4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 51 Cevapları Sözcü Yayınları

4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 51 Cevapları Sözcü Yayınları
4. Sınıf Sözcü Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 51 Etkinlik Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Etkinlik

Etkinliğin Amacı

Kuvvetin cisimlerin şekli üzerindeki etkilerini fark etmek. Cisimlerde meydana gelen şekil değişikliklerinin kalıcı mı yoksa geçici mi olduğunu göstermek.

Neler Kullanacağız?

Oyun hamuru, paket lastiği, sünger, sarmal yay, taş, kâğıt, kumaş parçası, fındık / fıstık / ceviz, çekiç.

Nasıl Yapacağız?

1. Malzemelerimizi hazırlayalım. Kullanacağımız cisimlere sıkma, bükme, germe, vurma gibi farklı şekillerde kuvvet uygulayalım.
2. Cisimler üzerinde şekil değişiklikleri meydana gelip gelmediğini gözlemleyelim (1 ve 2 numaralı fotoğraflar).
3. Cisimlere uyguladığımız kuvveti ortadan kaldıralım ve cisimlerin şekillerinin eski hâllerine dönüp dönmediğini gözlemleyelim.

Etkinlik sonuçlarımıza göre aşağıdaki soruları cevaplayalım.

1. Hangi maddelerin şekli değişti?
Cevap
: Oyun hamuru, paket lastiği, sünger, kumaş parçası, ve fındık/fıstık/ceviz şekil değiştirmiş olabilir.

2. Bu maddelerin şekil değiştirmesinin sebebi ne olabilir?
Cevap: Bu maddelerin şekil değiştirmesinin sebebi, üzerlerine uygulanan kuvvetlerdir. Kuvvet, cisimlerin şeklini değiştirebilir.

3. Şekli değişen maddelerden hangileri uyguladığımız kuvvet ortadan kalktıktan sonra tekrar başlangıçtaki durumuna döndü? Bunun nedeni ne olabilir?
Cevap
: Şekli değişen maddelerden oyun hamuru, sünger ve kumaş parçası gibi elastik maddeler uygulanan kuvvet ortadan kalktıktan sonra tekrar başlangıçtaki durumlarına dönebilir. Bunun nedeni bu maddelerin elastik olmalarıdır, yani uygulanan kuvvet sonrasında eski şekillerine geri dönebilirler. Diğer maddeler, örneğin paket lastiği veya fındık/fıstık/ceviz gibi sert maddeler, kalıcı şekil değişikliklerine uğrayabilirler ve eski haline dönemezler.

1
0
0
0
0
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.