12. Sınıf Meb Din Kültürü Sayfa 44-45 Cevapları

12. Sınıf Meb Din Kültürü Sayfa 44-45 Cevapları
12. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 1. Ünitemizi Değerlendirelim Sayfa 44, 45 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

12. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 1. Ünitemizi Değerlendirelim Sayfa 44, 45 Cevapları

Not: Bu sorular çoğu lisede 1. Dönem 1. Yazılı sınavı olarak yapılmaktadır.

A. Aşağıda verilen açık uçlu soruları cevaplandırınız.
1. İslam dininin akla verdiği öneme dair bir ayet yazınız.
Onlara, “İnsanların inandıkları gibi siz de inanın” denildiğinde ise, “Biz de akılsızlar gibi iman mı edelim?” derler. İyi bilin ki, asıl akılsızlar kendileridir, fakat bilmezler.(Bakara suresi / 13)
Sorunun cevabı için tıklayınız

2. İslam medeniyetinde bilim ve düşüncenin gelişimini açıklayınız.

Medeniyet; nesilden nesile aktarılan kültür bütünüdür. İnsana dair olan manevi ve maddi unsurların tümünü kapsar. İslam medeniyeti bilimsel bir medeniyettir. İslam dini medeniyeti ve bilimi destekler. İslam tarihi boyunca bir çok müslüman bilim insanı yetiştirilmiş ve özel olarak eğitilmiştir. Günümüzdeki bir çok buluşun temellerini yıllar öncesinden eğitimli müslüman bilim insanları atmıştır.

Sorunun cevabı için tıklayınız

3. İslam dininin aklı kullanmaya ve bilime verdiği önemi örneklerle açıklayınız
İslam dini, dört büyük din arasında en son inen dindir. Bu din, insanlara aklını kullanmayı, ilmi, fenni, mantığı öğütler. Allah’ın verdiği aklı kullanmak gerektiğini vurgular. Etrafımıza bakmamızı ve düşünmemizi ister. Dinimiz bu isteğini, Kur’an-ı Kerim ve hadislerle dile getirir. Kuranı Kerim’de bulunan pek çok ayet aklı kullanmayı öğütler. Pek çok hadiste düşünmenin önemi anlatılır.
Sorunun cevabı için tıklayınız

4. Müslüman bilim adamlarının bilim alanında yaptıkları çalışmalara örnekler veriniz.
Müslüman bilim adamları farklı dallarda dünyaya birçok buluşla katkıda bulunmuştur. Günümüzde ne kadar az bilsek bile bu buluşlar dünyanın gelişiminde önemli rol oynamıştır. O dönemlerde çok hızlı bir gelişim gösteren batılılar, buluşlarında çoğu zaman Müslüman alimlerin eserlerinden esinlenmişlerdir. Müslüman alimler bilim, astronomi, tıp, fizik gibi dallarda birçok icat yapmışlardır.
Sorunun cevabı için tıklayınız

B. Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruları uygun şekilde cevaplayınız.

5. "... Kulları içinden ancak âlimler, Allah’tan (gereğince) korkar..." (Fâtır suresi, 28. ayet) Yukarıda verilen ayetin ana konusu aşağıdaki seçeneklerden hangisi olabilir?

A)Tefekkür B) İlim öğrenme C) Yaratılış D) Akıl sağlığı E) Medeniyet

6. İslam medeniyetinde ilk kez yüksek seviyede ilmî araştırmaların yapıldığı eğitim kurumları aşağıdakilerden hangisidir?
A) Beytü’l hikme B) Suffe C) Nizamiye Medresesi
D) Sahn-ı Semân E) Dârul’l-Erkam

7. Aşağıdakilerden hangisi kimya alanında çalışmalar yapmıştır?
A) Belh B) Pîrî Reis C) Evliya Çelebi D) Uluğ Bey E) Aziz Sancar

8. Tıp alanında Ebu Bekir Râzî, İbnü’n-Nefs, Biruni, İbn Sinâ, Akşemsettin gibi bilim adamları önemli çalışmalar yapmışlardır. Bunlardan İbn Sina’nın ………………………… adlı eserleri beş yüz yıl Avrupa’da tıp okullarında ders kitabı olarak okutulmuştur. Hâlen Paris Üniversitesinde büstü bulanan İbn Sina’nın özellikle bitkisel tedavi yolları ile ilgili yaptığı çalışmalar geçerliliğini günümüzde de devam ettirmektedir.
Yukarıdaki boşluğa gelmesi gereken eser adı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tıbbın Sırları B) Er–Risale C) el-Kanun fi’t-Tıb
D) El- Usul Fi’t-Tıb E) Eş - Şifa

C. Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.
9. Medreselerin İslam medeniyetine katkıları nelerdir? Yazınız. Sorunun cevabı için tıklayınız

10. Medreselerde okutulan ilim dalları nelerdir? Yazınız.

Tefsir, hadis, kelam, İslam, hukuku, siyer, İslam felsefesi ve tasavvuf, felsefe, tıp, astronomi, matematik, mantık, fizik, kimya, tarih ve edebiyat, sosyal bilimler ve fen bilimleri dallarında ilimler okutulmuştur.

Ç. Aşağıda verilen kavramları cümlelerle eşleştirelim.
(B) Ak Şemseddin A) Tarihteki yüksek öğrenim okulları
(A) Medrese B) Mikroptan ilk bahseden kişi
(E) Akıl C) Hastane
(C) Şifahane D) Hadis ilmin öğretildiği medrese
(D) Daru’l-hadis E) Düşünce aracı

16
11
20
3
6
6
11
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum