2011 KPSS Sınavında Hatalı Soru Varmı

2011 KPSS Sınavında Hatalı Soru Varmı
2011 KPSS 'de şimdide hatalı soru iddiaları başladı. İşte hatalı olduğu iddia edilen o sorular

İşte 7 Hatalı olduğu iddia edilen o sorular:

1- Türkçe nin 17. sorusunda 2 tane doğru yanıt var. Sorunun cevabı:”Düşüncelerini neden bizimle paylaşmıyorsun?”

"senin" ve "onun" olmak üzere iki şekilde bir anlam var ki bu yanlıştır. Kimin düşüncesi kendi düşüncelerini mi, onun düşüncelerini mi? Kimin düşüncesi belli olmayan bir cümlede anlatım bozukluğu vardır. Bu soru iptal edilmelidir.

2- Genel kültür tarih 17. soru: İstiklal Marşı sorusu. Bu sorunun cevabı olarak Milli Eğitim Bakanlığı verilmiş. Oysaki MEB 1923 yılında kurulmuş bir bakanlıktır. İstiklal Marşının yarışması olduğu zaman Maarif Vekâleti vardı. Her ne kadar bu bakanlıklar aynı görünse de akademik ölçütlere göre o günkü bakanlığın adı verilmeliydi. Böyle düşünerek yanlış yapan birçok aday vardır.

Bu soruya karşı çıkanlara şöyle derim o zaman neden “muhtesip” sorusunu soruyorsun. Senin mantığına göre “zabıta” olması lazımdı. Hâlbuki diğer sorulara da baktığımızda (sanayi-i nefise mektebi gibi) o dönemin adıyla yazılmış sorular var.

Bir testin kendi içinde tutarlı olması lazım. Ölçme ve değerlendirmeden oluşan bilirkişi heyeti bu soruyu iptal eder.

3- Genel kültür tarih 20. soru: Soruyu nerden tutarsanız tutun iptallik bir sorudur. Hem akademik olarak yanlış hem de Türk inkılâbına göre yanlış.

Soruda Türk inkılâbının Rus inkılâbından farkı soruluyor ve cevap olarak 1. öncül “belli bir ideolojiye bağlı olarak ortaya çıkma” deniliyor. (bununla Rusya’daki komünizm kastedilip Türk inkılâbının bir ideolojiye bağlı olmadığı kabul ediliyorsa o zaman 3. öncül olan “tek kişinin egemenliğine dayalı ülke idaresini değiştirme” Rusya ile ortak oluyor ki bu Türk inkılâbıyla tamamen çelişir. Soruyu diğer türlü anlasak o zaman Türk inkılâbı bir ideolojiye bağlıdır ve 2. öncüldeki başka uluslara örnek olmamıştır gibi bir sonuç ortaya çıkıyor. Bu Türk inkılâbıyla çelişir.) Bu soru kesinlikle iptal edilmedir

4- Genel kültür tarih 27. soru: Bu soru da genel kültür 17. sorudaki nedenden dolayı iptal edilmelidir. Genelkurmay Başkanlığı 1955 yılında kurulmuştur.(kaynak Wikipedia) Hâlbuki İsmet İnönü zamanında bu isimle bir unvan yoktur. Bunun yerine “Erkân-ı Harbiye-i Umumiye Reisliği” olmalıdır.

5- Genel kültür coğrafya 45.soru: Cevap olarak “dış satımda madenlerin ve endüstri ürünlerin payı artmıştır” deniliyor. Hâlbuki bu iki sektör dışında hizmet, orman vb. vardır. Yukarıdaki bilgilerden bu çıkarılamaz. Cevap e şıkkı olmalıdır. (ulusal gelir yükselmiştir.)

6-Eğitim Bilimleri 15. soru: Sorunun iki cevabı vardır. “Öğrencilerden ergen sorunlarıyla ilgili makaleler yazmaları istenir” ifadesi verilen metinle çelişir. Çünkü makale bireysel de yazılabilir. Burada bir organizasyon yoktur.

7- Eğitim Bilimleri 45. soru: Sorunun cevabı eşit aralıklı olmalıdır. Alkol düzeyi doğrudan değil bir göstergeyle (yedi adım testi) belirleniyor. Aynen zeka puanının bir testle ölçülmesi gibi.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum