5. Sınıf Ata Sosyal Bilgiler Sayfa 100 Cevapları

5. Sınıf Ata Sosyal Bilgiler Sayfa 100 Cevapları
5. Sınıf Ata Yayıncılık Sosyal Bilgiler Sayfa 100 Öğrendiklerimi Uyguluyorum Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Aşağıdaki haber metnini okuyunuz. Metinle ilgili soruları cevaplayınız.
Genel ağdan telefon aldı kulaklık geldi. Zonguldak’a bağlı Kilimli ilçesinde çiçek, parfüm ve oyuncak satarak geçimini sağlayan M.K, piyasa değeri yaklaşık iki bin lira olan bir cep telefonunun genel ağdaki bir alışveriş sitesinde yüz liraya satıldığını görüp sipariş verdi. M.K, Kilimli PTT şubesine gelen kargosunu yüz lira ödeyerek teslim aldı. Bu tür alışverişlerde bazen başka ürünlerin gönderildiğini okuyan ve aynı durumla karşılaşabileceğini düşünen M.K, kutuyu video kaydı eşliğinde açtı. Kutuyu açtığında ise telefon yerine bilgisayar kulaklığı ile karşılaştı. M.K, polise gidip dolandırıldığını söyleyerek şikâyette bulundu. Cumhuriyet Savcılığının 1,5 yıl süren soruşturması sonucunda site sahibine “basın ve yayın araçlarının sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle dolandırıcılık” suçlamasıyla 2 yıldan 7 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. M.K, birçok kişinin kendisine “Bundan bir şey çıkmaz, bir şey olmaz. Yüz lira için uğraşmaya değmez.” dediğini fakat kendisinin bundan vazgeçmediğini ifade edip “Ben şikâyetçi olmazsam, sen şikayetçi olmazsan bu tür kişiler, birçok vatandaşı bu şekilde dolandırır.” dedi. Genel ağdan düzenlenerek alınmıştır (27.02.2016).

1. M.K’nin mesafeli alışverişte yaptığı hatalar nelerdir?
Öncelikle güvenilir olmayan yerden alış veriş yapmıştır. Ayrıca da 2000 tl değerindeki bir ürünün 100 TL’ye alınmayacağını o da bilmesine rağmen yine de aç gözlülük yaparak 100 TL’sinden olmuştur.

2. Ürünü aldıktan sonra M.K’nin izlediği yolu “bilinçli vatandaş” kavramına göre değerlendiriniz.
Kesinlikle doğru bir yol izlemiştir. Çünkü önce video eşliğinde açmıştır paketi hem de sonrasında hak arama mücadelesinden vazgeçmemiştir.

3. Basın yayın kuruluşlarının mesafeli alışveriş üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri nelerdir?
Olumlu etkisine örnek olarak insanların bilinçlenmesini sağladığını, tüketici haklarının daha iyi öğrenilmesini sağladığını söyleyebiliriz. Olumsuz etkilerine örnek olarak ise yapılan reklamlarla halkın kandırılmasına neden olduğunu söylemek mümkündür.

2472
879
3690
537
519
2616
2068
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
4 Yorum