2014 DGS Matematik sınavı nasıldı?DGS matematik sınavı yorumları

2014 DGS Matematik sınavı nasıldı?DGS matematik sınavı yorumları
2014 DGS Matematik sınavı nasıldı?DGS matematik sınavı yorumları

2014 DGS Dikey Geçiş Sınavı yapıldı. 2014 DGS soruları cevapları sabırsızlıkla bekleniyor. OSYM 2014 DGS soruları cevapları OSYM Başkanlığı tarafından yayınlanıp yayınlanmayacağı merak ediliyor.

2014 DGS MATEMATİK SORULARI CEVAPLARI YORUMLARINIZI BEKLİYORUZ.

2014 DGS sınavından çıkan öğrenciler 2014 Dikey Geçiş sınavı sorularının OSYM'den ne zaman yayınlanacağını merak ediyor. Fakat OSYM bu sene aldığı kararlar ile sınav sorularının sadece yüzde 20'sini yayınlamaktadır. 2014 DGS sınavı soruları cevapları yayınlanacağınıda kesin değil. OSYM hangi sınavın sorularını cevaplarını açıkayacağını daha önceden bildirmemektedir.

2014 DGS sınavı soruları cevapları hakkında yorumlarınızı bekliyoruz.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçişlerde uygulanacak esasları belirledi.

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümleri uyarınca, kurum içi ve kurumlar arası yatay geçiş işlemleri devam ediyor.

Yönetmelik uyarınca, merkezi sınav puanıyla yapılan yatay geçişlerde, uygulanacak esaslara ilişkin 8 Temmuz'da gerçekleştirilen Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında karar alındı. 

Karara göre, 2014-2015 eğitim öğretim yılından itibaren uygulanmak üzere, yatay geçişlerde öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanlarının başka bir diploma programının girdiği yıldaki taban puanına eşit veya yüksek olması gerekecek. Örneğin, İşletme (puan türü TM1) programında kayıtlı bir öğrenci merkezi yerleştirme puanları arasında MF4 puanı varsa ve bu öğrencinin MF4 puanının geçmek istediği İnşaat Mühendisliği programının taban puanına eşit veya yüksek ise uygulama esasları çerçevesinde yatay geçiş yapabilecek.

2014-2015 eğitim öğretim döneminden önce yükseköğretim kurumlarında kayıtlı olan hazırlık sınıfı, ara sınıflar ve son sınıf dahil olmak üzere öğrenciler, yatay geçiş hakkından yararlanabilecek. Bu durumdaki adayların intibakı ilgili kurullar tarafından yapılacak.

Yükseköğretim kurumlarındaki her bir diploma programının hazırlık sınıfı dahil her bir sınıfı için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi kılavuzlarında öngörülen öğrenci kontenjanının yüzde 30'u kadar yıllık kontenjan ayrılacak.

Üniversitelerin, ayrıca bir kontenjan ilan etmesi gerekmeyecek. Başvurular her yıl eğitim öğretim dönemi başlamadan önce yapılacak ve bahar döneminde başvuru alınmayacak.

Her eğitim öğretim dönemi için başvurular, ağustosun 30'una kadar alınacak ve başvuruların değerlendirme işlemleri eylülün 15’ine kadar bitirilecek. Kayıtlar da eylül sonuna kadar gerçekleştirilecek. 

Bir programa başvuran öğrenci sayısının, başvurunun yapıldığı yıl için ÖSYM Kılavuzu'nda yayımlanan kontenjanın yüzde 30'unu geçmemesi durumunda, adayların kayıtları yapılacak, başvuran aday sayısının kontenjandan fazla olması durumunda ÖSYM puanı en yüksek adaydan başlamak üzere kontenjan kadar adayın kaydı gerçekleştirilecek.

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile yerleşen öğrencilerin, sadece ilgili yıldaki DGS Kılavuzu'nda öğrencinin önlisans alanı ile tercih edebileceği yerler ve DGS Puanı dikkate alınarak geçişleri sağlanacak. 

Yükseköğretim kurumlarındaki Mesleki ve Teknik Orta Öğretim Kurumları (MTOK) programlarını sadece mesleki ve teknik eğitim mezunları tercih edebilecek. Bu programlara kayıtlı öğrenciler, ilgili yılın ÖSYS Kılavuzu'nda yer alan tercih edebilecekleri ve yerleşebilecekleri programlar için başvurabilecek.

 

-Sınavsız geçişten yararlananlar

Sınavsız geçişten yararlanarak yerleşen öğrenciler de yatay geçiş yapabilecek.

 Yatay geçiş için başvuran öğrencilerin, ÖSYS Kılavuzu'nda programa kayıt olabilmeleri için aranan özel koşulların bulunması halinde, bu koşulları sağlamaları gerekecek.

Öğrencinin geçmek istediği diploma programına, öğrencinin halen öğrenim görmekte olduğu diploma programına kayıt yaptırdığı yılda, öğrenci kabul edilmemişse diploma programının merkezi yerleştirme taban puanı oluşmadığından geçiş yapılamayacak.

Öğretim dili Türkçe programdan tamamen veya kısmen yabancı dilde eğitim yapan programlara geçişte, öğrencinin yabancı dil şartını sağlaması gerekecek. Hazırlık sınıfında veya birinci sınıfta geçiş yapmak isteyen öğrenciler, yabancı dil şartını sağlamaması durumunda yabancı dil hazırlık eğitimi alacak.

Başvuruların değerlendirilmesinde sadece öğrencinin kayıtlı olduğu programa yerleştiği yıldaki ÖSYM yerleştirme puanları dikkate alınacak, başarı gibi şartlar aranmayacak. 

Öğrenciler, sadece bir defa yatay geçiş yapabilecek. Ancak, yatay geçiş yapan öğrencileri, ÖSYS merkezi yerleştirme sonucu kayıt hakkı kazandıkları yükseköğretim kurumuna daha sonraki başvuru tarihlerinde geri dönebilecek.

DGS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK

2014 DGS sınavından çıkan öğrenciler 2014 DGS dikey geçiş sınavı sonuçları ne zaman açıklanabileceğine dair bilgi aramaktadır.

2014 DGS sonuçları ne zaman açıklanacağı konusunda resmi bir açıklama bulunmamaktadır. OSYM Başkanlığı sınav sonuçlarının önceden açıklanacağı tarihi belirtmemektedir. Sadece OSYM 2014 DGS sonuçlarının açıklancağı gün saatini açıklamaktadır. Haber 3 olarak geçen seneye göre bir kyaslama yaptık. Geçen sene DGS sonuçları tam 13 günde açıklandığını görmekteyiz.(21 Temmuz-3 ağustos)

2014 DGS sonuçları açıklanma tarihi haber3 olarak tahminimiz 1 Ağustos 2014 'tür. 2014 DGS sınavı hakkında görüşlerinizi bekliyoruz.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.