5. Sınıf Ata Sosyal Bilgiler Sayfa 143 Cevapları

5. Sınıf Ata Sosyal Bilgiler Sayfa 143 Cevapları
5. Sınıf Ata Yayıncılık Sosyal Bilgiler Sayfa 143 Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Eğitim İhtiyacımızın Karşılanması

Eğitim ve öğrenim hakkı; dil, ırk, cinsiyet, din ayrımı gözetmeksizin herkesin temel hakkıdır ve bu hak Anayasa’mızda 42. Madde ile güvence altına alınmıştır. Ülkemizdeki eğitim faaliyetleri devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Temel eğitim, kız ve erkek tüm vatandaşlar için zorunlu ve devlet okullarında parasızdır. Ayrıca devlet, maddi imkânlardan yoksun başarılı öğrencilerin öğrenimlerini sürdürebilmeleri amacı ile burslar ve başka yollarla gerekli yardımları yapar. Devlet, durumları sebebiyle özel eğitime ihtiyacı olan bireyler topluma yararlı kılacak tedbirleri alır. Bu çerçevede devletimiz her kademeden öğrencinin gidebileceği okullar yaptırır. Üniversiteler hariç eğitim alanında hizmet veren tüm kurumlar T.C. Millî Eğitim Bakanlığına bağlıdır.

Sağlık İhtiyacımızın Karşılanması
Hastalandığımız zaman gittiğimiz hastaneler de tıpkı okullar gibi bireysel ve toplumsal ihtiyaçlarımızı karşılayan kurumlardandır. Devlet; herkesin bedenî, zihnî ve sosyal bakımdan tam bir iyilik hâli içinde hayatını sürdürmesini sağlamak amacıyla hastaneler açar, buralarda sağlık personeli görevlendirir. Poliklinikler, hastaneler ve burada çalışan personel T.C. Sağlık Bakanlığına bağlı olarak çalışır.

Adalet İhtiyacımızın Karşılanması
Günlük hayatımızda sahip olduğumuz haklar başkaları tarafından çiğnenebilir, haksızlığa uğrayabiliriz ya da birileri sorun yaşayıp bunu kendi aramızda çözemeyebiliriz. Bu durumda sorunlarımızı mahkemeye başvurarak hukuk yoluyla çözmeye çalışırız. Hukuk kuralları; dil, din, ırk, cinsiyet ayırımı yapılmaksızın bütün bireyleri eşit sayan, toplumsal düzenin sağlanmasında çok önemli yeri olan kurallardır. mede hakkımızı nasıl arayacağımızı bilmiyorsak bir avukat tutarız. Avukatlar bizim dava açmamızda ya da dava açılırsa savunma yapmamızda bize yardımcı olurlar. Mahkemelerde görevli hâkimler ve savcılar; kişiler ve kurumlar arasındaki anlaşmazlıkları hukuk kurallarına uygun şekilde çözerler. Böylelikle adaletin gerçekleşmesini sağlarlar. Mahkemeler T.C. Adalet Bakanlığına bağlıdır.

Yukarıdaki ihtiyaçlarınızın karşılanması neden önemlidir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

İnsan olarak yaşayabilmemiz için sağlık ve adalet ihtiyaçlarımızın karşılanması önemlidir. Sağlık ve adalet ihtiyacı karşılanmış insanlar daha huzurlu ve mutlu olurlar. Sağlık ve adaleti bir ülkede devlet sağlar. Vatandaşlar devletin koyduğu kurallara uymak zorundadır.

22
311
26
102
28
21
345
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.