4. Sınıf Tutku Din Kültürü Sayfa 77-78 Cevapları

4. Sınıf Tutku Din Kültürü Sayfa 77-78 Cevapları
4. Sınıf Tutku Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 3. Ünite Sonu Değerlendirme Sayfa 77, 78 Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

3. ÜNİTE SONU DEĞERLENDİRME

1. Kişinin güzel ahlaklı olmasında dinin rolü nedir? Açıklayınız.
Bir kişinin güzel ahlaklı olmasında dinin büyük bir önemi olduğu kabul edilmesi gereken bir husustur. Bir kişinin güzel ahlaklı olmasında dinin etkisini anlatacak olursak Eğer dinimiz bize adaletli olmayı güzel sözlü olmayın adaletsizlik karşısında dimdik durmayı Doğru sözlü olmayı emrettiği gibi bizlere sürekli olarak güzel ahlaklı insanlara örnek bir Müslüman olmamızı ister.

2. Güzel ahlaklı bir insan ne gibi özelliklere sahiptir? Söyleyiniz.
Güzel ahlaklı bir insan adaletli, adaletli savunan adaletsizlik karşısında dimdik duran Doğru sözlü emanete sahip çıkan güzel sözlü Büyüklerine saygılı küçüklerimize seven devletine ve milletine yardımcı olan bir kişi olarak bu erdemlere ve davranışlara sahip olan özelliklere sahip olan kişilere güzel ahlaklı insanlar denir.

3. İslam dininin, anne, baba ve kardeşler arasındaki ilişkilerde dikkat edilmesi gereken ilkelerine örnekler veriniz.
İslam, aile olmaya ve akrabalık ilişkilerine çok önem vermiştir. İslam’ın yaşanması ve toplumda yayılması adına güzel ahlakın bilinmesi ve ibadetlerin muntazam yerine getirilmesi aile olmaya bağlıdır. Aile olmak anne baba, kardeşlik ilişkileri bakımından belli değerlere sahip olmak anlamına gelmektedir.

İslam dininin anne, baba ve kardeşler arasındaki ilişkilerinde dikkat edilmesi gereken ilkeler olarak ortaya koyduğu değerler, sevgi, saygı, merhamet, vicdan, insaf, hoşgörü, adalet gibi değerlerdir. Bu değerlere sahip olarak bir aile hayatı yaşamak insanların birlik ve beraberlik, barış ve huzur, güven ve adalet içinde yaşaması anlamına gelmektedir.

4. Komşularla ilişkilerin sevgi ve saygı üzerine kurulması için nelere özen göstermek gerekir? Anlatınız.
Toplumda beşeri münasebetler oldukça önemlidir Bunlar aile, akrabalık ve komşuluk ilişkileri olarak bilinmektedir. Arkadaşlıklar ve dostluklar da bundan sonra gelmektedir. Toplum hayatında komşu olmak, bir hayat ortamını paylaşmak, dertleri, mutlulukları birlikte yaşamak anlamına gelmektedir.

Bu birlik ve beraberliğin barış, güven, mutluluk ve huzur amaçlı olarak gerçekleşmesi adına komşuluk ilişkilerinde sevgi ve saygı önemli bağ oluşturan değerler olarak yaşanmalı ve korunmalıdır. Sevgi ve saygının olduğu her yerde insanlar sorumluluklarını bilir, haklarının farkında olur, barış ve huzur, güven ve adalet içinde de rahatça yaşayabilirler.

5. Dinimizde akrabalarla iyi ilişkiler içinde olmaya ve onlarla ilişkileri sürdürmeye ne denir?
A. İbadet B. Ahlak C. Sıla-i rahim D. İyilik

Akraba olmak, anne ve baba sütü, kanı ve sülbü üzerinden yakınlık oluşması anlamına gelmektedir. Anne tarafı ve baba tarafı olarak bilinen akrabalar amca, dayı, teyze, hala ve bunların çocukları olarak meydana gelmektedir. İnsanlar akrabalık ilişkilerinde yakınlık tesis ederek bir ve beraber olurlar.

Dinimizde akrabalarla iyi ilişkiler içinde olmaya ve onlarla ilişkileri sürdürmeye sıla-ı rahim denmektedir. Sıla-ı rahim, doğup büyülen, memleket olarak kabul edilen ve akraba olarak bilinen kişilerle yakın ilişkiler içinde olmak, onları ziyaret etmek, dertlerini paylaşmak, mutluluklarını yaşamak anlamına gelmektedir. Akrabalık toplum huzuru için çok önemlidir.

6. “Ben ancak güzel ………………………… tamamlamak için gönderildim.” hadisinde boş bırakılan yere hangi ifade getirilmelidir?
A. Ahlakı B. Sözleri C. Düşünceleri D. İşleri

7. Fâtiha kavramının anlamı aşağıdakilerden hangisidir?
A. Açılış B. Sevgi C. Okuma D. İnanç

8. Aşağıdaki bilgilerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına da “Y” yazınız.
(Y) Dinimize göre akraba hakkı, anne baba hakkından daha önemlidir.
(D) Anne ve babamıza “öf” bile dememeliyiz.
(D) Öğretmenlerimize karşı nazik ve saygılı olmalıyız.
(Y) Fâtiha suresi, üç ayetten oluşur.
(Y) Fâtiha suresi, Kur’an-ı Kerim’in 7. suresidir.
(D) Güzel ahlaklı olmak, başkaları tarafından sevilmemizi sağlar.
(D) Peygamberimiz (s.a.v.), cennetin, annelerin ayakları altında olduğunu söylemiştir.
(D) Dinimiz, büyüklere saygılı olmamızı, küçüklere de merhametle yaklaşmamızı istemiştir.

9. Fâtiha suresinde boş bırakılan bölümleri tamamlayınız.

Bismillâhirrahmânirrahîm.
Errahmânir'rahim. Mâliki yevmiddin. İyyâke na'budu Ve iyyâke neste'în. İhdinessirâtal mustakîm. Sırâtallezîne en’amte aleyhim ğayril mağdûbi aleyhim veleddâllîn. Âmin.

10. Arkadaşlarımızla iyi ilişkiler içinde olmak için onlara karşı davranışlarımızda nelere dikkat etmeliyiz? Aşağıya bir şema çizerek düşüncelerinizi bu şemaya yazınız.

Arkadaşlıklar çok önemlidir. İnsanların yalnız yaşaması mümkün değildir. Bunun için arkadaşlıklar, dostluklar kurarlar. Arkadaşlarımızla iyi ilişkiler içinde olabilmemiz çok değerlidir. Bunun için dikkat etmek gerekir.

Arkadaşlarımızla iyi ilişkiler içinde olabilmemiz için dikkat etmemiz gerekenler, saygılı olmak, samimi olmak, dürüst olmak şeklindedir.

1340
2884
2864
341
363
335
1003
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
8 Yorum