2020 YKS Tablo 3 ve Tablo 4'deki Koşul ve Açıklamalar

2020 YKS Tablo 3 ve Tablo 4'deki Koşul ve Açıklamalar
Tablo 3 ve Tablo 4'te Yer Alan Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları 2 kısım halinde düzenlenmiştir.

TABLO 3 VE TABLO 4'TE YER ALAN YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARININ KOŞUL VE AÇIKLAMALARI (1. KISIM KOŞULLAR)

Yükseköğretim programları ile ilgili bazı özel koşul ve açıklamalara bu kılavuzda özet olarak yer verilmiştir. Adaylar, öğretim sırasında ödenecek olan ücretler, harçlar, burslar, burs devam koşulları, barınma, zorunlu hizmet, staj vb. bilgileri ilgili Üniversitelerden edinebileceklerdir. Adayların, tercihlerini belirlemeden önce tercih etmek istediği programların bulunduğu üniversitelerin internet sayfasında yer alan bilgileri dikkatle incelemeleri, koşullarla ilgili üniversitelerden ayrıntılı bilgi almaları yararlarına olacaktır. Bu koşulların uygulanması ile ilgili ÖSYM'nin sorumluluğu bulunmamaktadır. Tablo 3 ve Tablo 4'te Yer Alan Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları 2 kısım halinde düzenlenmiştir.

1. Kısım'da yer alan koşullar, adayların ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde bulunan bilgileri doğrultusunda bilgisayar tarafından kısmen veya tamamen kontrol edilerek (yaş, uyruk, cinsiyet, okul türü vb.) yerleştirme işlemi yapılacaktır.

2. Kısım'da yer alan koşullar, yerleştirme işleminde ÖSYM tarafından dikkate alınmayacak koşullardır. Bu koşulların uygulanması ilgili kurumlar tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu koşulların uygulanmasında ÖSYM'nin sorumluluğu bulunmaz. Tercih edeceğiniz programlara ait özel koşul ve açıklamaları dikkatlice inceleyiniz.

2020-Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunun sayfa 436 ile 480 sayfaları arasındaki açıklamalarına buradan ulaşabilirsiniz.

Bk. 1 Bir mesleğe yönelik program uygulayan lise veya dengi meslek okulu çıkışlı adayların bu programla ilgili tercihlerini belirlemeden önce Tablo-6'yı dikkatle incelemeleri gerekir.
Bk. 5 Tıp programlarına; programın, yerleştirme puan türünde başarı sırası 50 bininci sırada olan adayın yerleştirme puanının altında yerleştirme puanına sahip adaylar yerleştirilmeyecektir. Bu şartı sağlamayan adaylar ilgili programı tercih edemeyeceklerdir. Bu şartı sağlayamayan adayların, tercih yapmış olsalar bile ilgili tercihleri yerleştirme işlemine alınmayacaktır (Okul birincisi kontenjanları dâhil.).
Bk. 6 Bu programa alınacak öğrencilerin, sürücü belgesi almaya engel olmayan bir beden yapısı ve ruh sağlığa sahip olduklarını belgeleyen rapor almaları; kurtarma, taşıma işlerinde yeterli vücut yapısı ve gücüne sahip olmaları; öğretim programı gereği ikinci sınıfta araç kullanmalarının zorunlu olması nedeniyle 30 Eylül 2020 tarihi itibarıyla 17 yaşını tamamlamış olmaları gerekir.
Bk. 7 Bu programa başvurabilmek için yükseköğretim kurumunun aradığı bütün koşullara ek olarak; en fazla 22 yaşında olmak (1998 ve daha yukarı doğumlular); vücut yapısı düzgün olmak; vücudunun herhangi bir yerinde dikkati çeken, çirkinlik yapan yara, yanık, leke, frengi ve cilt hastalığından iz bulunmamak; astım, bronşit, epilepsi, nefes darlığı, renk körlüğü, kekemelik, sağırlık vb. gibi biyolojik bozukluğu olmamak; bayılma, histeri, marazi çarpıntı ve benzeri psikolojik ve sinirsel hastalıklardan herhangi birine yakalanmış olmamak; herhangi bir okuldan disiplin cezası ile uzaklaştırılmış olmamak; 1,65 m'den uzun olmak; boy uzunluğunun santimetre olarak ifade edilen değerinin son iki rakamından en çok 5 fazla veya 15 noksan kilo ağırlıkta olmak gerekir. Kayıt sırasında Meslek Yüksekokulunca öngörülen sağlık koşullarına uygunluğunu üniversitenin hastanesinden alınacak sağlık kurulu raporu ile belgelemek gerekir. Bu programa kayıt olacak öğrenciler okulun vereceği üniformayı giymek zorundadır.
Bk. 10 Hukuk programlarına; programın, yerleştirme puan türünde başarı sırası 125 bininci sırada olan adayın yerleştirme puanının altında yerleştirme puanına sahip adaylar yerleştirilmeyecektir. Bu şartı sağlamayan adaylar ilgili programı tercih edemeyeceklerdir. Bu şartı sağlayamayan adayların,
tercih yapmış olsalar bile ilgili tercihleri yerleştirme işlemine alınmayacaktır (Okul birincisi kontenjanları dâhil.).
Bk. 13 Mimarlık programlarına programın yerleştirme puan türünde başarı sırası 250 bininci sırada olan adayın yerleştirme puanının altında yerleştirme puanına sahip adaylar yerleştirilmeyecektir. Bu şartı sağlamayan adaylar ilgili programı tercih edemeyeceklerdir. Bu şartı sağlayamayan adayların, tercih yapmış olsalar bile ilgili tercihleri yerleştirme işlemine alınmayacaktır. (Okul birincisi kontenjanları dâhil).
Bk. 16 Mühendislik programlarına (Orman, Ziraat, Su Ürünleri/Su Bilimleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dâhil.); programın, yerleştirme puan türünde başarı sırası 300 bininci sırada olan adayın yerleştirme puanının altında yerleştirme puanına sahip adaylar yerleştirilmeyecektir (Ek puansız yerleştirme puanının başarı sırası dikkate alınır.). Bu şartı sağlamayan adaylar ilgili programı tercih edemeyeceklerdir. Bu şartı sağlayamayan adayların, tercih yapmış olsalar bile ilgili tercihleri yerleştirme işlemine alınmayacaktır (Okul birincisi kontenjanları dâhil.).
Bk. 24 Öğretmenlik programlarına (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programı dâhil.); programın, yerleştirme puan türünde başarı sırası 300 bininci sırada olan adayın yerleştirme puanının altında yerleştirme puanına sahip adaylar yerleştirilmeyecektir (Ek puansız yerleştirme puanının başarı sırası dikkate alınır.). Bu şartı sağlamayan adaylar ilgili programı tercih edemeyeceklerdir. Bu şartı sağlayamayan adayların, tercih yapmış olsalar bile ilgili tercihleri yerleştirme işlemine alınmayacaktır (Okul birincisi kontenjanları dâhil.).

Bk. 25 Diş Hekimliği programlarına; programın, yerleştirme puan türünde başarı sırası 80 bininci sırada olan adayın yerleştirme puanının altında yerleştirme puanına sahip adaylar yerleştirilmeyecektir. Bu şartı sağlamayan adaylar ilgili programı tercih edemeyeceklerdir. Bu şartı sağlayamayan adayların, tercih yapmış olsalar bile ilgili tercihleri yerleştirme işlemine alınmayacaktır (Okul birincisi kontenjanları dâhil.).
Bk. 26 Eczacılık programlarına; programın, yerleştirme puan türünde başarı sırası 100 bininci sırada olan adayın yerleştirme puanının altında yerleştirme
puanına sahip adaylar yerleştirilmeyecektir. Bu şartı sağlamayan adaylar ilgili programı tercih edemeyeceklerdir. Bu şartı sağlayamayan adayların, tercih yapmış olsalar bile ilgili tercihleri yerleştirme işlemine alınmayacaktır (Okul birincisi kontenjanları dâhil.).
Bk. 30 Bu koşulun içeriği, kılavuzun ileri sayfalarında "İçişleri Bakanlığı Adına Sağlık Bilimleri Üniversitesinde Öğrenim Göreceklerin Dikkatine" başlıklı duyuruda yer almaktadır. Adayların bu duyuru metnindeki başvuru koşullarını dikkatlice inceleyerek tercihlerini yapmaları gerekmektedir. Başvuru koşullarından herhangi birine durumunun uymadığı tespit edilen adaylar, başvuruları alınmış veya programa yerleştirilmiş olsalar bile bu durumdan doğabilecek hiçbir haktan yararlanamayacaklardır.
Bk. 39 Bu programa başvurabilmek için T.C. vatandaşı olmak; 1 Ocak 1999 veya sonrası bir tarihte doğmuş olmak (Yaş düzeltmesi kabul edilmeyecektir.), boy uzunluğunun en az 165 cm., en çok 190 cm. olması, boy uzunluğunun santimetre olarak ifade edilen değerinin son iki rakamından en çok 7 fazla veya 15 noksan kilo ağırlıkta olmak; dilinde kekemelik, pelteklik ve tutukluk bulunmaması gerekir.
Bk. 40 Teknoloji Fakülteleri, Turizm Fakülteleri ile Sanat ve Tasarım Fakültelerinin M.T.O.K. kontenjanlarını tercih edecek adayların, Tablo 6B.2'yi dikkatlice incelemeleri gerekir.
Teknoloji Fakültelerinin / Sanat ve Tasarım Fakültelerinin / Turizm Fakültelerinin mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları mezunları için ayrılan kontenjanlarına (M.T.O.K.), mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının Tablo 6B.2'de belirtilen alan/dallarından mezun olan/olacak adaylar öncelikli olarak yerleştirilecektir. (M.T.O.K.) kontenjanlarının boş kalması durumunda diğer ortaöğretim kurumlarının diğer alan/dallarından mezun olan/olacak adaylar da tercih ettikleri takdirde bu kontenjanlara yerleştirileceklerdir.
Bk. 54 Bu programa başvurabilmek için yükseköğretim kurumunun aradığı bütün koşullara ek olarak; TC vatandaşı olmak; boyu erkek öğrencilerde 1,65 m'den, kız öğrencilerde 1,56 m'den kısa olmamak; boy uzunluğunun santimetre olarak ifade edilen değerinin son iki rakamından en çok 5 fazla veya 15 noksan kilo ağırlıkta olmak ve kayıt yaptıracak öğrenci adaylarının normal sağlık raporu yerine Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü'nden
"Gemiadamı Sağlık Yoklama Belgesi" ibaresi bulunan sağlık raporu almak, dilinde kekemelik, pelteklik, tutukluk bulunmamak, yapılacak mülâkat ve beden eğitimi sınavında başarılı olmak gerekir.
Bk. 65 Bu programa yalnız erkek öğrenciler alınacaktır.
Bk. 77 Yabancı dil sınavına İngilizceden girmek zorunludur.
Bk. 78 Bu programa yalnız kız öğrenciler alınacaktır.
Bk. 80 Bu programa kayıt için konuşma, işitme ve görme engeli bulunmaması gerekir.
Bk. 82 Yabancı dil sınavına Almancadan girmek zorunludur.
Bk. 84 Yabancı dil sınavına Fransızca'dan girmek zorunludur.
Bk. 90 Programın "KKTC Uyruklu" kontenjanı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin ihtiyaç alanları kapsamında KKTC uyruklu adaylar için Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yükseköğretim kurumları bünyesinde ayrılan kontenjanlardır. KKTC Uyruklu kontenjanlarından; KKTC Liselerinden mezun, KKTC'de ikamet eden, KKTC uyruklu (çift uyruklular dahil) olanlar ile ilk, orta ve lise eğitimlerini KKTC'de görmüş KKTC'de ikamet eden ve uyruğu sadece T.C. olanlar yararlanacaklardır. Söz konusu aday listeleri, T.C. Lefkoşa Büyükelçiliği'nin uygun görüşüyle Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına iletilmesi halinde işleme alınacaktır. Programlara; YÖK ile KKTC Milli Eğitim Bakanlığı arasında varılan mutabakat kapsamında yerleştirme yapılacaktır. Bu programın burs ile ilgili koşulları ilgili üniversitenin yetkisindedir. Program koşullarında burs verileceğinin yazılı olması bursla ilgili adaya bir hak kazandırmaz.
Bk. 93 YKS'ye işitme engelli olarak başvuran adaylardan bu programı tercih edeceklerin her iki kulakta sensorineural işitme kaybı olduğuna ve iyi işiten kulakta en az 50 desibel işitme kaybı olduğuna dair Sağlık Kurulu Raporu ve safton odyogramı bulunmalıdır. Adayların, bu programı tercih
edebilmeleri için TYT puan türünde 120 ve daha yukarı puan almış olmaları yeterlidir. Bir yıl süre ile Temel Türkçe Hazırlık Sınıfı programı uygulanır. Hazırlık Sınıfı öğretim süresi sütununda gösterilen yıllara dâhil değildir. Temel Türkçe Hazırlık Muafiyet Sınavını başaranlar doğrudan birinci sınıfa alınırlar. Bu programın Hazırlık Sınıfında başarısız olan öğrencilere iki yarıyıl ek süre verilir.Bu süreler sonunda başarısız olan öğrenciye azami öğretim süresi boyunca muafiyet sınavlarına giriş hakkı verilir.
Bk. 113 Bu programa başvurabilmek için yükseköğretim kurumunun aradığı bütün koşullara ek olarak; TC. vatandaşı olmak, 1 Ocak 2020 tarihi itibarıyla 22 yaşından gün almamış olmak (tashih yaşı kabul edilmez) erkek adaylarda 1,65 m'den, kız adaylarda 1,60 m'den, kısa olmamak; boy uzunluğunun santimetre olarak ifade edilen değerinin son iki rakamından en çok 5 kilo fazla veya 15 kilo noksan ağırlıkta olmak, kayıt yaptıracak öğrenci adaylarının normal sağlık raporu yerine Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü'nden "Gemiadamı Sağlık Yoklama Belgesi" ve "Gemi Adamı Olur” ibaresi taşıyan sağlık raporunu almak; dilinde kekemelik, pelteklik, tutukluk bulunmamak; yapılacak mülakat ve beden eğitimi sınavında başarılı olmak gerekmektedir.
Bk. 127 Yabancı Dil Sınavına Almanca, Fransızca veya İngilizce dillerinin birinden girmek zorunludur.
Bk. 140 Bu programa başvurabilmek için yükseköğretim kurumunun aradığı bütün koşullara ek olarak; 1 Temmuz 2020 tarihi itibarıyla 23 yaşından gün almamış olmak (tashih yaşı kabul edilmez); reşit olmayanlar için veli göstermek; erkek adaylarda 1,66 m'den, kız adaylarda 1.60 m'den uzun olmak; beden kütle endeksi testi sonucunun 18,5 / 29.9 aralığında olması gerekmektedir. Sağlık durumunun denizciliğe elverişli olduğunu belgeleyen, kayıt yaptıracak öğrenci adaylarının normal sağlık raporu yerine Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü'nden "Gemiadamı Sağlık Yoklama Belgesi" alması gerekir. Adayların bu belgeyi yapılacak olan mülakat ve beden yeterliliği testinden önce sınav komisyonlarına ibraz etmeleri, ön kayıt da yapılacak mülakat ve beden yeterliliği testinde başarılı olmaları, Gemi Adamları ve Kılavuzu Kaptanlar Yönetmeliğinin gemi adamı olabilme şartları ile ilgili yasal koşulu sağlamaları gerekmektedir. Bu programa kayıt olan öğrenciler, Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Deniz Bilimleri, Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü öğrenci kıyafet yönergesine uygun Üniformayı Hazırlık Sınıfından sonra giymek zorunda olup eğitim ast-üst ilişkileri içinde gerçekleştirilir. Üniforma giyinildiğinde vücudunun görünür yerlerinde dövme bulunmaması gerekmektedir. Üniformalarının temini öğrenciye aittir.
Bk. 154 Bu koşulun içeriği, kılavuzun ileri sayfalarında "Milli Savunma Bakanlığı Adına Sağlık Bilimleri Üniversitesinde Öğrenim Göreceklerin Dikkatine" başlıklı duyuruda yer almaktadır. Adayların bu duyuru metnindeki başvuru koşullarını dikkatlice inceleyerek tercihlerini yapmaları gerekmektedir. Başvuru koşullarından herhangi birine durumunun uymadığı tespit edilen adaylar, başvuruları alınmış veya programa yerleştirilmiş olsalar bile bu durumdan doğabilecek hiçbir haktan yararlanamayacaklardır.
Bk. 158 Yabancı Dil Sınavına Fransızca veya İngilizce’den girmek zorunludur.
Bk. 163 Yabancı Dil Sınavına; Almanca, Fransızca, Arapça, Rusça veya İngilizce dillerinin herhangi birinden girmek gerekir.
Bk. 195 Bu programa başvurabilmek için yükseköğretim kurumunun belirlediği ön koşullara ek olarak; TC vatandaşı olmak, kayıt yaptıracak öğrenci
adaylarının normal sağlık raporu yerine Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü'nden "Gemiadamı Sağlık Yoklama Belgesi" almış olmak gerekir.
Bk. 216 Bu programı tercih edebilmek için adayların ilgili yerleştirme puanının en az 315 olması gerekmektedir.

Kaynak:Eğitim Sistem

2
2
0
0
0
1
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.