252 Bin 780 Öğrenci Zorunlu Tercih Yapacak

252 Bin 780 Öğrenci Zorunlu Tercih Yapacak
Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan Türk, SBS’yle öğrenci alan okulların kontenjanlarının arttırıldığını açıkladı ama eğitimciler kaygılı.

Eğitimcilere göre sınavla istediği okula yerleşemeyen öğrenciler, zorunlu olarak ya meslek lisesini ya da özel okulu tercih edecek.







Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçlarının hatalı açıklanmasının yankısı sürerken, şimdi de kontenjanlarla ilgili tartışma başladı. Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, kontenjan sıkıntısı olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Kontenjan yokluğu gibi sebeplerle mesleki teknik eğitim içerisinde olmak istemeyen bir öğrenciyi burada okumaya zorlamak, eğitim-öğretim anlayışlarıyla taban tabana zıttır. Böyle bir durum binlerce öğrencinin mutsuz, iştahsız olmasına ve istemediği bir okulda bulunmak zorunda kalacağı için motivasyonunun düşmesine, başarısının azalmasına neden olur. Tabii burada mesleki teknik eğitime gitmek istemeyen ama akademik liselerde kendisine yer bulamayan öğrencilerin anne- babalarını da düşünmek gerekiyor. Çocuklarını özel okullara göndermek için yokluğu, yoksulluğu da göze alan ailelerin çok ciddi bir maddi sıkıntı içerisine düşebilecekleri de açıktır. Belki birçok öğrencinin açık liseyi tercih etmesi rahatlatıcı bir sonuç ortaya çıkarabilir ama bu da bizim doğru bulduğumuz bir eğitim şekli değil.” Eğitim-Sen Basın Sekreteri Tuğrul Culfa da zorunlu olarak meslek lisesine ya da özel okula gidecek öğrenci sayısının daha fazla olacağını savunarak, şöyle konuştu: “Sınava girip de meslek liseleri dahil olmak üzere fen, Anadolu, güzel sanatlar, polis koleji gibi okullara girecek öğrenci sayısı, şu andaki bakanlığın okul türleri gözönünde bulundurulduğunda 620 bin oluyor.

Sayıları fazla

Geçen yıl 120 bin çocuk açık liseye kayıt yaptırdı. SBS’ye giren 1 milyon 112 bin 604 öğrenciden 620 binini çıkardığımızda, yaklaşık 500 bin civarında öğrenci zorunlu olarak meslek lisesi, açık lise veya özel okulları tercih etmek zorunda bırakılıyor. Maddi gücü olanlar çocuklarını daha iyi bir eğitim almaları için özel okula gönderecek. Dar gelirli ailelerin çocukları da zorunlu olarak meslek liselerini tercih edecek. Bazıları da açık liseleri tercih edecek. Bu sonuç örgün eğitimdeki okullaşma oranını da düşürecek.”

252 bin 780 öğrenci zorunlu tercih yapacak

Eğitim sendikalarından alınan bilgiye göre 2012-2013 eğitim öğretim yılının başında halk arasında düz lise olarak bilinen genel liseler, Anadolu, fen, sosyal bilimler ve Anadolu öğretmen liselerinin 9’uncu sınıflarına kayıt yaptıran öğrenci sayısı 616 bin 652 oldu. Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan Türk’ün açıklamalarına göre SBS ile Anadolu, fen, sosyal bilimler ve Anadolu öğretmen liselerine geçen yıl 271 bin 578 öğrenci yerleşti. 2013-2014 eğitim öğretim yılı başında ise SBS ile Anadolu, sosyal bilimler, Anadolu öğretmen ve fen liselerinin 9’uncu sınıflarına kayıt yaptıracak öğrenci sayısı 363 bin 872 olacak. Geriye kalan 252 bin 780 öğrenci ise zorunlu olarak ya meslek lisesini ya da özel okulları tercih edecek.

Yüzde 30 arttı

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan Türk, geçen hafta SBS sonuçlarına göre öğrenci alan okulların kontenjanlarının yüzde 30 arttırıldığını açıkladı. Türk’ün verdiği bilgiye göre geçen yıl fen liselerinin 9’uncu sınıf kontenjanı 12 bin 376 iken, 2013-2014 eğitim-öğretim yılında bu sayı 15 bin 780’e, Anadolu liselerinin 9’uncu sınıf kontenjanı 226 bin 900’den 314 bin 110’a, Anadolu öğretmen liselerinin kontenjanı 29 bin 780’den 31 bin 200’e, sosyal bilimler liselerinin kontenjanı 2 bin 522’den 2 bin 782’ye, Anadolu imam hatip liselerinin kontenjanı 42 bin 144’ten 64 bin 170’e, Anadolu türü mesleki teknik eğitim okullarının kontenjanı ise 139 bin 513’ten 184 bin 707’ye çıkarıldı.

Kaynak:Hürriyet

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.