12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 39-40 Cevapları Erkad Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 39-40 Cevapları Erkad Yayıncılık
12. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 39, 40 1. Ünitemizi Değerlendirelim Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

1. Ünitemizi Değerlendirelim

A. Aşağıdaki açık uçlu soruları cevaplayınız.

1. Abbasiler Dönemi’nde bilim ve düşüncenin gelişim sürecini açıklayınız.
Cevap: Abbâsîler, Yunanlılardan intikal eden tıp kültüründen yararlandıkları gibi, Hindistan ve Irak doktorlarına da güvenirlerdi. Bu dönemde Abbasî halifeleri, tıbbî ilimlerin yayılmasına ve genişlemesine önem verdiler, doktorları teşvik ettiler, tıp okulları ve hastaneler yaptılar.

2. İslam medeniyetinde öne çıkan eğitim ve bilim kurumlarından şifahaneler hakkında neler öğrendiniz? Açıklayınız.
Cevap
: Şifahaneler; maristan, darüşşifa, darülafiye, bimarhane olarak da bilinen, Selçuklular döneminde ortaya çıkmıştır. Osmanlı döneminde devam eden; tıp eğitimi ve halk sağlığı hizmetinin sürdürüldüğü iki ana görevi olan yerler olarak görülür.

3. Müslümanların coğrafya alanında yaptığı çalışmaların diğer medeniyetlerdeki İlmî gelişmelere olan etkisini açıklayınız.
Cevap
: Müslümanların topraklarını genişletmeleri, onları tanıma ve keşfetme merakını da beraberinde getirmişti. Müslümanlar, fethedilen toprakları sınırlara dahil edip bırakma niyetinde değildiler, onlardan haberdar olmak istiyorlardı. Dolayısıyla fethettikleri bölgelerin topografik verilerini, geleneklerini, coğrafyalarını, bitki örtülerini dinlerini, ekonomilerini öğrenmeleri gerektiriyordu. Fethedilen ülkeleri tanıma çalışması Müslümanlarda coğrafya biliminin gelişmesinde en etkin rol oynadı.

4. Müslüman bilim insanlarının fizik alanına katkılarına örnekler veriniz.
Cevap
: Müslüman bilim insanları, fizik alanında optik, astronomi ve tıp gibi alanlarda önemli katkılarda bulunmuşlardır. İbn Al-Haytham'ın optik çalışmaları, ışığın yansıma ve kırılma yasalarına dair temel oluşturmuştur. İbn Sina, tıp alanındaki çalışmalarıyla modern tıbbın gelişmesine katkıda bulunmuş ve optik konularında da yazılar yazmıştır. Diğer Müslüman bilim insanları da astrofizik, coğrafya, astronomi ve kinematik gibi fizik alanlarında çalışmalar yapmışlardır. Bu çalışmalar, bilimin gelişimine katkı sağlamıştır.

5. Fâtır suresinin 27-28. ayetlerinde hangi mesajlar verilmektedir? Açıklayınız.
Cevap
: Ayetlerde verilen mesajlar yine iman edenlerin imanlarını pekiştirmesi ve iman etmeyenlerin de Allah’ın gücü ve kudretini yeryüzünün her sahasında görerek iman etmeleri için çağrı niteliğindedir

B. Aşağıda verilen bilgilerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına ise “Y” yazınız.

1. (D) Daru’l-kurra; Kur’an-ı Kerim’in ve kıraatlerin öğretildiği, Kur’an’ın bir bölümünün veya tamamının ezberletildiği yerler için kullanılmıştır.
2. (Y) Allah’ın (c.c.) varlığı, birliği ve sıfatlarından, peygamberlik ve onunla ilgili meselelerden, yaratılmışların başlangıç ve sonuçtaki durumlarından İslam esaslarına göre bahseden ilme fıkıh denir.
3. (D) İslam dininde ilmin kökeni ve ilmin asıl sahibi, ilmi ezelî ve ebedî olan Allah’tır (c.c.).
4. (Y) Ebu Hanîfe, Şafii, İmam Malik, İbn Hanbel ve Cafer es-Sadık daha çok tefsir alanında tanınmış kişilerdir.
5. (D) Aziz Sancar kimya alanında yaptığı çalışmaları ile Nobel Ödülü kazanmıştır.

C. Aşağıdaki boşlukları verilen kelimelerden uygun olanlarıyla doldurunuz.

1. Din akıl sahiplerini kendi istek ve hür iradeleri ile hayırlı olan şeylere sevk eden İlahî emirler bütünüdür.
2. İslam medeniyetinde ilk cami örneği MesckJ-ı Nebi’dir.
3. İslam tarihinde dinî ilimler ile sosyal ve fen bilimlerinin öğretildiği yüksek öğretim seviyesindeki eğitim öğretim kurumuna medrese denmektedir.
4 Beytûl-hikme İslam dünyasında medreselerden önce ortaya çıkan; kütüphane, tercüme, rasathane, çoğaltma ve ciltleme bölümlerinden meydana gelen kurumdur.
5 Bilim evrenin veya olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneye dayanan yöntemler ve gerçeklikten yararlanarak sonuç çıkarmaya çalışan düzenli bilgi, ilim anlamında kullanılan bir sözcüktür.

Ç. Aşağıdaki soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.

1. İslam medeniyetinin meydana getirdiği ve insanlığa hediye ettiği kurumdur. İslam öncesi dönemde ilgili çalışmalar olsa da bunu bir kurum olarak ortaya koyan Müslümanlar- dır. İslam, senenin belirli günlerinin ve günlerin belli zamanlarının dikkatli bir şekilde belirlenmesine ihtiyaç gösteren bir dindir. İslam’ın temellerinden olan namaz ve oruç belirli vakitlerde yerine getirilen ibadetlerdir. İbadetlerin belirli zamanlarda yerine getirilmesinden dolayı duyulan ihtiyacın yanında çeşitli coğrafi bölgelerde kıble yönünün tayini gerekmektedir. İmkânı olanların ömründe bir defa yapması gereken hac ibadeti için de zaman önemlidir. Ayrıca Kur’an’da insanın Ay, Güneş ve yıldızların hareketleri ile evrendeki çeşitli fiziki olaylar hakkında bilgi edinmesi bildirilmektedir. Bu nedenlerle bu kurum İslam dünyasında önemli bir yere sahip olmuştur. Bu parçada aşağıdaki kurumların hangisinden bahsedilmiştir?

A) Beytü’l-Hikme B) Daru’l-kurra
C) Medrese D) Rasathane E) Şifahane
Cevap: D

2. Allah’ın (c.c.) varlığı, birliği ve sıfatlarından, peygamberlik ve onunla ilgili meselelerden, yaratılmışların başlangıç ve sonuçtaki durumlarından İslam esaslarına göre bahseden ilimdir. Akait ilmi olarak da anılan bu ilim, İslam’ın temel inanç esasları ile ilgili bir ilimdir. Başka dinlerin yıkıcı saldırılarına karşı İslam dininin inanç esaslarını savunmuştur.
Yukarıda anlatılan ilim dalı hangisidir?

A) Felsefe B) Fıkıh C) Hadis D) Kelam E) Tefsir
Cevap: D

3.
I. Tarihte ilk anestezi onun tarafından uygulanmıştır.
II. Tıp sahasındaki en önemli eseri el-Kanun fi’t-Tıp’tır.
III. Birçok emire doktor olarak hizmet etmiş ve bir süre de vezirlik yapmıştır.
Numaralanmış bilgilerden hangileri İbn Sina ile ilgilidir?

A) Yalnız I B) I ve III C) II ve III D) I ve II E) I, II ve III
Cevap: C

4. Aşağıdakilerden hangisi Müslümanların matematik ilmiyle ilgili yaptığı öncü ve özgün çalışmalardan biri değildir?

A) Geometrinin ilk olarak kullanılmaya başlanması
B) Matematik için çok önem arz eden sıfırın icadı
C) Cebir, trigonometri ve analitik geometrinin geliştirilmesi
D) Ondalık sistemin icadı
E) İntegral teoreminin keşfi
Cevap: A

5. Aşağıdakilerden hangisi İslam medeniyetindeki eğitim kurumlarından biri değildir?

A) Rasathane B) Darun-nedve C) Daru’l-kurra D) Daru’l-hadis E) Beytü’l-Hikme
Cevap: B

16
2
4
1
0
1
5
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.