2013'te en az kamuda çalışan sayı kadar engelliyi işe alacağız
Bakanı Fatma Şahin, TGRT Haber Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar'ın hazırlayıp sunduğu Ankara'nın Gündemi programına konuk oldu.
Kentsel dönüşüm kapsamında yapılan konutlarda TOKİ müteahhitlerine eğitim verildiğini anlatan Şahin, "Engellinin ulaşılabilirliği açısından bakacaksın, o gözlüğü takacaksın. O gözlüğü takmazsan bu olaylar yaşanmaya devam edecek. Engelsizin engelliyle ilgili empatisini yapmadığınız sürece, bu konuda toplumsal hassasiyeti bilinci çoğaltmadığın sürece tek başına bir kurumun yapacağı da bir şey yok. Herkes üzerine düşeni yapmak durumunda" diye konuştu.
ENGELLİLERİN İSTİHDAMI
Engellilerin istihdamı konusunda son 10 yılda radikal değişimlerin yapıldığını vurgulayan Şahin, şunları kaydetti: "Türkiye Cumhuriyeti tarihinde istihdamda ayrılan pay 10 ise şu an 30 katını yerleştirmiş durumundayız. Kamuda çalışan personel çoğaldıkça yüzde 3 çalıştırmak zorunda olduğu için engelli alımındaki sayıda hızlı bir şekilde artıyor. Şu anda kamuda 23 bin boş engelli kadromuz var. 5 bin 500 engelli, yapılan sınavın ardından kamuda çalışıyor. 2013'te en az kamuda çalışan sayı kadar engelliyi işe alacağız. Hızlı bir şekilde de boş kadroyu sıfırlayacağız. 2008'de çıkardığımız istihdam paketinde engellinin özel sektörde alımını da teşvik ettik. Özel sektörde de çok olumlu bir süreç başladı."
ATAMASI YAPILAMAYAN ÖĞRETMENLERİN DURUMUBakan Şahin, eğitimdeki bölgesel dağıtımı azaltmak, eğitimdeki temel ihtiyaç olan öğretmen açığını gidermek hem de ailelerin dağılmadan, parçalanmadan kalacak modelleri çok önemsediğini belirterek, "Benim birinci derecede görevim ailelerin parçalanmaması sağlamak. Aile, bir arada kalabilmektir. Milli Eğitim Bakanımızın ve Başbakanımızın da bu konudaki hassasiyeti benimkinden farklı değil. O yüzden 4-B'de düzenlemeler yapıldı. 4-B aslında çakılı kadroydu. En baştan kabul edersiniz. Ama buna rağmen ailelerdeki parçalanmadan dolayı ciddi manada birleştirmeler yapıldı" diye konuştu. Bir denge içerisinde sürecin götürülmeye çalışıldığını söyleyen Şahin, "Bakanlığımız mümkün olduğu kadar aileleri birleştirmeye çalışıyor. Sürekli bu bakış açısıyla da yönetmelikleri, mevzuatları değiştiriyoruz. Biraz sabır. Alileri bölmeden eğitim problemini çözeceğiz. Çocukların eğitilmesi ve ailelerin birleştirilmesi noktasında Milli Eğitim Bakanlığı çalışıyor, biz de her türlü desteği veriyoruz. Biz de alilerin yanındayız. Bu konuda kimse tereddüt etmesin" dedi.
YAŞ MAĞDURU KADINLAR
Kademeli Yaş Yasası ile 1999 yılında işe başlayan kadınların mağdur olmasıyla ilgili Şahin, "Bu önemli bir konu. Çalışma Bakanlığı ile birlikte buradaki sayı ne? Toplam maliyeti ne? Birlikte ne yapabiliriz? Bu konuyla ilgili çalışmamız var. İnşallah onlara da olumlu bir cevap vereceğiz" dedi. DOĞUM İZNİNİN SÜRESİ Doğum izninin artırılmasıyla ilgili kararın Bakanlar Kurulu'ndan çıktığını kaydeden Bakan Şahin, "Biz hem kariyer hem çocuk diyoruz. Kadını, istihdamın, kalkınmanın bir parçası yapalım diyoruz. Aynı zamanda Başbakanımızın 'en az 3 çocuk' dediği devlet politikası var. Bizim en büyük gücümüz beşeri sermayedir. Bizim petrolümüz de doğalgazımız da yetişmiş genç nüfustur. Bunu yaparken hem kadının statüsünü yükseltmek hem de evde annelik görevini yerine getirebilmesi için desteklememiz gerekiyor. Bu konuyla ilgili değişik ülkelerin modellerini inceledik. Doğum öncesi 8 hafta kalsın ama doğum sonrası 8 haftayı 16 haftaya çıkaralım dedik. Ama konuyla ilgili, 'Siz kadına dair izinleri arttırdığınız zaman kadının istihdamdan çekilmesini sağlarsınız. Çünkü bu sefer işveren kadın almayı tercih etmez' şeklinde görüş var. Bunun üzerine konuyu raporlamaya çalışıyoruz, etki analizini çıkarıyoruz. Hakikaten böyleyse iyi bir şey yapmak isterken kötü bir şey yapmayalım" şeklinde konuştu.
Kaynak:Memurlar.Net
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.