5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 50 Cevapları Meb Yayınları

5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 50 Cevapları Meb Yayınları
5. Sınıf Meb Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 50 Etkinlik Zamanı Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

ETKİNLİK ZAMANI 1: Mikroskobik Canlılar

Araç ve Gereçler

– Mikroskop
– Lam
– Lamel
– Küp şeker
– Kurumuş yaprak
– Damlalık
– Meyve kabukları
– Kavanoz
– Bir miktar durgun su (göl veya su birikintisi)

Mikroskop yardımı İle mikroskobik canlıları gözlemlemek

Hazırlayınız

Uyarı: Bu etkinliği yaparken elinize eldiven takınız ve hijyen kurallarına dikkat ediniz. Etkinlikten sonra ellerinizi su ve sabunla yıkayınız.

• Kavanozun yarısına kadar durgun su koyunuz.
• Kavanozdaki suya 1-2 ta ne küp şeker, kuru yaprak ve meyve kabukları ekleyiniz. Ardından kavanozun kapağını sıkıca kapatınız.
• Kavanozu, oda sıcaklığında ve güneş ışığı almayacak bir yerde bir hafta bekletiniz.
• Daha sonra damlalık yardımıyla kavanoz içerisinden aldığınız 1-2 damla suyu lam üzerine damlatınız.
• Lamın üzerini lamelle kapatarak mikroskopta İnceleyiniz. (Lam ile lamel arasında hava kabarcığı kalmamasına dikkat ediniz.)

Yorumlayınız

1. Etkinlik esnasında ellerinize eldiven takmanızın ve hijyen kurallarına dikkat etmenizin ne gibi bir önemi vardır? Yazınız.
Cevap
: Bu etkinlikte ellerimize eldiven takmamızın ve hijyen kurallarına uymamızın önemi; mikroskobik canlıların bizler için görünmeyen boyutlarda olabileceğini ve diğer canlılar için zararlı olabileceğini anlamamızdır. Kendimizi ve çevremizi korumak için hijyen şarttır.

2. Gözlemlediğiniz mikroskobik canlılar insan sağlığına yararlı mı, zararlı mı? Düşüncelerinizi söyleyiniz.
Cevap
: Mikroskobik canlılar hem yararlı hem de zararlı olabilir. Mesela bazı maya ve bakteriler ekmek mayalanmasında ya da peynir yapımında yararlıdır. Bazı bakteri ve virüsler ise insan sağlığı için risk oluşturabilir. Doğanın dengesi için bazı mikroplar faydalıdır ancak bizim için zararsız olmayabilirler. Sağlığımızı korumak için hijyen şarttır.

1
5
0
1
0
5
61
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.