12. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 262-263 Cevapları Ordinat Yayınları

12. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 262-263 Cevapları Ordinat Yayınları
12. Sınıf Ordinat Yayınları Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 262, 263 Metni Anlama ve Çözümleme Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Atatürk gençlerin zihninde vatanın durumu ile ilgili nasıl bir tablo çizmiştir? Sizce çizdiği bu tabloyla gençlere ne anlatmak istemiş olabilir? Açıklayınız.
Cevap
: Atatürk, gençlerin zihninde vatanın içinde bulunduğu olumsuz şartları ve olası tehlikeleri anlatarak, onların Türk istiklal ve cumhuriyetini koruma ve savunma sorumluluğunu vurgulamıştır. Çizdiği tablo ile gençlere, vatanın bağımsızlığı ve cumhuriyetin korunması için her zaman hazırlıklı olmaları gerektiğini anlatmak istemiştir.

2. “Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi”nin en çok etkilendiğiniz cümlesi hangisidir, neden?
Cevap
: En çok etkilendiğim cümle “Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi vazifen, Türk istiklâl ve cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!” çünkü Atatürk, gençlere güçlerinin farkında olmaları için bir çağrıda bulunuyor ve onlara güven veriyor.

3. Metinden hareketle Atatürk’ün gençliğe verdiği önemi açıklayınız.
Cevap
: Metinde Atatürk, gençliğin Türkiye’nin geleceğinde çok önemli bir role sahip olduğunu belirtiyor. Gençlerin vatanın bağımsızlığı ve cumhuriyetin korunması için her zaman hazırlıklı olmaları gerektiğini ve Türk istiklal ve cumhuriyetini kurtarmak için gereken gücün damarlarında olduğunu söylüyor.

4. Metnin giriş, gelişme ve sonuç bölümlerini göstererek bu bölümlerin yerlerinin değişmesiyle metinde nelerin değişeceğini söyleyiniz.
Cevap
: Metnin giriş bölümünde Atatürk, gençlerin öncelikli görevinin ülkenin bağımsızlığını ve Cumhuriyet’in varlığını korumak olduğunu belirtir. Gelişme bölümünde ise, olası tehditlere karşı hazırlıklı olunması gerektiği konusunda uyarır. Sonuç bölümünde ise, gençlerin vatan sevgisi ve milli değerlere bağlılık konusunda eğitim almaları gerektiğine dikkat çeker. Bu bölümlerin yerlerinin değiştirilmesi, metnin anlamını ve vurgusunu değiştirebilir.

5. “Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi” adlı metnin konusunu, amacını ve hedef kitlesini belirtiniz.
Cevap
: Metnin konusu, Türk gençliğine hitaben yapılmış bir konuşma olduğu için gençlerin milli değerlere bağlılık konusunda bilgilendirilmesidir. Amacı, gençlerin ülkenin bağımsızlığı ve Cumhuriyet’in korunması için aktif rol almalarını sağlamaktır. Hedef kitlesi ise, Türk gençliğidir.

6. Okuduğunuz metinde hangi duygu ve düşüncelere ağırlık verilmiştir? Açıklayınız.
Cevap
: Metinde vatan sevgisi, milli değerlere bağlılık, bağımsızlık ve Cumhuriyet’in korunması gibi duygu ve düşünceler ön plandadır.

7. Metnin ana düşüncesini ve yardımcı düşüncelerini belirleyerek aşağıdaki tabloya yazınız.

Ana DüşünceTürk gençliği, ülkenin bağımsızlığı ve Cumhuriyet’in varlığını korumak için aktif rol almaya çağrılır.
Yardımcı DüşüncelerGençlerin milli değerlere bağlılık ve vatan sevgisi konusunda eğitim almaları gereklidir. Olası tehditlere karşı hazırlıklı olunmalıdır.

8. Metinde kullanılan anlatım biçimlerini bularak bunların metindeki işlevini söyleyiniz.
Cevap
: Metinde, özellikle tekrarlamalar kullanılmıştır. Bunun amacı, gençleri vatanın durumu ve görevleri konusunda iyice bilgilendirmektir. Ayrıca, vurgulu ve coşkulu bir üslup da kullanılmıştır. Bu da gençleri motive etmek ve harekete geçirmek için yapılmıştır.

9. “Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegâne temeli budur. Bu temel, senin, en kıymetli hazinendir. istikbalde dahi seni bu hazineden mahrum etmek isteyecek dâhilî ve harici bedhahların olacaktır. Bir gün, istiklâl ve cumhuriyeti müdafaa mecburiyetine düşersen vazifeye atılmak için içinde bulunacağın vaziyetin imkân ve şerâitini düşünmeyeceksin! Bu imkân ve şerâit, çok namüsait bir mahiyette tezahür edebilir.” Metinden alınan bu paragraftaki örtük iletileri bulunuz. Bu örtük iletide verilmek istenen mesajlar günümüzde de geçerliliğini korumakta mıdır? Açıklayınız.
Cevap
: Metinden alınan bu paragrafta, Atatürk gençlere, olası bir tehdit durumunda bütün imkanları ve şartları göz önünde bulundurarak hazırlıklı olmaları gerektiğini anlatmaktadır. Örtük iletiler ise, gençlerin cesaretli, kararlı ve fedakar olmaları gerektiği ve ülkenin bağımsızlığı ve Cumhuriyet’in korunmasının her zaman öncelikli görev olduğudur. Bu mesajlar günümüzde de geçerlidir çünkü ülkeler halen farklı tehditlerle karşı karşıya kalmaktadır ve gençlerin milli değerleri benimseyerek ülkelerine hizmet etmeleri önemlidir.

10. “Nutuk” adlı eserin yazılmasında dönemin hangi siyasi, toplumsal ve kültürel şartları etkili olmuştur? Bu eser kendinden sonraki dönemleri etkisi altında bırakmış olabilir mi?

“Nutuk” adlı eserin yazılmasında, Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesi ve Cumhuriyet’in kuruluşu dönemindeki siyasi, toplumsal ve kültürel şartlar etkili olmuştur. Atatürk, Nutuk’ta, Cumhuriyet’in kuruluşu öncesindeki siyasi ve toplumsal süreçleri ve bağımsızlık mücadelesinin nasıl verildiğini anlatmaktadır. Ayrıca, eserde Türk milletinin milli değerlere bağlılığı da vurgulanmaktadır.

Bu eser, kendinden sonraki dönemleri etkisi altında bırakmıştır. Nutuk, Türk tarihinin önemli bir belgesi ve Atatürk’ün düşüncelerinin kaynağıdır. Türkiye’deki siyasi, toplumsal ve kültürel değişimlerde etkili olmuştur ve hala Türk toplumunda önemli bir yeri vardır. Ayrıca, başka ülkelerde de Atatürk’ün düşünceleri ve liderliği ile ilgili çalışmalar yapılmıştır ve Nutuk, bu çalışmalarda önemli bir kaynak olarak kullanılmaktadır.

ETKINLİK

Metinde geçen “istiklâl”, “bîtap”, “dalâlet”, “siyasî”, “hattâ”, “dâhilî” kelimelerinin yazımını “TDK Yazım Kılavuzu”ndan kontrol ediniz. Metinde yazımı değişen kelimeleri saptayarak eserin yazıldığı dönemdeki dil ve üslubu yorumlayınız.

Metinde geçen kelimelerin yazımı TDK Yazım Kılavuzu’na uygun değildir. Doğru yazımları şu şekildedir:

  • istiklal
  • bitap
  • dalâlet yerine doğru yazımı “dalâlet”
  • siyasi
  • hatta
  • dahili

Bu kelimelerin yazımındaki farklılıklar, eserin yazıldığı dönemdeki dil ve üslubun özelliklerini yansıtır. Nutuk, 1920’lerde yazılmıştır ve o dönemde Türk dilindeki yazım kuralları bugünkünden farklıydı. Özellikle, Arapça ve Farsça kökenli kelimelerin yazımında farklılıklar görülmekteydi. Bu nedenle, metinde bu kelimelerin eski yazım şekilleri kullanılmıştır. Ayrıca, Atatürk’ün kullanmış olduğu üslup da, o döneme uygun bir şekilde vurgulu, coşkulu ve etkileyici bir tarzda yazılmıştır.

1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.