12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 87 Cevapları Meb Yayınları

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 87 Cevapları Meb Yayınları
12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 87 Kanıt Sorgulama Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

KANIT SORGULAMA 9

KANIT

Mehmet Âkif Ersoy’un Balıkesir Vaazı’ndan

(…) Müslümanlar, aralarında ayrılığı gayrılığı mucib olacak en ufak hadiselerden, dargınlığı intac edecek en hafif hareketlerden, sözlerden katiyyen çekinmelidir. Fırkacılık, kavmiyetçilik… Bunlar artık susmalı. El birliğiyle bugün vatanı müdafa etmeli. Asla me’yûs olmamalı. Emin olmalıyız ki canla başla çalışırsak, aradaki tefrika sebeplerini kaldıracak olursak vatan-ı İslâm’ı kurtarırız.

Cemaat içinde herkesin uhdesine düşen bir vazife-i vataniye, bir fariza-i diniye vardır ki onu ifada zerre kadar ihmal göstermek caiz değildir. Bu hususta hiçbir ferd kenara çekilerek seyirci kalamaz. Çünkü düşman kapılarımıza kadar dayanmış, onu kırıp içeri girmek, harim-i namus ve şerefimizi çiğnemek istiyor. Bu namerd taarruza karşı koymak kadın erkek, çoluk çocuk, genç ihtiyar… Her ferd için farz-ı ayn olduğu bir lahza hatırdan çıkarılmamalıdır. Bugün herkes vüs’ünü sarf ile mükelleftir. Osmanlı saltanatını i’lâ için “Karesi”nin [Balıkesir], bu kahraman İslâm muhitinin vaktiyle ne büyük fedakârlıklar gösterdiği herkesin malumudur. Rumeli’yi baştanbaşa fetheden hep bu topraktan yetişen babayiğitlerdi. O kahraman ecdadın torunları olduğunuzu ispat etmelisiniz. Anadolu’yu müdafaa hususunda diğer vilâyetlere önayak olmak şerefini siz ihraz ettiniz. Sa’yiniz meşkûrdür. İnşallah bu şan ve şeref kıyamete kadar artar gider. İnşallah vatanımızın haysiyeti, istiklâli, saadeti, refahı, ümranı dünyalar durdukça masun ve mahfuz kalır.

SORULAR

1. Mehmet Âkif’in Millî Mücadele’de zafere ulaşabilmek için vurguladığı noktalar nelerdir?
Cevap: Mehmet Âkif Ersoy, Millî Mücadele’de zafere ulaşabilmek için birlik ve beraberliği, fırkacılık ve kavmiyetçiliği bırakmayı, her bireyin vatanı savunma görevini yerine getirmesini ve bu mücadelede umutsuzluğa kapılmamayı vurgulamıştır.

2. O dönemde yaşasaydınız halkı Millî Mücadele’ye teşvik etmek amacıyla hangi unsurları öne çıkarırdınız? Açıklayınız.
Cevap
: O dönemde yaşasaydım, halkı Millî Mücadele’ye teşvik etmek amacıyla vatanseverlik, bağımsızlık, ve ortak düşmana karşı birlik ve beraberliği öne çıkarırdım. Ayrıca, Osmanlı’nın tarihindeki başarı ve kahramanlık hikayelerini hatırlatarak, insanlara ilham vermeye ve onların moralini yükseltmeye çalışırdım.

TARİHSEL DÜŞÜNME

1. İtilaf Devletleri, Londra Konferansı’na İstanbul ve Ankara Hükümetlerini bir arada çağırarak neyi amaçlamıştır? Açıklayınız.
Cevap: İtilaf Devletleri, Londra Konferansı’na İstanbul ve Ankara Hükümetlerini bir araya çağırarak, Türkiye’deki iç politik bölünmüşlüğü ele almayı ve bu iki hükümet arasında bir uzlaşma sağlayarak bölgesel istikrarı teşvik etmeyi amaçlamıştır. Ayrıca, bu durum İtilaf Devletleri’nin, Türkiye’nin geleceği konusundaki politikalarını ve taleplerini tartışabilme ve belirleyebilme fırsatı sağlamıştır.

2. I. İnönü Zaferi’nin Millî Mücadele’ye etkileri neler olmuştur? Yorumlayınız.
Cevap
: I. İnönü Zaferi, Millî Mücadele’nin başarıya ulaşabileceği konusunda hem Türk halkına hem de dış dünyaya önemli bir sinyal vermiştir. Bu zafer, Türk ordusunun ve Ankara Hükümeti’nin mücadele kapasitesini kanıtlamış, milli moral ve motivasyonu artırmıştır. Ayrıca, zafer Türkiye’nin bağımsızlık ve ulusal egemenlik mücadelesine dış destek bulmasında da etkili olmuştur.

1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.