4. Sınıf İnsan Hakları Ders Kitabı Sayfa 54-55-56-57 Cevapları Hecce Yayıncılık

4. Sınıf İnsan Hakları Ders Kitabı Sayfa 54-55-56-57 Cevapları Hecce Yayıncılık
4. Sınıf Hecce Yayıncılık İnsan Hakları Ders Kitabı Sayfa 54, 55, 56, 57 3. Ünite Değerlendirme Çalışmaları Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

4. Sınıf İnsan Hakları Ders Kitabı 3. Ünite Adalet ve Eşitlik: 3. Ünite Değerlendirme Çalışmaları Cevapları

4. Sınıf İnsan Hakları, Yurttaşlık Ve Demokrasi Ders Kitabı Sayfa 54-55-56-57 Cevapları Hecce Yayıncılık

4. Sınıf İnsan Hakları, Yurttaşlık Ve Demokrasi Ders Kitabı Sayfa 54 Cevapları Hecce Yayınları

A. Aşağıda verilen ifadelerdeki boşlukları uygun şekilde doldurunuz.

1. İnsanlar birbirlerinden farklı özelliklere sahiptir.
2. İnsanların eşit şartlarda yaşamını sürdürebilmesi için herkese eşit şartlar sağlanmalıdır.
3. Fiziksel ve zihinsel farklılıklarımıza rağmen tüm insanlar yasalar önünde eşit haklara sahiptir.
4. İnsanların birlik ve beraberlik içerisinde yaşaması için devletin eşit ve adil bir düzen kurması gerekir.
5. Eşitlik ve adaletin sağlandığı toplumlarda insanlar mutlu yaşarlar.

B. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların yanına “D”, yanlış olanların yanına “Y” yazınız.

1. İnsanların farklı özelliklerine saygı duymadan uyum içerisinde yaşayabiliriz. (Y)
2. Toplumsal alanda yasalarla yapılan düzenlemeler toplumdaki eşitsizliği önler. (D)
3. Anayasamızda da yer aldığı gibi her birey kanun önünde haklarını arayabilir. (D)
4. İnsanlar yaşadıkları toplumda zaman zaman haksızlığa uğrayabilir. (D)
5. Toplumda eşitlik ve adalet her zaman sağlanır. (Y)

C. Aşağıda verilen soruların yanıtlarını defterinize yazınız.

1. İnsanların özellikleri birbirinden farklıdır, bu nedenle her insan farklılıkları ile güzeldir. İnsanlar aynı özelliklere sahip olsalardı dünya nasıl bir yer olurdu? Düşüncelerinizi yazınız.
Cevap
: Farklılıklar insanların zenginliğidir. Farklı kültürleri tanımak çeşitlilik ve güzelliktir. İnsanlar aynı özelliklere sahip olsalardı, gelişme, üretme, ve kültürel zenginlikler olmaz, sıkıcı olurdu.

2. Eşitlik ve adalet tüm insanlar için önemlidir. Ülkemizde eşitlik ve adaleti sağlayan kurum ve kuruluşlar vardır. Eşitlik ve adaleti sağlayan kurum ve kuruluşlar nelerdir? Araştırınız.
Cevap
: Adalet Bakanlığı, mahkemeler, Anayasa Mahkemesi.

3. İnsan olarak hak ve özgülüklerimiz kısıtlandığında haklarımızı aramak için yasalara başvururuz. Hak ve özgürlükleri kısıtlanan bireyler, hangi anayasa maddesine dayanarak hak ve özgürlüklerini arayabilirler? Araştırınız.
Cevap
: Temel hak ve özgürlükleri konu alan Anayasa’nın 13. maddesine dayanarak haklarını ararlar.

Ç. Aşağıda verilen kavramların anlamlarını araştırınız. Bu kavramlar neden önemlidir? Söyleyiniz.

1. Sevgi
2. Saygı
3. Adalet
4. Eşitlik
5. Toplum huzuru

Cevap: Bu kavramların hepsi insan özgüdür. Bu kavramlar insanların barış, huzur ve güven içinde yaşamasını sağlar. Bu nedenle hepsi önemli ve değerlidir.

4. Sınıf İnsan Hakları, Yurttaşlık Ve Demokrasi Ders Kitabı Sayfa 55 Cevapları Hecce Yayınları

D. Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruları yanıtlayınız.

1. Bir toplumda yaşayan insanlar, dış görünüş ve düşünce olarak birbirinden farklı özelliklere sahiptir. İnsanların farklı özelliklere sahip olması toplumu nasıl etkiler?

A) Toplumda kargaşa ve isyan çıkar.
B) Herkes aynı özelliklere sahip olmak ister.
C) İnsanlar arasında birlik beraberlik olmaz.
D) Toplum farklı yönlerden zenginleşir.
Cevap: D

2. Bir toplumda yaşayan bireylerin eşit haklara sahip olduğunu kanıtlayan ve bu hakları garanti altına alan en önemli belge hangisidir?

A) Anayasa B) Tapu senedi C) Diploma D) İkametgâh kâğıdı
Cevap: A

3. Bir toplumda bireyler arasında adaletin sağlanması çok önemlidir. Toplumda adaletin sağlanması için ne yapılmalıdır?

A) Herkesin eşit olduğu kabul edilmelidir.
B) Herkese farklı davranılmalıdır.
C) Herkes için yasalarda değişiklik yapılmalıdır.
D) Herkesin istediğini yapmasına izin verilmelidir.
Cevap: A

4. Eşitlik ve adaletin sağlanması, toplum yaşamı için çok önemlidir. Eşitlik ve adaletin sağlandığı ülkede aşağıdakilerden hangisi yaşanmaz?

A) İnsanlar mutlu ve özgürdür.
B) Hak ve özgürlüklere saygı vardır.
C) İnsanlar birlik ve beraberlik içinde yaşar.
D) Toplumda düzensizlik vardır.
Cevap: D

5. Güçlülerin güçsüzler üzerinde hâkimiyet kurduğu ülkelerde insanlar nasıl bir hayat sürer?

A) İnsanlar mutlu bir hayat sürer.
B) Eşit ve adil bir ortamda yaşar.
C) İnsanlar kendini güvende hissetmez.
D) İnsanlar özgür bir ortamda yaşar.
Cevap: C

6.
I. Ten rengi
II. Saç rengi
III. Göz rengi
IV. Boy uzunluğu
V. Kilo
VI. Yüz şekli
Yukarıda verilen özelliklerden kaç tanesi insandan insana değişen özelliklerdendir?

A) 3 B) 4 C) 5 D) 6
Cevap: D

4. Sınıf İnsan Hakları, Yurttaşlık Ve Demokrasi Ders Kitabı Sayfa 56 Cevapları Hecce Yayınları

7. “Yasalar karşısında insanların bedensel ve düşünsel farklarına bakmaksızın toplumsal ve siyasal haklar bakımından ayrım yapılmamasıdır.” Yukarıda açıklaması verilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A) Eşitlik B) Adalet C) Kanun D) Özgürlük
Cevap: A

8. İnsanlar, eşitlik ve adaletin olmadığı bir toplumda nasıl davranırlar?

A) Heyecanlı B) Neşeli C) Kaygılı D) Huzurlu
Cevap: C

9.
I. İnsan hak ve özgürlükleri zarar görür.
II. Toplum içerisinde düzen sağlanamaz.
III. İnsanlar huzur içinde yaşar.
Yukarıda verilen durumlardan hangileri eşitlik ve adaletin olmadığı toplumlarda yaşanır?

A) Yalnız I B) Yalnız II C) I-II D) I-II-III
Cevap: C

10. Aşağıdakilerden hangisi adil bir insanın özelliği değildir?

A) İnsanlar arasında ayrımcılık yapmak
B) İnsanların haklarına saygı göstermek
C) İnsanlara eşit davranmak
D) İnsanların haklarını korumak
Cevap: A

4. Sınıf İnsan Hakları, Yurttaşlık Ve Demokrasi Ders Kitabı Sayfa 57 Cevapları Hecce Yayınları

E. Aşağıda verilen zihin haritasını bu ünitede öğrendikleriniz çerçevesinde doldurunuz.

Kitabınızın ilgili bölümüne aşağıdaki cümleleri yazabilirsiniz.

BAŞLIK: ADALET VE EŞİTLİK

Sahip olduğum bireysel farklarım

  • Cinsiyetim
  • Etnik kökenim
  • Yaşım
  • Yeteneklerim
  • Göz rengi
  • Saç rengi
  • Boy
  • Kilo

Herkes için eşitlik ve adaletin sağlanması için gerekli durumlar

  • Yasaların herkes için eşit uygulanması
  • Fırsat eşitliği ve erişilebilirlik
  • Ayrımcılığın önlenmesi
  • Eğitim ve bilinçlendirme
  • Anayasa,
  • Fırsat eşitliği,
  • Adalet,
  • Eşitlik

Toplumda adalet ve eşitliğin sağlanması nasıl gerçekleşir?

  • Adalet sisteminin bağımsız ve tarafsız olması
  • İnsan haklarının korunması ve savunulması
  • Toplumsal bilinçlenme ve farkındalık oluşturma
  • Eşitlikçi politikaların uygulanması
  • Anayasa,
  • Yasalar,
  • Empati,
  • Kurallar.

Adil olmayan durumlarda hissettiklerim

  • Öfke
  • Hayal kırıklığı
  • Haksızlık hissi
  • Motivasyon kaybı

337
169
340
46
32
30
32
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.