1. HABERLER

  2. YAZILI SORULARI VE CEVAPLARI

  3. 5. Sınıf Fen Bilimleri 1. Dönem 1. Yazılı Soruları (I)
5. Sınıf Fen Bilimleri 1. Dönem 1. Yazılı Soruları (I)

5. Sınıf Fen Bilimleri 1. Dönem 1. Yazılı Soruları (I)

2019-2020 eğitim öğretim yılı 1. Dönem 1. Yazılı sınavları uygulanmaya başladı, 5. Sınıf Fen Bilimleri 1. Dönem 1. Yazılı Soruları ve Cevaplarından örnekler yayınlayacağız.

........... ORTAOKULU 2019-2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

FEN BİLİMLERİ DERSİ 5. A SINIFI 1. DÖNEM 1. YAZILI SINAVI

5. Sınıf Fen Bilimleri 1. Dönem 1. Yazılı Soruları ve Cevapları 

Not: Cevap anahtarı sayfa sonundadır.

1. Ay'ın hangi evresi dünyadan tam görünmez?
A) İlk dördün B) Dolunay C) Yeniay D) Son dördün

2. Ay'ın evrelerinin doğru sıralanışı hangi seçenektedir?

A) son dördün-ilk dördün-yeni ay-dolunay
B) yeni ay-ilk dördün-dolunay-son dördün
C) yeni ay-dolunay-ilk dördün-son dördün
D) yeni ay-son dördün-dolunay-ilk dördün

3. Güneş Ay'dan kat kat büyük olduğu halde Dünya'dan bakan bir kişi Güneş ile Ay'ı hemen hemen aynı büyüklükte görür.Bunun sebebi nedir?

A) Ay'ın şeklinin küre olması
B) Güneş ve Ay'ın aynı uzaklıkta olması
C) Cisimlerin uzaklaştıkça daha küçük görünmesi
D) Dünya'nın kendi etrafında dönmesi

4. Gökyüzüne bakıldığı zaman Güneş hareket ediyor gibi görünür. Bunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Dünya'nın güneş etrafında dönmesi
B) Ay'ın Dünya etrafında dönmesi
C) Dünya'nın kendi etrafında dönmesi
D) Güneş'in Dünya etrafında dönmesi

5. Aşağıdakilerden hangisi Ay'ın hareketlerinden biri değildir?

A) Kendi etrafında dolanır.
B) Dünya'nın etrafında dolanır.
C) Dünya ile birlikte Güneş'in etrafında dolanır.
D) Güneşle birlikte Dünyanın etrafında dolanır.

6. Dünya Güneş ve Ay'ı büyükten küçüğe doğru sıralarsak hangi seçenek doğru olur?

A) Güneş-Dünya-Ay
B) Ay-Dünya-Güneş
C) Güneş-Ay-Dünya
D) Dünya-Güneş-Ay

7. Aşağıdaki tanımlamalardan hangisi Güneş için söylenemez?

A) Güneş Dünyamıza en yakın yıldızdır..
B) Çok güçlü bir ısı ve ışık kaynağıdır.
C) Güneş ışığı gözlerimiz için zararlıdır.
D) Güneş bir gezegendir.

8. Sabah ve öğlen, Güneş neden aynı yerde değildir?

A) Dünya, Ay'ın etrafında dolandığı için
B) Güneş, Dünya'nın etrafında dolandığı için
C) Dünya kendi etrafında döndüğü için
D) Güneş kendi etrafında döndüğü için
 
9.
I-Dünya'nın kendi ışığı yoktur.
II-Ay'ın kendi ışığı vardır.
III-Güneş'in kendi ışığı vardır.
Yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?
A) I-II B) II-III C) I-III D) I-II-III
 
10. Niçin güneşi aydan daha küçük görürüz?
A) Ay, Güneşten daha uzak olduğu için
B) Güneş Aydan daha yakın olduğu için
C) Ay bize daha yakın olduğu için
D) Işık gözlerimizi yanılttığı için.
 
11. Ay tutulmasınını nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A) Dünyanın kendi etrafında dönmesi
B) Dünya'nın güneş etrafında dönmesi
C) Ayın dünya etrafında dönmesi
D) Ay'ın kendi etrafında dönmesi
 
12. Ay’ın görünümlerini tamamlaması kaç gün sürer?
A) 28 Gün B) 14 Gün C) 29,5 Gün D) 7 Gün
 
13. Ay'ın evreleri nasıl meydana gelir?
A) Ay'ın kendi etrafındaki hareketi ile
B) Dünya'nın kendi etrafındaki hareketi ile
C) Dünya'nın Güneş etrafındaki hareketi ile
D) Ay'ın Dünya etrafındaki hareketi ile
 
14. Ay, Dünya'nın etrafını kaç günde dolanır?
A) 27,5 B) 28,5 C) 29,5 D) 30
 
15. Hızlı hareket eden bir otomobilde yolculuk yaparken yol kenarındaki ağaçlar ve telefon direkleri hızla hareket ediyormuş gibi görünür. Bunun nedeni aşağıdaki seçeneklerden hangisidir?
A) Dünya'nın kendi ekseni etrafında dolanması.
B) Ay’ın Dünya etrafında dönmesidir.
C) Güneş Dünyanın etrafında dolanmaktadır.
D) Ay Güneş’in etrafında dolanmasıdır.
 
16. Yeni ay evresinden sonra Ay'ın Dünya'ya bakan yüzünün sağ yarısının aydınlanmış olarak görüldüğü evresi hangisidir?
A) son dördün B) ilk dördün C) yeni ay D) dolunay
 
17. Ay tutulması nasıl meydana gelir ?
A) Ay'ın gölgesi Dünya'nın belli bir bölgesine düşer.
B) Ay ışık kaynağı olmadığından.
C) Ay ile Dünya arasına Güneş girdiğinde.
D) Ay ile Güneş arasına Dünya'nın girerek Güneş ışınlarını engellemesiyle.
 
18. Dünyamız kendi çevresinde batıdan doğuya doğru döner. Kendi çevresinde doğudan batıya doğru dönseydi güneş hangi yönde doğardı?
A) Doğu B) Güney C) Kuzey D) Batı
 
19. Güneş ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisiyanlıştır?
A) Güneş kendi etrafında döner
B) Isı ve ışık kaynağıdır
C) Dünyamıza en yakın yıldızdır
D) Dünyanın etrafında dönmesiyle bir sene oluşur
 
20. Güneş tutulmasının sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Ay'ın Dünya ile Güneş'in arasına girmesiyle.
B) Ay ile Güneş arasına Dünya girdiğinden.
C) Ay ile Dünya arasına Güneş girdiğinde.
D) Ay ile Güneş arasına Dünya'nın girerek Güneş ışınlarını engellemesiyle.
 
Cevap anahtarı
1-C   2- B   3- C   4- C   5- D   6- A   7- D   8- C   9- C  10- C
11- C 12- C 13- D 14- C 15- A 16- B 17- D 18- D 19- D 20- A

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
9 Yorum