2013 SBS Sınavı İptal oldu, Şimdi ne olacak?

2013 SBS Sınavı İptal oldu, Şimdi ne olacak?
2013 yılında SBS sınavına giren 1.2 milyon adayın puanı yeniden hesaplanacak. İptal kararı üzerine öğrenciler büyük şok yaşarken Bakanlık'ın saat 16:00'da açıklama yapacağı duyuruldu. Milli Eğitim Bakanlığı, İdare Mahkemesi'nin 2013 SBS sınav sonuçları ha

ŞİMDİ NE OLACAK?

Nuran ÇAKMAKÇI

Geçen yıl ilköğretim 8'inci sınıfta Seviye Belirleme Sınavı (SBS) ye giren 1.2 milyon öğrencinin puanı yeniden hesaplanabilir. Ankara 18.İdare Mahkemesi milletvekili Aydın Ayaydın adına dava açan avukatlar Burcu Aydın ve Ceylan Türkoğlu, geçtiğimiz Temmuz ayında 718 adayın puanının yanlış hesaplanması nedeniyle tercihlerinin durdurulmasını istedi. Ancak, mahkeme ancak 6 ay sonra yürütmeyi durdurdu. Oysa, bu adaylar şimdi liselerde eğitim görmeye başladı.

Davayı açan avukat Ceylan Türkoğlu, şunları söyledi:

"Geçtiğimiz Temmuz ayında 718 öğrencinin yabancı dil puanlarının hesaplanmasında hata olmuştu. Mili Eğitim Bakanlığı bu hatayı kabul etti. Ancak, sadece 718 adayın puanını yeniden hesapladı. Oysa, bu hata bütün öğrencileri ilgilendiriyor. Hepsinin puanının hesaplanması gerekiyordu. Bunun üzerine milletvekilimiz Aydın Ayaydın adına Ankara 18.İdare Mahkemesi'ne adayların tercihlerinin durdurulması için dava açtık.

Şimdi alınan karar bu tercihlerin durdurulması yönünde. Geç gelen adalet oldu. Ama bizim de haklılığımızı gösteriyor. Bu durumda dava sonuçlanmadı yargılama devam ediyor, yapılan işlemler dava sonuçlanıncaya kadar durdurmak anlamına geliyor bu dava. Ama bu karar da altı ay sonra gelecek. Mahkeme şimdi hangi yürütmeyi durduracak?

Tahmininiz davanın kabulü olabilir. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı gerekçesinde ortada açıkça hukuka aykırılık olduğunu bu yürütme kararında vurgulamıştır."

Bu karadan sonra Milli Eğitim Bakanlığı henüz bir açıklama yapmadı. Ancak, hukukçular, puanlamaların yeniden yapılabileceğini, şu anda eğitim gören bu öğrencileri büyük bir kaosun beklediği yönünde fikir bildiriyor.

AYAYDIN: "MEB, UYARILARA RAĞMEN HUKUK DIŞI KAYIT YAPTI"

CHP Milletvekili Aydın Ayaydın konuyla ilgili şöyle konuştu:

"SBS'de 718 öğrencinin yabancı sınavları başka bir cevap anahtarıyla okunduğu için MEB tarafından yanlış değerlendirildi. Sonrasında kendileri de bunu kabul etti ve yeniden değerlendirdi. Ancak 718 öğrencinin puanı değiştiğine göre sınava giren 1 milyon 112 bin öğrencinin sınav sonuç sıralamasının yeniden hesaplanması gerekiyordu. Bakanlığın bütün öğrencileri yeni puanlamaya göre sıralaması yapması gerek. Kayıtlar daha yapılmadan dava sonuçlanıncaya kadar yürütmenin durdurulması şarttı. Bana ulaşan karar göre iddialarımı mahkeme yerinde bulmuş ve hukuka aykırı işlem yapıldığı için yürütmenin durdurulmasına karar vermiş. Ancak bu durumda geçerli olmayan sonuçlara göre kayıtlar yapıldı. Bazı öğrenciler istemediği okullara yerleştirildi. Bazıları eski sonuçlara göre değerlendirme yapıldığı için yerleşemedi. Şu an tam bir kaos ortamı yaşanıyor. MEB tüm uyarılarıma rağmen geçerli olmayan liste sıralaması ise hukuk dışı kayıt yaptı. Sonucun böyle olacağını bile bile böyle yaptı. İş işten geçtikten sonra verilen bu karar bir işe yaramayacak. Aylar sonra alınan karar vicdanları yaralar. Bu saatten sonra yapılacak bir şey yok. Bakanlık kadar kararı veren İdari Mahkemesi de kararı geç verdiği için suçludur."

KONTENJANLAR MÜSAİT, AMA SORUN YAŞANABİLİR

Hatice Yılmaz(Final Dershanesi Eğitim Koordinatörü)

718 öğrencinin bir kere daha değerlendirildi ama sıralama değiştirilmedi. Açılan davadan sonra tercihler alındı, kayıtlar yapıldı karne zamanına gelindi. Bu saatten sonra yeniden değerlendirme yapılır ve ufak değişiklikler olur. Bir çocuk A okulu yerine B okuluna gittiyse, yeni yerleştirmede daha üst sırada yer alıyorsa bunlara ek hak verilebilir. Kontenjanlar müsait. Alta sırada yer alan ama okula yerleşenlerin kayıtları silinemez. Geç gelen adalet değildir. Galatasaray ve İstanbul Lisesi'nde kontenjan sorunu olabilir. Bu yıl ilk uygulaması yapılan TEOG sınavında din kültürü ve ahlak bilgisi sorularının sınavdan kaldırılması için dava açıldı. Bu davalar devam ediyor. Bunların sonuçların geç açıklanırsa sorun büyür. Öğrenciler telaşlanmasınlar gerek yok. Büyük değişiklikler olmayacağını bekliyoruz.

Kaynak:Hürriyet

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.