12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 124 Cevapları Meb Yayınları

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 124 Cevapları Meb Yayınları
12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 124 Ara Değerlendirme Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

2.12. ARA DEĞERLENDİRME

1. Şehzadeler şehri olarak bilinen ve tarihi MÖ XIV. yüzyıla kadar uzanan Manisa, Spil Dağı ile Gediz Nehri arasında yer alır. Çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan şehirde bu medeniyetlerden kalan çok sayıda eser bulunmaktadır. Lidya Devleti’nin başkenti olan Sardes Antik Kenti’ne ait kalıntılar, Osmanlı Dönemi’nde inşa edilen cami, çeşme, imarethane, köprü, medrese vb. yapılar bu eserlere örnek verilebilir. Özellikle Osmanlı Devleti’ne ait eserler sayesinde çehresi değişen şehir; sosyal, idari ve ekonomik anlamda önemli bir merkez hâline gelmiştir. Ayrıca Kula Evleri ve Kula Volkanik Jeoparkı şehirde önem arz eden diğer değerler arasında yer alır. Manisa; tarihî ve doğal güzellikleri, ören yerleri, müzesi, millî parkı, mesir macunu festivalleri ile her geçen yıl daha fazla turistin ilgisini çekmektedir.
Okuduğunuz metni göz önünde bulundurarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.

a) Manisa şehrini sembolize eden değerler nelerdir?
Cevap
: Kula Evleri, Kula Volkanik Jeoparkı, Sardes Antik Kenti, Manisa Mesir Şenlikleri vb.

b) Manisa’yı sembolize eden değerler, şehrin mekânsal algısına ne tür etkilerde bulunabilir?
Cevap
: Manisa’nın tarihi ve doğal güzellikleri, şehre özgü bir kimlik ve tarih bilinci kazandırarak turistlerin ve yerel halkın mekâna olan bağlılığını artırabilir.

2. Türkiye’de en fazla ziyaret edilen yerler UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan mekânlardır. Bu durumun nedenini açıklayınız.
Cevap: UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki yerler, evrensel değerleri temsil ettikleri ve iyi korundukları için dünya çapında tanınırlık ve koruma garantisi sunar, bu da turistlerin bu yerleri ziyaret etme olasılığını artırır.

3. Bir ürünün coğrafi işaret ile tescillenmesi bulunduğu yere sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan ne gibi katkılar sunabilir?
Cevap
: Coğrafi işaretli bir ürün, o bölgenin tanınırlığını artırarak turizmi teşvik eder ve yerel ekonomiye katma değer sağlayarak sosyo-ekonomik gelişmeyi destekler.

4. Yandaki şekilde doğal ve kültürel değerlerin korunmasının mekâna ve topluma sunabileceği bazı katkılar gösterilmiştir. Bu durumu göz önünde bulundurarak doğal ve kültürel değerlerin korunmasıyla ilgili aşağıda verilen boşluğa kısa bir metin yazınız.
Cevap
: Doğal ve kültürel değerlerin korunması, toplumsal kimlik ve tarih bilincini güçlendirir, aynı zamanda yerel ekonomilere turizm ve eğitim yoluyla katkıda bulunarak sürdürülebilirliği destekler. Bu koruma çabaları, gelecek nesillerin de bu zengin mirası deneyimlemelerine olanak tanır.

0
1
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.