıkacak bir savaşta yıkılmasına kesin gözüyle baktıkları, hele hele toprakları üzerinde emeller besledikleri Osmanlı Devleti ile bir antlaşmaya yanaşmadılar. Durum böyle olunca geride kalan son ve tek seçeneğe yönelindi ve 2 Ağustos 1914’te Almanya ve Avusturya-Macaristan ile ittifak antlaşması imzalandı. Bu antlaşmaya göre taraflardan biri savaşa girdiğinde diğer devletin de savaşa girmesi şartı vardı. Anlaşmanın imzalandığı günden bir gün önce Almanya Rusya ile savaşa tutuştuğundan anlaşma hükümlerine göre Osmanlı Devleti’nin de Rusya’ya savaş açması gerekirdi.

1. Metne göre İngiltere ve Fransa, olası bir savaşta neden Osmanlı Devleti’ni kendi yanlarına almak istememişlerdir? Belirtiniz.
Cevap
: İngiltere ve Fransa, Osmanlı Devleti’ni kendi yanlarına çekmek istememişlerdir, çünkü Osmanlı Devleti’nin toprakları üzerinde emelleri vardı ve Osmanlı’nın savaşa katılması durumunda bu emellerini daha kolay gerçekleştirebileceklerini düşünmüşlerdir.

2. Osmanlı Devleti’nin I. Dünya Savaşına katılmasında hangi faktörler etkili olmuştur? Açıklayınız.
Cevap
: Osmanlı Devleti’nin I. Dünya Savaşına katılmasında etkili olan faktörler arasında, Almanya ve Avusturya-Macaristan ile ittifak yapma isteği, savaşın getirdiği ekonomik fırsatlar, stratejik konumu, savaşın sonuçlarına dair yanlış değerlendirmeler ve içerideki siyasi etmenler bulunmaktadır.

1
1
0
2
1
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum