12. Sınıf Meb Peygamberimizin Hayatı Sayfa 57-61 Cevapları

12. Sınıf Meb Peygamberimizin Hayatı Sayfa 57-61 Cevapları
12. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı 2. Ünite Ölçme ve Değerlendirme Sayfa 57, 58, 59, 60, 61 Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

2. ÜNİTE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

A) Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere doğru sözcükleri yazınız.

1. Davet etmek anlamına da gelen tebliğ peygamberlerin Allah’tan (c.c.) aldıkları emir ve kanunları insanlara aynen bildirmeleridir. Peygamberimizin (s.a.v.) sahabeden seçerek gönderdiği davetçilere elçi denir. Doğru yolu kararlılıkla benimsemek anlamına gelen irşad akli ve manevi alanda içe yönelik bir faaliyet olarak Müslümanların dini görevlerini yerine getirmesine katkıda bulunmaktır.

B) Aşağıdaki tabloda verilen kavram ve tanımları eşleştirerek doğru harfi parantez içine yazınız.
Cevap
: 1 c, 2 a, 3 b

İnsanın kendisine verilen malların şükrünün bir göstergesi olarak Allah’ın (c.c.) emrettiği yerlere harcama yapması. (İnfak)
Hz. Peygamber (s.a.v.) tarafından cennetlik oldukları müjdelenen on sahabe demektir. (Aşere-i Mübeşşere)
Hiçbir zaman yalan söylemeyen ve yerine getiremeyeceği sözü vermeyen, sözünde duran, doğrulayan demektir. (Sıddık)

C) Aşağıda verilen açık uçlu soruların cevaplarını ilgi alanlara yazınız.

3. Sahabenin üstünlüklerinin önde gelen bir yönü de amelî (uygulayıcı) olmalarıdır. Onlar Allah’tan (c.c.) gelen mesajlara Hz. Peygamber’in (s.a.v.) inandığı gibi inanan, bilgilerini de duyduk ve uyduk anlayışı içinde pratiğe dönüştüren nesildir. Şu bir gerçek ki din, inanmak (kabul) olduğu kadar aynı zamanda da pratiktir (amel). Peygamberimiz zaman zaman sahabeyi “Bende senin için bir örnek yok mu?” diye uyarmıştır. (İbn Hanbel, VI, 226.)

Bu bilgide sahabe ile Hz. Peygamber’in (s.a.v) hangi etkileşimi üzerinde durulmuştur? Sahabiler İslam dininin yayılmasında hangi temel ölçüler doğrultusunda hareket etmişlerdir? Yazınız.
Cevap
: Hz. Muhammed’in sözlerinin doğru bir şekilde yayılması konusuna dikkat etmişlerdir.

4. Sahabiler zamanlarının çoğunu Kur’an-ı Kerim okumakla geçirmişlerdir. Kur’an-ı Kerim okumak, onu öğrenip öğretmek önemli bir ibadet kabul edilmiştir. Peygamberimiz (s.a.v.) “Sizin en hayırlınız, Kur’an-ı Kerim’i öğrenip öğretendir.” buyurarak onları teşvik etmiştir. Kur’an-ı Kerim’in bir anlamı da okumaktır. (Buhârî, Fedailu’l Kur’an, 21.)

Bu bilgide sahabenin hangi önemli özelliği üzerinde durulmuş olabilir? Yazınız.
Cevap: Sahabelerin Kur’an okutmak özelliği vurgulanmıştır.

5. “Sizden biriniz kendi nefsi için sevip istediğini kardeşi için de istemezse imanı kemale ermez.” (Buhari, İman, 7; Müslim, İman,71.)Bu hadis-i şerifte Hz. Muhammed (s.a.v.) sahabenin nasıl davranmasını istemiştir? Bu davranışın insanlığa getireceği kazançlar neler olabilir? Yazınız.
Cevap
: Paylaşmanın önemi vurgulanmıştır. Bu davranışla insanlık daha güzel günler yaşayacaktır.

6. Sahabe kelimesinin terim anlamı, Hz. Muhammed’e (s.a.v.) erişmiş, onun zamanında yaşamış, Müslüman olarak Hz. Peygamber’i (s.a.v.) çok kısa bir süre olsa da görmüş, onun sohbetinde bulunmuş ve yine Müslüman olarak ölmüş kimse demektir. (Dinî Terimler Sözlüğü, s.318.) Bu metne göre sahabe olma özellikleri nelerdir? Yazınız.

  • Hz. Muhammed döneminde yaşamak,
  • Hz. Muhammed’i görmüş
  • Hz. Muhammed ile sohbet etmiş
  • Müslüman olarak ölmüş

7. Hz. Peygamber (s.a.v.) Medine’ye gelen heyetler için Mescid-i Nebi’nin bitişiğindeki Suffe’yi, gerektiğinde de mescidin yanında kurulan çadırı misafirhane olarak kullanıyordu. ”Heyetler Sütunu” adını taşıyan bir direğin önünde Hz. Peygamber (s.a.v.) heyet ve elçileri kabul ediyordu. Gelen heyetlerin burada kaldığı sürede kendisinin ve sahabinin uygulamalarını, yaşantılarını görmelerini sağlıyordu. (İbn Sa’d, et-Tabakat, C4, s. 346.)

Hz. Peygamberin (s.a.v.) buradaki uygulamalarının amacı nedir? Yazınız.
Cevap
: İslamiyet’i ve Müslümanlığı daha iyi tanıtmak ve yaymak için bu uygulamaları yapmıştır.

8. Hz. Muhammed (s.a.v.) döneminde Ashab-ı Suffe’de sahabiler okuma yazmayı ve Kur’an-ı Kerim’i öğretiyorlardı. Bunlar arasında kadın öğretmenler de vardı. Şifa (r.a.), Hz. Muhammed’in (s.a.v.) eşlerinden Hz. Hafsa’ya (r.a.) okuma yazmayı öğretmiştir. Kadın sahabiler arasında yirmi fıkıhçının adı geçtiği bilinmektedir. (İbrahim Sarıçam, Hz. Muhammed ve Evrensel Mesajı, s. 319.) Bu bilgiden hareketle sahabenin İslam tarihindeki yeri ve önemi nedir? Yazınız.
Cevap
: Okuma-yazmayı ve Kur’an-ı Kerim’i öğretmenleri bu sayede İslamiyet’in yayılmasını, bilinmesini sağlamaları açısından önemlidir.

Ç) Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları okuyunuz ve doğru seçeneği işaretleyiniz.

9. Peygamberimiz (s.a.v.) ve onun kişiliği hakkında bildiklerimiz sahabenin tespit ettiği ve bize ilettiği bilgilerden ibarettir. Sahabe olmasaydı elimizde Kur’an-ı Kerim dışında Hz. Peygamberimiz (s.a.v.) hakkında güvenilir bir bilgi bulunmayacaktı.
Bu bilgiden hareketle
I. İslamiyet’in yayılmasıyla ilgili tek başvuru kaynağının sahabiler olduğu,
II. Sahabenin Peygamberimizin (s.a.v.) kendisinden sonraki kuşaklara tanıtilmasında etkili olduğu,
III. Sahabenin İslamiyet’in yayılması dönemiyle ilgili temel kaynak oluşturduğu,
çıkarımlarından hangilerine ulaşılabilir?
A) Yalnız II B) Yalnız III C) I ve II D) I ve III E) II ve III
Cevap: C

10. Davet mektuplarını taşıyan sahabilerin seçiminde Peygamberimizin (s.a.v.) ölçüsü aşağıdakilerden hangisi olamaz?
A) Ensardan seçilmeleri
B) Yabancı dil bilmeleri
C) Gidecekleri ülkeleri tanımaları
D) Okuma yazma bilmeleri
E) Diplomatik ilişkileri bilmeleri
Cevap: A

11. Sahabe, Peygamberimizle (s.a.v.) sosyal ilişkilerde beşeriyet sınırları içinde iletişim kurardı. Hz. Peygamber’in (s.a.v.) meclislerinde sıkça yer alır, Hz. Peygamber’i (s.a.v.) kendi içlerinden biri olarak görürler, düşüncelerini, isteklerini ona rahatlıkla dile getirirlerdi. Sahabilerin hayat tarzı bunun şahididir. Onlar günlük işlerinden devletler arası ilişkilere varıncaya kadar pratik hayatin her safhasında bu yolu izlemişlerdir.
Bu bilgiden hareketle aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?
A) Hz. Peygamber’in (s.a.v.) sahabiler için örnek oluşturması
B) İslam dininin tanıtilması ve yayılmasının yavaş olması
C) Sahabilerle Hz. Peygamber (s.a.v.) arasında güçlü bir iletişim olması
D) Hz. Peygamber’in (s.a.v.) sahabilerin düşüncelerini rahat ifade edebilecekleri ortam sağlaması
E) Hz. Peygamber’in (s.a.v.) ilişkilerinde insani vasıflarını öne çıkarması
Cevap: B

12. Peygamberimize (s.a.v.) ilk vahiy geldiğinde eşi Hz. Hatice (r.a.) onun tedirginliğini ve heyecanını şöyle yatiştirmaya çalışmıştir: “Allah (c.c.) seni hiçbir şekilde utandırmayacaktir. Çünkü sen akrabalarınla ilgilisin, onları ziyaret eder, onların hâl ve ha- tirlarını sorarsın. Borçluların borcunu ödersin. Fakirlere yardım edersin. Misafirlere ikramda bulunursun. Doğruları destekler ihtiyaç sahiplerinin ıstirabını dindirmeye çalışırsın.” (Buhârî, Bed’ül-Vahy 3.)
Bu bilgide yol arkadaşlarının Hz. Peygamber’e (s.a.v.) bakışıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?
A) Cesurluğu B) Yardımseverliği
C) Cömertliği D) İnsanlarla iletişimi E) Vefakârlığı
Cevap: A

13. Abdullah b. Mes’ud (r.a.) İslamiyet’i seçtiğinde Müslümanların sayısı çok azdı. Açıktan Kur’an-ı Kerim’i okuyamaz ve Kâbe’de namaz kılamazlardı. Bu duruma bir son vermek isteyen Abdullah b. Mes’ud (r.a.) müşriklerin ileri gelenlerinin Kâbe çevresinde toplu hâlde bulundukları bir sırada yüksek sesle Kur’an-ı Kerim okumaya başladı. Hz. Peygamber’den (s.a.v.) sonra Kâbe’de açıktan Kur’an-ı Kerim’i okuyan ilk sahabi olmuştur.
Buna göre,
I. Müslümanların güç kazanmaya başladığı
II. Kâbe’nin putlardan temizlendiği
III. İslamiyet’in açıkça tanıtılması yolunda ilk çalışmanın gerçekleştirildiği
çıkarımlarından hangilerine ulaşılabilir?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III
Cevap: C

14. Sahabiler Peygamberimiz (s.a.v.) tarafından bizzat eğitilmiştir. Onlar Kur’an-ı Kerim’in indirilişine şahit olmuş, Kur’an-ı Kerim’i Hz. Peygamberimiz (s.a.v.) gözetiminde içlerine sindire sindire öğrenip yaşamışlardır. Bunun yanı sıra Kur’an-ı Kerim’i yazıya geçiren vahiy kâtiplerinin tamamı sahabedendir.
Buna göre,
I. Hz. Peygamber’in (s.a.v.) İslam dinini yayarken sahabeyle birlikte hareket etmesi
II. Hz. Peygamber’in (s.a.v.) İslamiyet’i çok iyi bilen bir kadro oluşturması
III. Hz. Peygamber (s.a.v.) ile sahabe arasında güvene dayalı bir ilişki kurulması
durumlarından hangilerine ulaşılabilir?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) II ve III E) I, II ve III
Cevap
: E

54
2
10
2
1
0
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.