2014’ten sonra ülkemizde ne tür bir nüfus politikası benimsenmiştir

2014’ten sonra ülkemizde ne tür bir nüfus politikası benimsenmiştir
2014’ten sonra ülkemizde ne tür bir nüfus politikası benimsenmiştir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ülkemizde cumhuriyetin kurulduğu günden itibaren birçok sebeple nüfus artış ve azalış araştırmaları yapılmış ve buna göre politik, siyasi, sosyal, ekonomik planlamalar yapılmıştır. Ülkemizde daha çok nüfusun artması için çeşitli nüfus ve aile planlamalarına yer verilmiştir.

2014’ten sonra ülkemizde değişen nüfus yapısının cinsiyet veri tabanlı olarak daha çok eğitim ve sosyal ihtiyaçlar dahilinde istihdam odaklı ele alınması ve buna göre aile planlamasının yapılmasının gerçekleştirilmesiyle, nüfusun artışına yönelik hamleler yapılması olarak belirlenmiştir. Nüfus planlamaları bu bakımdan bizim ülkemizde nüfusu daha çok arttırıcı yönde olmuştur. Ülkemizde nüfus artışı yaşanmaktadır.

Onuncu Beş Yıllık Kalkınma Planı’nda belirlenen başlıca nüfus politikaları şu şekilde belirlenmiştir:

  • Genç ve dinamik nüfus yapısının korunması ve doğurganlıktaki hızlı düşüşün önüne geçilebilmesi için kadınlara yönelik iş ve aile yaşamını uyumlaştırıcı nitelikte uygulamalar ile çalışanlar için doğuma bağlı izin ve haklar geliştirilecek, kreşler teşvik edilecek, esnek çalışma imkânları sağlanacaktır.
  • Artan yaşlı nüfusun aktif bir hayat sürmesi, sağlıklı ve güvenli yaşam şartlarına erişimi sağlanacak, toplumda kuşaklar arası dayanışma güçlendirilecektir.
  • Nüfusa ilişkin kayıt sistemleri; doğum, ölüm, iç ve dış göçe ilişkin verilerin güncel olarak takip edilmesine imkân verecek şekilde geliştirilecektir.
  • Ülkenin ekonomik ve sosyal yapısını destekleyecek şekilde seçici bir yaklaşımla nitelikli yabancı iş gücü artırılacak ve yabancı kaçak işçi sayısı azaltılacaktır.
  • Yurt dışındaki vatandaşlarımızın sorunlarının çözümüne yönelik faaliyetler çeşitlendirilecek ve ülkemizle bağları güçlendirilecektir.
  • Ülkemize yurtdışından gelen göçmen, uluslararası korumaya muhtaç olanlar, kaçak işçiler ve transit geçiş yapanlara ilişkin etkin bir izleme ve takip sistemi oluşturulacak ve uluslararası koruma statüsü tanınan kişilerin ülkeye uyumu desteklenecektir.

208
154
37
41
21
22
110
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.