1792 yaş antlaşması

1792 yaş antlaşması
Osmanlı devleti en büyük mücadelelerini Rus devleti ile vermiştir. Bu savaşların birçoğu da Rus devletinin sıcak denizlere inme politikası sonunda gerçekleşmiştir. aş Antlaşması tarihi, maddeleri, önemi ve sonuçları kısaca özeti nedir?

Osmanlı devleti son yıllarında doğru Rusya ile birçok savaş neden bulunmuştur. Bu savaşların birçoğu kırım hanlığının Rusların eline geçmemesi için olmaktadır. Çünkü Rus devleti oldukça önemli bir bölge olarak kırım bölgesini görmektedir. Ruslar sıcak denizlere inme politikası sonucunda en önemli basmak kırım hanlığının ele geçmesi olmaktadır.

Bu nedenleOsmanlı devleti ile sık sık mücadeleler içinde olmuştur. Tarihin bazı dönemlerinde Osmanlı devleti bünyesinde bulunana kırım hanlığı bazı zamanlarında da Ruslar tarafında alınmaktadır. Fakat son olarak yapılan Yaş Antlaşması ile Osmanlı devleti tamamen kırım umutlarından vaz geçmiştir.

Yaş antlaşması kimler arasında gerçekleştirilmiştir

Yaş Antlaşması Osmanlı devleti ile Rusya arasında yapılan bir anlaşma olarak bilinmektedir. Fakat Yaş Antlaşması görüşmelerine Kırım hanlığı da katılmıştır.

Yaş Antlaşması 1791 yılının Ağustos ayında gerçekleşen bir anlaşma olarak bilinmektedir. Bu anlaşma ile birlikte kırım bölgesi Osmanlı devletinin elinden bir daha alınmamak üzere çıkmıştır. Bu Yaş Antlaşması sürecinden önce birçok savaş ve birçok mücadele olmuştur. En son yapılan anlaşma sonucunda kırımın bağımsız bir özerk devlet olarak görülmüştür. Fakat son yapılan mücadelenin Osmanlı tarafından kayıp edilmesi ile Yaş Antlaşması imzalanmıştır.

Yaş antlaşması önemi, yaş antlaşması maddeler,, yaş antlaşması özellikleri

  • 1787-1792 Osmanlı-Rus Savaşını sona erdiren barış antlaşması.
  • Küçük Kaynarca (1774), Aynalıkavak (1779), Ticaret (1783) ve 1784’te Kırım ile Taman’ın ilhakıyla Kuban Irmağı’nın hudut tayini hakkındaki antlaşmalar yine eskisi gibi kalıyordu. Yani bu antlaşmayla Osmanlı Devleti, Kırım’ın Rusya’ya ait olduğunu kabul etmiştir.
  • Turla (Dinyester) Nehri hudut kesilerek, bunun sol tarafındaki arazi, yani Aksu ile Turla arasındaki Özi (bugün Ochakov) kalesi dahil Özi Kırı (yani Özi ve Hocabey sancakları), Ruslara terk edildi. Sağ tarafındaki memleketler, yani Bender, Akkerman, Kili, İsmail ve diğer tarafta Rusların işgalindeki kale ve şehirler Osmanlılara iade ediliyordu.
  • Boğdan Voyvodalığının borçları ve geride kalan vergileri iptal edilecek ve antlaşmadan sonraki iki yıl, her türlü vergiden muaf tutulacaktı. Af ilan edilip, isteyenler yine memleketlerine dönebileceklerdi.
  • Tiflis Hanlığına Çıldır valileri veya beyleri tarafından taarruz olunmayacaktı.
  • Kuzey Afrika’daki Garp ocakları, Rus ticaret gemilerine taarruzda bulunurlarsa, zarar tazmin edilecekti.
  • Anapa kalesi, Osmanlılara geri verildi.
  • Bu antlaşmayla gerileme dönemi sona ermiş ve dağılma devri başlamıştır.

1
0
1
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.